Първите седем години на един козунак

Първите седем години на един козунак

© Ирина Катеринска



Да омесиш козунак е хазартна игра - няма как да заложиш на сигурно. Не е като да изпечеш хляба в машината, да забъркаш питката за Бъдни вечер или виенски кифлички за неделната закуска.


Ключови думи към статията:

Коментари (40)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на puhen
    puhen
    Рейтинг: 422 Неутрално

    Ирина това е духа на правенето на козунаци, но както ги прави майка ми веднъж им хвана чалъма и всяка година го повтаря. Правенето на казунаци не е трудно, нито пък кроасаните Лично с тях така съм се нервил, но разбрах, че всичко е от маслото...

  2. 2 Профил на Kоки
    Kоки
    Рейтинг: Весело

    Браво! Чудесна статия! Скоро ще запретвам ръкави!

  3. 3 Профил на Българин от Старо време
    Българин от Старо време
    Рейтинг: Весело

    КозунакЪт си търси майстора
    както Козата си сака Пръч

  4. 4 Профил на баба Нуша
    баба Нуша
    Рейтинг: Весело

    Домашният е вкусен, ако е направен добре, НО:...
    Аз си купувам и винаги има добър резултата. От пекарната на Билла.

  5. 5 Профил на о. Павел
    о. Павел
    Рейтинг: Неутрално

    Днес, Велики четвъртък, се боядисват яйцата. А най-хубавите козунаци са тези, които се купуват пресни от магазин. Другото е мазохизъм.
    .
    Между две робства -
    http://archiman.livejournal.com/

  6. 6 Профил на ivanchoLA
    ivanchoLA
    Рейтинг: 1567 Весело

    много весело браво

    #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
  7. 7 Профил на ана
    ана
    Рейтинг: Неутрално

    много приятно четиво!Браво на автора!смея си се сама и си мисля ,къде продават готини козунаци

  8. 8 Профил на Боян Магесник
    Боян Магесник
    Рейтинг: 582 Весело

    Весела статия. Впечатлен съм, че все още има хора които са така предани и отдадени на домашния козунак като теб

    Potestatem obscuri lateris nescis!
  9. 9 Профил на мария чолпанова
    мария чолпанова
    Рейтинг: Весело

    За мен, като един признат майстор на домашните козунаци, Вашия опит е супер забавна история. Идеята с пералнята не ми се е раждала, но никога не е късно за собствен експеримент. Създадохте ми Великденско настроение. Благодаря. Желая Ви слънчев и усмихнат първи април и още повече Великденски емоции!

  10. 10 Профил на Димитър
    Димитър
    Рейтинг: 402 Весело

    Това с пералнята не за пръв път го чувам, но не се ли разбиват лагерите? Предполагам, новите "интелигентни" перални преценяват теглото на "прането", но ако е малко по-неинтелигентна може да стане авария.

  11. 11 Профил на Moegs
    Moegs
    Рейтинг: Неутрално

    За първи път ще правя, ама каквото стане, стане.

  12. 12 Профил на Realistka
    Realistka
    Рейтинг: 1838 Неутрално

    Много вкусна статия!
    Благодаря!

    The best way out is always through Robert Frost
  13. 13 Профил на balien
    balien
    Рейтинг: 328 Неутрално

    РЕЦЕПТАТАААА .... дай рецептата

  14. 14 Профил на МА
    МА
    Рейтинг: Неутрално

    Прекрасна статия.Нещо наистина свежо.Правенето на козунаците и уханието при печенето им създават усещането за празника.Пожелавам на всички решили да си създадат празника, успех с козунаците.

  15. 15 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: Неутрално

    Наистина вкусна статия за весел козунак!

    Благодаря за чудесното настроение!

  16. 16 Профил на KALI
    KALI
    Рейтинг: Неутрално

    Това с удрянето на тестото е пълна глупусд ... явно за това на всички горди "майсторки" козунаците им приличат на едноседмичен хляб добруджа ... така конци не се получават ...
    но виж, това с пералнята ме впечатли ... като и мине гаранцията на моята ще пробвам ... хихи

  17. 17 Профил на Yoto
    Yoto
    Рейтинг: 400 Неутрално

    Много дъхаво четиво! И слънчево, с променлива облачност Досущ като пролетта навън. Благодаря, Ирина!

  18. 18 Профил на Ikoden
    Ikoden
    Рейтинг: Неутрално

    До коментар [#16] от "KALI":

    Пробвай преди да мине гаранцията.

  19. 19 Профил на B
    B
    Рейтинг: Неутрално

    много хубава статия, поздрвления!

  20. 20 Профил на Мишо
    Мишо
    Рейтинг: Весело

    Поздравления Ириночка,

    накарахте ме да се усмихна Благодаря Ви.

  21. 21 Профил на Тинтири Минтири
    Тинтири Минтири
    Рейтинг: Весело

    Особено вкусен става козунака ако преди него в центрофугата са извъртят чорапите на мъжа ти!!

  22. 22 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    Статията е чудесна, наистина, но...
    Аман от битовизми бе!
    Утре ще има за туршийката, другиден за салатката, по-другия ще има за как се дои коза, след това как да си направим сирене без тебешир в мазата и т.н.
    Нали затова сме 75% урбанизирани? Именно за да не месим. Има си фабрики. Примерно на околовръстното 7days месят та пушек се вдига и цял квартал мирише на ванилия.
    Козунаци колкото щеш.
    Дали са по-добри от купечните тия домашнярки е твърде спорно.
    По - скоро струва ми се автора е искал да се уплътни безделниците си.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  23. 23 Профил на Ирина Катеринска
    Ирина Катеринска
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    Благодаря за коментарите!

    @Десен, удоволствието за много хора се крие в това да създадат нещо с ръцете си, пък било то и прост козунак. И разбира се, случвало се е купените да са по-хубави от моите, но пък винаги съм се забавлявала, а това ми се струва най-важното .

  24. 24 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    До коментар [#23] от "Ирина Петкова":

    Мерси за бързия отговор.
    Така е разбира се.
    Kупените пък винаги са по-добри от моите



    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  25. 25 Профил на Хриси
    Хриси
    Рейтинг: 1596 Неутрално

    Много приятно четиво, развесели ме.
    Аз козунака си го поръчвам от кварталната фурна - на тях винаги им се получават много хубави

    If I had a tail, I'd swat the flies.
  26. 26 Профил на lusy
    lusy
    Рейтинг: Весело

    браво за приятното четиво !

  27. 27 Профил на ПЗ
    ПЗ
    Рейтинг: Неутрално

    Улеснена технология за приготвяне на козунаци:
    1.Всички продукти трябва да са на стайна температура(извадени от хладилника предната вечер масло и яйца)
    2.Стайната температура да е подходяща(около 20Ц)
    3.Първо се разбърква маята с топло мляко и се оставя да престой
    5 минути
    4.Добавя се предвиденото в рецептата брашно(пресято) и се оставя още
    20 минути на стайна температура.
    5.Разбива се с миксер размекнатото масло+предвидената захар
    6.Прибавят се едно по едно яйцата(разбива се много добре с миксер след всяко яйце)
    7.Добавят се ванилия,лимонова есенция,лимонова кора.
    8.С бъркалката за тесто се разбива предварително пресятото
    брашно,което се добавя на порции.(Ако се налага се доомесва)
    9.В леко намаслена купа се премества тестото и се покрива.Оставя се да престои около 2 часа.
    10.Изважда се премесва се (не се поставя брашно,ако не се налага).Премества се в предварително намаслени форми.
    11.Изчаква се да втаса(около 1 час)
    12.Козунаците се намазват с жълтък,олио и вода.Наръсват се с захар и набучват с бадеми (или каквото е по рецептата)
    13.Пекат се в предварително нагрята фурна(350Ф) или както се пече кекс.(зависи от печките и фурните) около 20 минути.
    Не пиша рецепта,защото има много.Моята е за два малки козунака.
    Добре е да ползвувате рецепта с указано преблизително количество брашно.
    Успех!

  28. 28 Профил на ПЗ
    ПЗ
    Рейтинг: Неутрално

    Пропуснах да отбележа,че моята фурна пече само отдолу.

  29. 29 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: Неутрално

    Нещо наистина приятно за четене в до болка скучното и скандално ежедневие.

  30. 30 Профил на domakinq
    domakinq
    Рейтинг: Неутрално

    до 24 -твоите не стават,защото си десена не ляв

  31. 31 Профил на edin
    edin
    Рейтинг: Неутрално

    Трактат за печенето на козунака

  32. 32 Профил на B
    B
    Рейтинг: Неутрално

    До коментар [#22] от "Десен":

    Десен, ти продължавай да си четеш депресарските статии за насилие над кучета и арести на министри, и ни остави да си правим козунаците...

  33. 33 Профил на Жени
    Жени
    Рейтинг: Неутрално

    Страхотна статия, поздравления!!! Дойде ми настроение и аз да се захвана в събота!
    Относно някои коментари... - редовните кибици...

  34. 34 Профил на Vkusno
    Vkusno
    Рейтинг: Весело

    Чудсно настроение създава тази статия! Така се посмях. А тъкмо ме свива една непоносима болка в рамото от седене и работа пред компютъра. Точно такива притеснения и суетене имаше преди години, много години, когато моята баба беше жива и правеше козунаците. То тогава и не продаваха, беше забранено. Печеше се и в къщи, и в специалната фурна в една хубава къща до нашия блок. Там ги носехме и треперехме да не ги разсипем някъде по пътя. Обикновено ставаха много хубави, понякога позагорели. Но онзи мирис в цялата къща няма да забравя никога - на някаква уникална смесица от ванилия, прясно изпечено тесто, препечена захар, стафиди, индрише и не знам още какво. Но такава атмосфера се създаваше. напук на червенотиквениците, които забраняваха празниците. На всички желая да прекарат добре, да си починат, да се насладят на отмората и (дано) хубаво време!

  35. 35 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    До коментар [#27] от "ПЗ":

    Мерси за рецептата! Стана перфектен!
    Явно маята е ключов момент - сега ползвах някаква полска и разликата с нея е съществена.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  36. 36 Профил на Lia
    Lia
    Рейтинг: Весело

    Великолепен материал! Благодаря за страхотното чувство за хумор и за ведрия поглед! Смях се с глас, а после разпратих линк към този материал (който днес специално ми бе препоръчан от колежка, която вече го беше прочела) на всички, за които се сетих.

    Щастливи празници и добър апетит с козунака!

  37. 37 Профил на Недоволен
    Недоволен
    Рейтинг: Неутрално

    И откога "Дневник" публикуват такива статии? Браво "булка", че сис се научила да правиш козунак, обаче ако на всеки дават пари да напише как се е научил да оправя колата си или как да прави салата... То дневник щеше да излиза с тиража на "Уикенд".

  38. 38 Профил на vili58
    vili58
    Рейтинг: Неутрално

    Браво, Ирина! Страхотна статия!

  39. 39 Профил на vm
    vm
    Рейтинг: Весело

    Информациата за използванете на пералнята ме шашна.Да бях прочела откровинието ти по-рано в събота, непременно щях да се възползвам от хитрината.Отлагам за догодина.Хареса ми.Браво.

  40. 40 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 368 Неутрално

    До коментар [#23] от "Ирина Катеринска":

    Между другото... защо не се опитате да направите това:

    http://www.joyofbaking.com/CarrotCake.html

    става перфектно, макар и за съжаление твърде калорично.

    The biggest risk in life is not taking one.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах