Трагедията на кекса, триумфът на мъфините

Трагедията на кекса, триумфът на мъфините

© Ирина Катеринска



Отчаяна съм. Само през последната седмица в неравностойната битка между мен и Кекса в жертва са паднали  18 яйца, поне 2 литра мляко, килограм масло и 10 пакетчета ванилия.


Стоя пред печката и наблюдавам как кексът ми отново се превръща в нещо много по-приличащо на Йода, отколкото на пухкав сладкиш. Сякаш фурната ми е с обърната гравитация и той вместо да бухва уханно нагоре, се сплесква упорито към дъното. Освен в случаите, когато за разнообразие изгаря или остава суров отвътре.


Казват, че кексът бил най-лесното нещо за правене. Всяка домакиня си има своя изпитана рецепта от типа "винаги се получава", предложена ми с онази усмивка, която директно ме изстрелва в списъка на неудачниците в сферата на кулинарната класика.




След като съм опитала всичко, бъркала съм яйцата на водна баня, белтъците отделно до омекване на китката, пекла съм на 100 градуса с часове, изстъргала съм няколко форми, заедно с тефлоновото им покритите, купила съм нова печка и вече решавам, че май аз трябва да бъда подменена , се отказвам.


Но решавам поне да се откажа с достойнство, като открия съмишленици онлайн и да се прикривам гузно с думите: "Ха, а знаеш ли, че във форумите има десетки жени, чиито кексове никога не се получават?!?".


И тогава, само за един следобед преди четири години Трагедията на моя Кекс се превръща в Триумфа на Мъфините.


Трагедията на кекса, триумфът на мъфините

© Ирина Катеринска


В интернет попадам случайно на основната рецепта за малки кексчета, която гласи, че "сухите" и "мокрите" съставки се разбъркват поотделно, а после се смесват само с вилица. Няма пресяване на брашното, докато се превърне в пух или докарване на белтъците до препоръчваното критично състояние на "твърд сняг".


Нов ентусиазъм изпърхва в стомаха ми и малко след полунощ набрашнявам чело, настъргвам кашкавал и счупвам две яйца. Бъркам небрежно, докато заглеждам телевизора, защото на "мъфините няма какво толкова да им се стараеш".


Е, нямам и тефлонова форма с 12 гнезда, но пък тимбалчетата за крем-карамел вършат чудесна работа. Разсипвам сместа, която е на бучки и ме обвинява с гласа на изтерзаната ми съвест : "Защо не е идеално разбита, с гъстота на кексово тесто?".


Старая се, наистина се старая да не заемам бойна позиция пред фурната, за да проследя дали се надигат, ще спаднат ли, дали няма да ги изгоря. Не ги бода с клечка, докато се уверя, че са изпечени. Просто спазвам указаното време.


И когато изваждам първите си солени мъфини от фурната, не мога да повярвам – направила съм най-страхотния кекс. На хапки. Е, доста големи хапки, наистина...


Ухаят прекрасно, с леко препечена коричка, отвътре някак шуплести и сочни, преди да изстинат, а на следващия ден дори не се ронят.


И мога - о, да, мога да им добавя всичко. Малки сочни плодове, парченца черен шоколад, които се топят и изненадват, ядки, които падат на дъното и се препичат точно, колкото трябва. А мога да им сложа и сирене фета, зелени маслини и риган, да замирише на гръцки следобед и съседите да извадят без причина бутилка узо.


След този ден изпадам в безкрайна еуфория, качвам поне 5 килограма и принуждавам всички около мен да ядат мъфини: 'Кексът е толкова старомоден, виж, направила съм мъфини!".


Трагедията на кекса, триумфът на мъфините

© Ирина Катеринска


Създадени в Англия, мъфините добиват световна популярност благодарение на американските домакини и един епизод на "Сексът и градът", където Кари и Миранда похапват пред нюйоркска сладкарница малки кексчета с розова глазура.


Днес у нас могат да бъдат купени от почти всяка пекарна, но да призная нещо в тези мъфини винаги ме разочарова - сякаш са създадени да носят дъха на фабричното производство и изпипани детайли, а не очарованието на небрежна човешка ръка.


Защото домашните мъфини винаги леко ухаят на препечена захар и на небрежни неделни следобеди, когато никой не трябва да се старае.


И, разбира се, на много неуспешни кексове.

Коментари (34)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Читателят
    Читателят
    Рейтинг: 521 Весело

    Добър апетит!!!

    Попътен вятър в главите!
  2. 2 Профил на Comandante Marques
    Comandante Marques
    Рейтинг: 1341 Весело
  3. 3 Профил на mailo
    mailo
    Рейтинг: 381 Неутрално

    Слагаш сирене "Фета", значи... Това превод от чуждо издание ли е или вече така викаме на сиренето?

  4. 4 Профил на Mira Gurbalova
    Mira Gurbalova
    Рейтинг: Неутрално

    хихи страхотна статия! направо ми се добравиха мъфини ))

    мира
    www.kliopachka.com

  5. 5 Профил на ggte
    ggte
    Рейтинг: 221 Весело

    кексът наистина е лесно нещо за правене, трябва само миксер (или на български електротестобъркачка хихи), вярвайте на опитен стар ерген

  6. 6 Профил на didilota
    didilota
    Рейтинг: 8 Неутрално
  7. 7 Профил на pamela
    pamela
    Рейтинг: 551 Неутрално

    Аз си умирам за сладкиши: кексчета, тортички, баклавички, тругунки, кремчета, парфенца и т.н. и всичките мога да ги правя доста успешно, но... от години вече не правя за домашна употреба, защото съм им главният консуматор.
    Само по празници и за гости. И на изпроводяк давам останалите количества на гостите.
    Пусти килограми, какво да се прави, налага се въздържание и спорт...

  8. 8 Профил на Харалампий
    Харалампий
    Рейтинг: 221 Неутрално

    Браво, Ирина, много свежо написано!

    Never underestimate the predictability of stupidity
  9. 9 Профил на Тъпата майна
    Тъпата майна
    Рейтинг: 1354 Неутрално

    До коментар [#3] от "mailo":

    Нашето родно сирене не е фета.

    Статията е един път. Браво!

    Това мнение е дело на една тъпа майна
  10. 10 Профил на tims
    tims
    Рейтинг: 438 Неутрално

    Статийката ми напомня на филма "Джули и Джулия". Само дето девойката там поне се стараеше да готви кулинарни шедьоври. Ако Дневник е решил да заема ниша в кулинарията, направете го на нивото, на което сте в другите си материали.
    Домакински драми от вида "Не бухна тестото и не знам колко тефлонови тави са ми загорели .......", "Ура за мазните мъфини ....." не подхождат на Дневник. Мъфините се продаваха и се продават и без "Сексът и градът", защото са част от менюто на достатъчно много евтини вериги за кафе и бърза храна и едва ли имат нужда Дневник да ги рекламира.

  11. 11
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  12. 12 Профил на bisserina
    bisserina
    Рейтинг: 381 Неутрално

    Имам си и формичка с тефлоново покритие, а братята американци продават готови смески за мъфини. Няма даже нужда да мислиш какво слагаш. Все се получава, ама тук не съм открила подобни "улеснения".Иначе наистина в БГ всеки си има рецепта за свой си кекс.Малко черен хумор - най-хубавите кексове съм опитвала на панахиди и погребения.Така се получава, че там все някой нещо свое носи.

  13. 13 Профил на vstoyanov
    vstoyanov
    Рейтинг: 551 Неутрално

    До коментар [#3] от "mailo":

    feta не е съвсем същото като бяло сирене

  14. 14 Профил на Ета
    Ета
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    Ура за мъфините! Все пак не пренебрегвай кекса, старомоден е, но в повечето случаи е вскусен

  15. 15 Профил на Moonshine
    Moonshine
    Рейтинг: 640 Весело

    Ау, научили сме за мъфините от "Сексът и градът". А Паулу Куелю писал ли е нещо по въпроса?

  16. 16 Профил на асен георгиев
    асен георгиев
    Рейтинг: 565 Весело

    Чудесен текст, браво! Ще взема и аз да се пробвам - стори ми се толкова лесно!

  17. 17 Профил на desen
    desen
    Рейтинг: 576 Неутрално

    Няма нищо по-хубаво и вкусно от домашно приготвената храна.
    Нищо по-хубаво от удоволствието да импровизираш и изненадваш близки и приятели.
    Няма нищо по-хубаво от аромата, разнасящ се от кухнята и да възбужда рецепторите ти и повдига настроението.
    Не винаги може да се получи, но всичко идва с опита.
    А всякакви готови смеси или закупени сладкиши:
    пълни с Е-та, ГМО-та и какви ли не неприятни изненади.
    Отделяйте време за домашното готвене, приобщавайте и децата си и ги пощрявайте и ще видите, колко много радост и щастие ще Ви носи.
    А идеалната рецепта е: винаги го правете с желание и усмихнати

  18. 18 Профил на Mamoulian
    Mamoulian
    Рейтинг: 112 Неутрално

    много сладка статия.

    The Last European
  19. 19 Профил на SeoKungFu
    SeoKungFu
    Рейтинг: 701 Неутрално

    Предпочитам бира с картофи, не тия залъгалки

    ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
  20. 20 Профил на VX
    VX
    Рейтинг: 434 Неутрално

    Мъфините се правят лесно но за да се докара вкусът също се искат умения . Колко пъти са ми давали едни сухи които без чаша мляко (или нещо друго) трудно се преглъщат
    На жена ми сладкишите и те потъват надолу но това няма значение защото. За мен е важен вкусът а не как изглежда

  21. 21 Профил на werginija
    werginija
    Рейтинг: 441 Весело

    Следващият път прибави химична съставка, от която околните да ги хваща безсъние за дълго и никога вече няма да ти се налага да правиш кекс или кейк по английски. А ако искаш да потънеш по-надълбоко в сладкарството, ще ти дам рецепта за една торта Шарлота с ягоди-много лесна и ефектна.

  22. 22 Профил на Весела Николаева
    Весела Николаева
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    Иринка, огладняхме ))) заради теб

  23. 23 Профил на Mickey Mouse
    Mickey Mouse
    Рейтинг: 221 Неутрално

    Затова пък на мен винаги ми е успявал кекса.
    Едно пакетче прах за кекс върши идеална работа.
    Смесваш мляко, олио и прахта с миксер, добавяш ядки и какао по желание.
    И вуала...
    Никога не е падал.

  24. 24 Профил на capitalist
    capitalist
    Рейтинг: 1077 Неутрално

    До коментар [#23] от "Mickey Mouse":

    на пръв поглед е елементарно ,но не на всички се получават кексовете колкото и да се опитват,някой хора като леля ми ,тя се е опитвала от години да го докара и не й се получава ,а на майка ми без проблеми й се получава ,затова,когато са идвали на гости братовчедите постоянно искат с кекс да ги черпим .....

  25. 25 Профил на werginija
    werginija
    Рейтинг: 441 Весело

    24-и, майка ти сигурно е научила от майка си изпитаният номер с таблетка аспирин-винаги се вдига кекса.

  26. 26 Профил на Vladiznaiko
    Vladiznaiko
    Рейтинг: 594 Неутрално

    Като споменаваме "Кексът и Градът" ще цитирам Саманта - "Абе с кого трябва да преспя(да изчукам)" за един мъфин?!?

    Животът е прекрасен!
  27. 27
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  28. 28 Профил на yellow
    yellow
    Рейтинг: Неутрално

    До коментар [#9] от "Пловдивски":

    напротив в цял свят го наричат фета, живея в UK и си купувам редовно от това готиното от едно време в тенекиите българско на което също пише фета

  29. 29
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  30. 30 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 374 Неутрално

    Ма то и кекс се прави по същия начин.
    Само ти трябва форма с дупка по средата че да се изпече добре.
    После режеш на филийки с пудра захар и това е.
    Това с мъфините е супер идея, ще си направя през уикенда. С вишни. Само се чудя трябва ли задължително форма с хартия вътре в дупчиците или може в купички, или пък в лесно правени купички от фолио? Тия за крем карамел са ми малко пък нямам тава с форми за кекс.

    The biggest risk in life is not taking one.
  31. 31 Профил на Ирина Катеринска
    Ирина Катеринска
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    До коментар [#30] от "Десен":

    Привет,

    в повечето хипермаркети се продават формички от няколко пласта алуминиево фолио, за еднократна употреба, вършат чудесна работа. Иначе не е нужно да се слагат хартиени чашки, само се намаслява и набрашнява добре преди печене. С вишни стават много хубави мъфини .

  32. 32 Профил на bee
    bee
    Рейтинг: 1278 Неутрално

    И кекса и мъфините си искат майсторлък, но каквото и да приготвя една жена, важното е да го прави с желание. Тогава става вкусно.

  33. 33 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 1772 Неутрално

    Супер!
    Ще се шробвам на всяка цена!
    Дори да не сполуча, няколко дребни неудачи са за предпочитане пред 1 голяма...

    I Want To Believe
  34. 34 Профил на Бу
    Бу
    Рейтинг: 541 Весело

    Сигурно съм само аз, но намирам драматична разлика във вкуса на кексовете и този на мъфините. Кекс не обичам, все ми е сух и някак семпъл... ми, кекс. Чудо голямо.
    Но хубавите мъфини, ах, хубавите мъфини, могат да са сочни, дъхави, със смесени аромати... прекрасни. Правя мъфини от горе-долу същото време и ги харесвам много. И разнообразието от рецепти е много по-вдъновяващо от тези за кекс.
    "Кекс с две яйца", "мраморен кекс", проста работа. А кой е чувал за "кекс с тиква и орехи", "кекс с шоколадови парченца и бадеми" или "кекс с пармезан и сушени домати"? Никой, защото и да ги прави някой, е самотен ентусиаст. Докато малките мъфини позволяват много по-голямо развихряне на фантазията.
    В добавка, за разлика от нарязания кекс, мъфините са много по-лесни за пренасяне, за красиво поднасяне и не съхнат толкова при съхранение.
    Да живей!

    www.missby.wordpress.com




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах