Разходки из Лондон: Музикален посланик на България

Пианистът Иво Върбанов

© Личен архив

Пианистът Иво Върбанов"Разходки из Лондон" е новата рубрика на "Дневник".Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Как така да няма запис на концерта на Ненов? Аман от невежества. Има прекрасен тскъв на Антон Диков и Алипи Найденов!

 2. 2 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 272 Неутрално

  С Русенският Филхармоничен оркестър!

 3. 3 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 518 Неутрално

  "Ненов като ренесансова личност – пианист, композитор, архитект, философ, педагог"
  След всичките тези определения отразяващи този индивид, ми става ясно, че нищо от тези изброени качества, нито едното неможе да прави както трябва. Т.е., по по-просто на бг казано- нооо дини под една мишница (може и под двете, ма па са ноо).

 4. 4 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 510 Неутрално

  О, много още работи имаше с Алипи Найденов и Русенска филхармония, mangiafuoco! Имаше и ежегодно турне и участие в летния музикален фестивал " Сиенски музикални седмици" в гр. Сиена Италия. В този фестивал участвуваха диригенти и солисти от най-висока, СВЕТОВНА класа ! Разбирайте го това буквално, защото такива бяха и диригентът Франко Ферара- професорът на Алипи Найденов от студентските му години в римската музикална академия " Санта Чечилия", такива бяха и покойните Леонид Коган и Генадий Рождественски, такива са и все още челистът Миша Майски и виолистът Юри Башмет, цигуларят Салваторе Акардо. Пиер Булез участвуваше в същия фестивал и маса други световни звезди от диригентския и солистичния подиум. Алипи Найденов ми беше преподавател по оркестър в Музикалната академия в София. Колко от нас, неговите бивши студенти сме на работа сега в западни оркестри, благодарение на него, че ни отвори очите чрез фестивала в Сиена.Негови бивши възпитаници работиха след това дълги години в Метрополитен ипера в Ню Йорк, в оркестрите на Лос Анжелис и Форт Уърт, в оркестрите на Ротердам и т.н. По времето на Алипи Найденов много редки, забравени, а и в повечето случаи и непознати или окачествени като "декаденски" от съществуващата тогава комунистическа цензора, произведения бяха изпълнявани под неговата палка. Той придържаше и студе тите си и колегите си към най-високите критерии на артистично ниво и ансамблова дисциплина. Алипи Найденов навърши вчера 84 години. Дано някой от Министерството на култутата да се е сетил да му се обади и честити от името на българската държава.
  Нямам нищо против начинанието на г-н Върбанов, но аз мисля че то си губи смисъла след като такъв проект е бил осъществен вече отдавна. Може би нащо друго трябва да се направи.

 5. 5 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 4113 Неутрално

  Май на някои от коментаторите по-горе е убягнала дребната подробност - Върбанов иска да направи записа с НЕбългарски оркестър.

 6. 6 Профил на boyko
  boyko
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Записът на концерта с Русенската филхармония не е студиен, а е на живо. В текста се казва, че няма студиен запис на този концерт.

 7. 7 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Нека бъдем сериозни, открити и честни, когато комуникираме като граждани на една демократична държава, вече част от ЕС и семейството на антлантическите народи. За какво става въпрос тука? За уреждане на студиен запис на бившият главен диригент на Софийска държавна филхармония и бивш министър на културата в едно от неуспешните преходни правителства на България от нейното посткомунистическо минало. Аз не считам, че известен диригент като Емил Табаков трябва да опре до моите пари, ако иска да гостува на провинциален британски оркестър. Табаков е достатъчно влиятелен да позвъни в Българската стопанска камера, за да му осигурят средства. Цялата винарска индустрия в България може да му осигури този проект. Защо трябва да се ползува името на пострадалия Димитър Ненов и с това да се спекулира с патриотичните чувства и антикомунистически сантимент на българската диаспора в Западна Европа и зад Океана? Кога най-после ще се научим да бъдем честни и открити в начинанията и проектите си, за да ги доведем до успешен край? Кога най-после ще се помисли и за музикантите останали в България? Те нямат ли нужда от средства? Кога най-после ще се отърсим от рефлексите на комунизма, че някой друг трябва да ни плаща за масрафа? От първия ден на имиграцията ми зад Океана, аз съм си плащал за всичко и не очаквам никой от бедна България да ми плати. Не съм очаквал и трудолюбивите ми сънародници-емигранти да ми плащат моите проекти, без значение какви са им доходите. Защо не се приучим на цивилизовано отношение един към друг? До кога ще се надлъгваме и ползуваме българската кауза като общинска тоалетна? Пожелавам успех на Емил Табаков във Великобритания, какъвто той е имал вече, но без моите пари, моля.

 8. 8 Профил на evlampi
  evlampi
  Рейтинг: 2070 Весело

  Аз като фана грами ше направа концерт с берлинската филхармония, Флоор Янсен и Чарли Бенанте.

  Кавърите ще са на това сравнително неизвестно БИЖУ с остри ръбове (композициите свършват привидно неадекватно щото са предназначени да луупват) - https://youtu.be/7MSFW8pZ-_4

  Абсолютен шедьовър, уникален миш-маш между сякви стилове, който харесва инструментал мюзик и не знае това ще се депресира колко е изпуснал.

  Най-якото е, че е tracker musik - демек няма 'реални' инструменти, но аз си държа на няколкото китарки от Джо Сатриани серията все пак

 9. 9 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Не може някой, без капка интелект да говори каквото и да е за най светлата личност в българската музика!
  До коментар [#3] от "maane":

 10. 10 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Пропуснал съм студиен, сори! Текста по горе е доста любителски! Нямах достатъчно търпение да го изчета!

 11. 11 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Ти си кой?
  До коментар [#4] от "Ivo Ivanov":

 12. 12 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#9] от "mangiafuoco":

  Дорогой, само псевдонима ти, така предвзет и нафукан ме кара да се хиля дълго и силно а за останалите ти претенции, въображаемо културонаподобяващи нищо друго не може да се каже освен: пази боже слепо да прогледне!

 13. 13 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Първо не съм ти дорогой! И второ хили се колкото искаш! В куфалницата ти няма нишкоооооооооо!
  До коментар [#12] от "maane":

 14. 14 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#13] от "mangiafuoco":

  ДОРОГОЙ,
  може ли да ми светнеш кво значи тази думичка "нишкоооооооооо!" и най вече Ш-то!? Или от нервене не знаеш кое бутонче да уцелиш. Не се аби, се парвеню ЧЕ си цел живот!
  пс . нали се сещаш за парвеню, иде от пар веню, така че има време, може и да се укултуриш некой ден! И на селянията и се намира колая! ХА ХА ХА ХА ...

 15. 15 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Дорогая, нишку викаше малката ми дъщеря, като се учеше да говори вместо нищо и то много ми напомня на Швейковото
  " нянканк"! Знаеш ли кой е Швейк?
  До коментар [#14] от "maane":

 16. 16 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Говоря 6 езикa, обиколил съм света и не ме считат за parvenue! Entendes?
  До коментар [#14] от "maane":

 17. 17 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#16] от "mangiafuoco":

  И 106 езика да гавориш, па си е истото, шото гено и недоусукан, а теа около тебе со същите та за това и си траят! А Швейк - горкия, гдето такива като тебе се пънат да го четат!? comprendre!!! Не е лесно. А като ще се фукаме за света: обиколил съм го тчно 4(четри) пъти. аре писна ми от комплексаро-мегаломани(виж в речника точната стойнос т на тези думи)...изчезни

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах