Житената питка на 21 век

Житената питка на 21 век

© Димитър Катерински



Винаги, когато бързах да си отчупя от горещата коричка на хляба, баба ми разказваше приказката за житената питка, дето си изтръскала въгленчетата от гърба, излязлa от къщата, търкулнала се по мостчето, изкачила калдъръма и тръгнала да обиколи нивата, да види къде се е родила, да си пошепне на таен език със зрънцата, останали на полето да чакат своя ред, за да се родят на хляб. И чак тогава житената питка бързала да се върне обратно, по-топла и по-мека, че да я излапа внучето.


Коментари (28)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  2. 2 Профил на Кецалкоатъл
    Кецалкоатъл
    Рейтинг: 782 Неутрално

    Показателна статия за устройството на човешкото общество от зората на родово-общинния строй насам!

    Седели си жените в пещерите, деца гледали, клю-клю, месели питки, а през това време кроманьонците с две Х-хромозоми - на лов...
    Затова и ако мъжете бяхме написали такава статия, тя би била със заглавие: "Дивечът на 21 век", "Гаджетата на 21-ви век" или поне "Колите на 21-ви век", нищо лично...

    НО... в статията има малко тъжна, ненатрапчива ирония, донякъде като във "Вино от глухарчета" на Рей Бредбъри, макар и не съвсем... Малко те кара да се замислиш за това как глобализацията на полуфабрикатите и готовите храни те е направила не толкова еднакво равен с другите, колкото еднакво отчужден, може би...

    А ако трябва да дооблечем недотам веселите размисли от всичко това в защитна доза цинизъм, е редно да отбележим, че при скорошните цени на пшеницата все повече хора ще се замислят да си правят хляба сами (както и цигарите, но това е "друга бира", ха-ха)...

    "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
  3. 3 Профил на Георги Грънчаров
    Георги Грънчаров
    Рейтинг: 1391 Весело

    Хахахха, Ирина, вие в "Дневник" напоследък само изкушавате с някакви вкусотии...Шъ ви биъъъ! ))

    "Извращавайки миналото, ние извращаваме настоящето"
  4. 4 Профил на madmartigan
    madmartigan
    Рейтинг: 226 Любопитно

    До коментар [#2] от "Кецалкоатъл":

    Съгласен съм с Вашия коментар, но искам да направя едно уточнение (с Ваше позволение) - кроманьонците, които са ходили на лов, всъщност са били с Х и У хромозома
    За да не го забравяте никога, Ви предлагам да си спомните за Ева, която е направена от "реброто" на Адам.

    Manager of Life, The Universe and Everything
  5. 5
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  6. 6
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  7. 7 Профил на Кецалкоатъл
    Кецалкоатъл
    Рейтинг: 782 Неутрално

    До коментар [#4] от "madmartigan":

    Приемам уточнението - факт...
    Изразявам обаче резервираност спрямо всякакви препратки към Адам и Ева - може би откакто прочетох оня виц, дето Господ бил създал Ева хубава, за да я харесва Адам, НО и донякъде глупава, за да може тя самата да харесва Адам...

    "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
  8. 8 Профил на edin slep
    edin slep
    Рейтинг: 616 Неутрално

    Хубава историйка, занимателна.

    До коментар [#1] от "Angeloff":

    Това е глупаво правило родено заради исторически грешки, ту едното да е, ту другото, та накрая и двете и всички, дори филолозите грешат.

    Препоръчвам ти тази книжка http://www.helikon.bg/books/38/116092_ezikova-kultura%3A-znaniia-za-ezika.-pravopis-i-punktuatciia.-uprazhneniia-i-testove.html

    preklara rara
  9. 9 Профил на tekomashinist
    tekomashinist
    Рейтинг: 424 Неутрално

    Признавам неможах да дочета това префънцунено есе на тема "Колко съм добра в тестените изделия", още повече , че авторката и друг път се е хвалила , но по повод козунаците! Явно вчера ,след последния и тестен експеримент, е решила да го оповести публично.

  10. 10
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  11. 11 Профил на napbon
    napbon
    Рейтинг: Неутрално

    Получила се е не много лоша идилия Разбира се също, че авторката, трудно би си стоплила мляко, без да го изкипи

  12. 12 Профил на granik
    granik
    Рейтинг: 227 Неутрално

    И аз съм се пробвал да меся и пека пита , спазвал съм всичко по рецептатите, ама все не става както трябва.Изпича се ,ама отвътре една суха и скапана. Баба ми месеше пити в една много голяма дървена чиния и ги правеше сташно вкусни, особено като ги намажеш с домашна лютеница правена на огнището. Няма нищо общо с боклуците по магазините. Една такава пита хем засища бързо, хем може да се съхранява 5-6 дена. А хляба от магазина един път,че не засища, ами и на втория ден е зеленясал.

  13. 13 Профил на forummoderator
    forummoderator
    Рейтинг: 1674 Неутрално

    Коментари само по темата на статията, моля!

    Който държи да не спазва правилата ще загуби достъпа си до форумите.

    http://www.economedia.bg/forum/
  14. 14 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    Тая Ирина ми действа отвратително на диетата!
    Настоявам Дневник да вземе мерки и статии от тоя тип да не ги публикува!
    Отвратителна живопис в мерена реч.
    Не мога да се въздържа да не си омеся една питка и да си намажа с масло. Ужас!
    А на по сериозна нотка - що се не пробваш нещо с тиква. Пай с тика, кекс с тиква, иде Хелоуин все пак

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  15. 15 Профил на чорли
    чорли
    Рейтинг: 924 Неутрално
  16. 16 Профил на SeoKungFu
    SeoKungFu
    Рейтинг: 737 Неутрално

    Рецепта за закваска има на сайта на "Слънце Луна".
    Съвсем тематично е.
    Благодаря на mods, че не го изтриват!

    ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
  17. 17 Профил на jamal
    jamal
    Рейтинг: 407 Неутрално

    ок, нищо против статията, но по-скоро трябваше в блога на автора да се публикува, а не в сайта на в.Дневник.

  18. 18
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  19. 19 Профил на Батков-вън
    Батков-вън
    Рейтинг: 665 Неутрално

    за съжаление нормален хляб в София може да се купи само в 3-4 места, все в центъра... повечето хора купуват гадостите от супермаркетите и ядат химия, вместо хляб

    дотам се стигна, че някакъв псевдо-министър обясняваше как истинският хляб трябвало да мухляса за 1-2 дни... дрън-дрън
    да беше питал баба си, как като е била дете нейната баба е месила хляб ЕДИН път в седмицата, обикновено в неделя - този хляб после са го яли до следващата неделя и не е мухлясвал...

  20. 20 Профил на tonitod
    tonitod
    Рейтинг: 1272 Любопитно



    Както се казва "Никой не е по-голям от хляба"!
    Хлябът е станал част от нашата идентичност. За българите той е свещен. С хляб и сол посрещаме госите си. При сватба свекървата посреща снахата в новият Й дом с пита и мед . С пита се отбелязва и прохождането на дете. И така до смъртта ни, когато се подава пита за помен!
    Но онзи хляб, за които говори Иринчето отдавна е само в сферата на добрите пожелания.

  21. 21 Профил на heineken
    heineken
    Рейтинг: 684 Неутрално

    Статията е хубава, но се чудя защо са шибаните училища, които преподават всичко друго, освен полезното...

  22. 22 Профил на rori8
    rori8
    Рейтинг: Весело

    вчера си мислех, колко ли българи все още помнят уханието и вкуса на истинския хляб, и ето ти приказка за житената питка - сигурно е телепатия

  23. 23 Профил на seltakis
    seltakis
    Рейтинг: Весело

    Умбра, имам чувството, че си фиксирана на тема ядене. След като нахрани целия форум с мъфини, реши да почнеш да печеш питки с хрупкави корички във вестник с бизнес насоченост?!...Прочее сещаш ли се кой прави най-добрите сушени чери домати в домашен зехтин от Корфу, а?! ))

  24. 24 Профил на Бу
    Бу
    Рейтинг: 567 Неутрално

    Селтакис, аз съм тази с най-добрите сушени домати в зехтин, с босилек и чесън. Благодаря за признанието.

    И, разбира се, #14 е права... току-що омесих една питка с масло и сега втасва.

    www.missby.wordpress.com
  25. 25 Профил на Пешката
    Пешката
    Рейтинг: 2434 Весело

    Еее авторката - вземете си един безжичен телефон - да не трябва да бягате от кухнята до телефона! Значи хляба ви в 21 век но телекомуникацията в 20и!

    Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
  26. 26 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1310 Неутрално

    Ирина, просто ти завиждам, имаш време да месиш хляб! Всъщност, и аз така започнах, тогава газта ми беше в наема, така че можех да си го позволя. Сега просто нямам време, ползвам машина за хляб. Не я подценявай, можеш направи доксан докуз вида хляб!! Искам да те питам, какво брашно ползваш. Опитай да сложиш в хляба семена от сусам, лен, грачиха, тиква, слънчоглед и вообще каквото ще ти се стори вкусно. Приятна изненада!!!

  27. 27 Профил на goshoch
    goshoch
    Рейтинг: 400 Неутрално

    Хареса ми стилът - някак си поетично-приказен ... Браво на авторката !!

  28. 28 Профил на studentka
    studentka
    Рейтинг: 961 Весело

    На мен много ми хареса. Радват ме и вкисналите коментари Хубаво е след един хубав разказ да почетеш малко творческа критика





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах