Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

122 милиона спасени детски живота и още числа в отчета на Бил Гейтс пред Уорън Бъфет

От Дневник
Последна промяна в 02:31 на 18 фев 2017, 4641 прочитания, 96 коментара
Скъпи Бил и Мелинда,
(...)
Минаха 10 години от това, което децата ми наричат "Големия взрив" - денят, в който поех ангажимент към пет фондации, включително вашата. На тази годишнина си мисля, че ще ви достави удоволствие да направите обзор на постигнатото и на бъдещите цели.


Бизнесменът Уорън Бъфет - един от най-богатите хора на света, написал това писмо до първите в класацията по богатство Бил и Мелинда Гейтс, за да поиска равносметката за постигнатото с дарените им от него през 2006 г. над 1.5 млрд. долара за благотворителност.

Семейство Гейтс, които управляват най-голямата благотворителна фондация в света, отговориха подобаващо на запитването тази седмица, на Свети Валентин, като публикуваха подробен доклад за успехите в борбата с болестите и бедността в развиващия се свят за последните десетилетия, благодарение на филантропите и ненадминатия в тази категория Бъфет. Докладът е достъпен на специален сайт, оформен като лична кореспонденция между милиардерите.

Скъпи Уорън,

Преди десет години, когато чухме за твоя подарък към фондацията, останахме без думи. Това беше най-голямото дарение, което някога кякой е правил в историята. Знаехме, че в замяна ти дължим изумителни резултати.

Ако трябва да ти покажем само едно число, което разкрива как животът на най-бедните се е подобрил, това е 122 милиона - броят на спасените детски животи от 1990 г. насам.

Макар че фондацията на Гейтс е основана през 2000 г., в писмото до Уорън Бъфет, създателят на "Майкрософт" посочва, че благотворителността е колективно усилие, възможно благодарение на хора като Бъфет, а работата на фондацията му Bill & Melinda Gates Foundation обединява усилията на много други кампании до този момент, особено в третия свят.

Спасените детски животи са изчислени в годишните доклади на УНИЦЕФ от 90-те насам, се посочва в писмото-доклад. Според същите доклади за последните 25 години обхватът на животоспасяващи ваксини е достигнал общо 86% от всички деца по света и пропастта между богатите и бедните държави по отношение на имунизациите е по-малка от всякога. За всеки 1 долар, похарчен за ваксина, човечеството печели обратно 44 долара от разходи за лечение на предотвратимите болести.

Има обаче и статистика, която все още изисква специалното внимание на благотворителите - смъртността на новородените. Макар че детската смъртност като цяло намалява, около 1 милион бебета по света умират в първите часове след раждането и още 1.5 милиона - в първия месец. Най-честите причини са лошите условия на раждане, бебетата и майките са застрашени от сепсиси и инфекции, задушаване или преждевременно раждане.

Фандацията на Бил и Мелинда Гейтс е допринесла в борбата с тази тенденция, като например е помогнала да бъдат обучени големи общности в Руанда за правилното и хигиенично прерязване на пъпната връв, също и за принципите на здравословно кърмене и носене на бебетата. Само това намалило смъртността на новородени там с 30% за последните 7 години. Друго число, с което ще продължава да се бори фондацията, е смъртността от недохранване, която причинява 45% от всички смъртни случаи на деца в третия свят.

Уорън, ако с Мелинда можем да те заведем където и да е в света, за да видиш резултатите от инвестицията си, ще те заведем да се срещнеш със секс-работничките в Бенгалуру, Индия. Разказите им ме докараха до сълзи. Една от тях била принудена да проституира, след като мъжът й я оставил и това било единственият начин да намира поминък, за да изхранва децата си.

На фона на милиони социални несправедливости, предизвикани от крайната бедност в Африка и Азия, постигнатото е обнадеждаващо. Над 300 милиона жени в тези райони вече са образовани и имат достъп до контрацептиви, а това е ключова тенденция за избягването от бедността. В бедните общности жените са най-онеправдани и дискриминирани, което често ги принуждава да предлагат секс услуги. Показател за поправяне и на тази несправедливост, е че благодарение на усилията на фондацията повече от 75 милиона жени в Индия са се включили в групи за взаимопомощ.

Писмото завършва с вълшебното число 0 - нула случаи на малария, туберкулоза, ХИВ, нула смъртни случаи от предотвратими болести, нулева разлика между здравето на децата в богатите и в бедните страни, или поне такива са амбициите на семейство Гейтс.

Най-близо до тази цел е битката с полиомиелита. В края на 80-те новозаразените деца са по 350 хиляди на година. През 2016 г. общо случаите за целия свят са 37.

Полиомиелитът скоро ще бъде в историята. Ние с теб ще видим и края на маларията. Никой повече няма да умира от СПИН. По-малко ще са болните от туберкулоза. Децата навсякъде ще се хранят добре и смъртта на деца в развиващия се свят ще е толкова рядка, колкото и в развития.

Не можем да дадем дата на тези събития и не знаем поредността им, но сме сигурни в едно: бъдещето ще изненада песимистите.
Благодарим ти, че ни се довери, Уорън. Няма да те разочароваме.

Бил и Мелинда

  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама