Особеностите на българската кампания за евроизбори 2009

© Красимир ЮскеселиевБез ден за размисъл, но и без много храна за размисъл по важните за страната европейски теми завършва кампанията за вторите преки избори за депутати в
Европарламента. Отличителната й черта е не друго, а че тя се превърна в първа част от агитацията за изборите за Народно събрание, които ще бъдат след месец. Причината - политическите сили очакват резултатите от гласуването тази неделя най-вече за да могат да си направят по-добре сметките за много по-важното за тях - националният вот, който ще определи властовите позиции през следващите четири години. Затова щабовете заложиха още отсега послания, обърнати към 5 юли, приложиха без особен ентусиазъм изпитани похвати с леки новаторски импровизации. Нищо чудно, че кампанията ще се запомни главно с дългата съдебна сага, в която беше въвлечена "Синята коалиция", и с опитите на единия от братя Галеви и други арестанти да се регистрират като кандидати за българския парламент. Партиите, които с малки изключения дори не предложиха платформи за евровота, не успяха да лансират нови идеи. Отношението на политиците към евроизборите беше правилно разчетено от избирателите и сега социологическите агенции предвиждат активността на 7 юни да бъде в рамките на 30-35 процента. Но пък може и товада се отчете като успех, ако си припомним, че на миналите участието беше 28.6%.


"Телефонен тероризъм," "на гости у приятел", изборни игри и закачки Директният маркетинг беше приложен от социалистите, както те самите казват, вероятно по настояване на новите "американско-израелски" съветници на лидера Сергей Станишев. И левицата започна да агитира "по жицата". За нововъдението се разбра, когато в тв ефира заваляха оплаквания на граждани от "телефонния тероризъм на червената централа". Възмутени, че е нарушен договорът им с БТК да не се разпространява номерът на домашния им телефон в указатели или по друг начин, те информираха за странни обаждания, започващи с още по-необичайния въпрос "Ще гласувате ли за БСП?". От "Позитано" 20 обясниха, че по идея на местните им структури доброволци към партията "прозвъняват" актива, за да напомнят, че идват избори и трябва да гласуват. Телефонният маркетинг е разпространена практика и вместо организациите да свикват събрания, използват безплатните услуги на доброволци, които през телефоните в партийните офиси агитират членове, симпатизанти и съратници, казаха от пресцентъра на БСП. Лаконичният им коментар за оплакванията от "телефонен тероризъм" е: "Стават грешки - който не работи, той не греши". Признават обаче, че "доброволците" прозвъняват и пенсионери, чиито имена са им подадени от партийните структури като "потенциални избиратели", които се колебаят дали да подкрепят БСП.


Партиите разнообразиха изпитаната стратегия "от врата на врата" с ходене "на гости". НДСВ изпълняваше програмата "На гости на приятел".
Водачът на евролистата им Меглена Кунева отиде при свой познат. От срещата разпространи снимки в страницата си във "Фейсбук", на които позира с бяло бебе-куче. Не закъсня и реакцията от "Позитано" 20 - дни след това премиерът и лидер Сергей Станишев гостува в Девин на кандидата си за евродепутат Николай Мартинов, за когото многократно беше напомняно, че е един от финалистите в предаването за млади лидери "Големият избор" на БНТ. Станишев използва и този момент за агитация - оплакването на жена, пенсионирала се през 1999 г. със 140 лв. пенсия той препрати към "правителството на Иван Костов". Притесненията на кандидат-депутата от лошата инфраструктура около дома му Станишев посрещна с усмивка и "без изненада", защото "дори и в столичния квартал "Бояна", положението е същото".


Хит този изборен сезон беше използването на най-популярната интернет мрежа за социални контакти Facebook. Форумите под медийни публикации също изглеждаха безкрайни. Привърженици на отделни листи станаха толкова активни, че наблюдатели се запитаха дали не става въпрос за партийна стратегия и дали щатни служители към политически централи не задават теми в мрежата. Още преди официалното начало на кампанията във форумите в интернет се появиха призиви за гласуване на партия "Зелените". Симпатизанти на "Синята коалиция" пък разпространяваха линк към "Фейсбук", където десният съюз има страница с
приятели.


Още преди "Интернет общество" да излезе с декларация в подкрепа на левицата, шефът на организацията Вени Марковски намираше всевъзможни поводи да
отбелязва заслугите на социалистите. "Тодоре - ти ме учудваш, че искаш някой да носи отговорност за неконституционни поправки. Досега не съм срещал в нашето право някой да носи отговорност за гласувани закони. Питай Ванко1, той ще потвърди", написа Марковски на форумист, възмутен от поправките в изборното законодателство в последния момент. Под "пост" на личната стена във "Фейсбук" на кандидата за евродепут Меглена Кунева пък Марковски отбелязва, че кариерата на Кунева като еврокомисар "е безспорно следствие от доверието на премиера" Станишев. В друг коментар изрази мнението си, че "няма начин политик да "ни оправи" в смисъла, който хората искат, а само в смисъла, който не е много приятен" и заяви, че Бойко сме го видяли какви ги върши във властта и пита защо "разчитаме на чудо... пак".


Главно през интернет в кампанията влезе и доза хумор. "Пламен Радонов е подал жалба в съда за промяна на рождената си дата", "Откриха пещера, която е наречена Радонова дупка, за да може бившият главен секретар да подава жалби до дупка срещу "Синята коалиция", както се закани", "Ахмед Доган строи сарай на брега на морето, който ще се ползва основно от изключения лидер на СДС Пламен Юруков за награда за заслугите и работата му като агент на ДПС".
Подобни иронични текстове след съдебната сага, в която беше въвлечена "Синята коалиция", пусна в сайта си "Рога и копита" журналистът Атанас Чобанов, който е сред кандидатите й за европарламента.


Пародирайки мотото на предизборната кампания на младите социалисти - "България - Презареждане", Чобанов завъртя в интернет и клипът "Пренареждане", в който два болида от Формула 1 - син и червен, яростно се състезават и накрая червеният се разбива.


След като Станишев влезе в ролята на ватман на ретро-трамвай и се превъплати се в герой от комикс, той беше обявен и за "пилот от Формула 1" на "своя отбор БСП". Тир-платформа с уредби и диджеи тръгна из България под логото "България - презареждане". Младите социалисти от R.E.D пък пуснаха игра на тема избори. В нея можеш да решиш дали да играеш с Бойко Борисов или със Сергей Станишев. Сформира се екип, отговарящи за черен PR, мутра, спонсор и шпионин. Всеки от тях има различни способности - да бие противника с вестник по главата, с бухалка, да хвърля пари по противника, или да бие опонента с неговото досие.


Реклама под мотото "Аз съм по-малкото зло" пък отпечата водачът на листата на "Напред" Любен Дилов, който участва с номер 13 в изборите. От снимка, на която гледа лошо, прегърнал черна котка, той се обяви за "фатален за статуквото". НДСВ този път се открои с дискусия с млади хора на тема "От Бай Ганьо до Бербатов - обича ли ни Европа".


Те казаха:


- "За партията и лявата идея може да се работи и без да си министър или депутат" - Татяна Дончева (БСП), ден след като обяви, че не е съгласна с начина на определяне на листата на левица и няма да участва на изборите.


- "Роден съм на тази земя и на нея ще умра" - С тези думи Александър Томов обеща да не се укрива, след като съдът му даде разрешение в началото на кампанията да излиза извън страната.


- "Разбира се, щях да съм на по-задно място, но с преференциално гласуване можеше да ме изстрелят напред, извън страната, а после да се чудя как да се връщам, защото нямам намерение да напускам." -Премиерът Сергей Станишев по повод размислите му дали да се включи в листата на БСП за Европейските избори, за да помогне в кампанията.


- "Склонна съм да забраня разказа "Андрешко" в училище, защото е погрешно да се възпитава такава шуробаджанащина. Ако искаме да сме добри европейци трябва да сме добри граждани, които не вярват в шоробаджанащината." - Вицепремиерът Меглена Плугчиева, втора в листата на БСП за евродепутати пред в."24 часа".


"Трябва да се обясни на българския народ, че не може да решава въпросите си с рушвети. Трябва да се изкорени ориенталщината. Трябва да се каже на Ахмед Доган, че тук е Европейски съюз" - Иван Костов, лидер на ДСБ, в интервю за в. "Стандарт"


"Трябва да ги бия на куц крак." - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на 16 май, ден, след като счупи глезена си по време на футболен мач. Тогава пресцентърът на партия разпространи до медиите снимки на подутия глезен на столичния кмет. На 18 май, на митинг на партията Борисов продължи: "На ГЕРБ не са нужни патерици и бастуни. Ударени и контузени ще вървим само напред, докато можем".


"Просто тези (управляващите) са изпукали всичко. Като семейство са, което вместо да си стегне бюджетът, за да мине зимата, прави банкет, пък на другия ден, каквото стане" - Бойко Борисов в интервю пред в. "24 часа".


"Над 6000 души са в местната и централната власт, а 85% от тях са до 30 г.Ние вече сме старейшини, някои си пишат мемоарите, но аз не - имам още енергия" - лидерът на ДПС Ахмед Доган на 17 май при откриването на кампанията в Демир баба край Исперих.


"Само в Бургаско съветниците и кметовете ни са 160 души, а в национален мащаб в управлението участват 7000 души" - Доган на 25 май на митинг в Руен.


"Сега ДПС има във властта над 8000 души, като 85% от тях са под 35 г. Нека да дадем път на младите. На мен ми е време за пенсия, но след случилото се на 16 март в Рибново ще се замисля дали да се откажа. Възрастен съм, но духът ми е младежки. Ако знаете как ми се иска..." - Доган в Гоце Делчев на 31 май.


"Ахмед Доган да дойде без охрана да се видим, ако е останало нещо мъжко в него" - Лидерът на "Атака" Волен Сидеров след като екип на телевизия СКАТ беше изгонен от митинг на ДПС в Асеновград.


"Така че представата ми за много хора е далеч по-ясна, бих казал, че радиографията ми функционира.Не затова ще започна да ги критикувам или просто да се държа по един невъзпитан начин. Но пък има хора, които си правят илюзии, че може би аз не забелязвам известни неща. Децата ми се смеят - имаше един филм за някакъв робот с нещо като око, бионик на френски. И те се шегуваха - на татко това око ще забележи, ако нещо направим или е разхвърляно. Та бионичното или както се нарича това око, въпреки възрастта ми си го имам...... Издигам? Те се издигат. Да не съм аз пък някакъв крик или нещо. Това е обидно за тях. Едно ще ви кажа - колкото и да мълча и да неме виждат, знайте - слушам и наблюдавам страшно много. И по едно такова тефтерче през две седмици сменям." - Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски в интервю за в. "24 часа" на 18 май, попитан какви са критериите за издигане на партийни кадри.


"Не си играйте с огъня, господа политици" - президентът Георги Първанов след срещата със съпредседателите на Синята коалиция - Мартин Димитров и Иван Костов, които поискаха да бъдат отзовани членове на ЦИК заради спънките пред дестия съюз.


"Не съм слънце да огрея навсякъде, ако сега режем глави със скалпел, то с вашата подкрепа след изборите ще режем с резачка." - Яне Янев, лидер на РЗС,пред симпатизанти в Шумен, 11 май .

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 745 Неутрално

  - "Роден съм на тази земя и на нея ще умра" - С тези думи Александър Томов обеща да не се укрива, след като съдът му даде разрешение в началото на кампанията да излиза извън страната.
  Ах, дано да е по-скоро, че много скъпо ни излиза да ви издържаме финансово г-н Томов !

  malart.blog.bg
 2. 8 Профил на anelectric
  anelectric
  Рейтинг: 218 Весело

  "Под "пост" на личната стена във "Фейсбук" на кандидата за евродепут Меглена Кунева пък Марковски отбелязва, че кариерата на Кунева като еврокомисар "е безспорно следствие от доверието на премиера" Станишев."

  Точно фурнаджийската лопата Марковски няма право на глас.
  Меглена Кунева дължи успех на самата себе си и на партията, която я е издигнала като еврокомисар. Просто не може да ми го побере главата, как точно Дневник цитира глупости от такъв сорт. Не ми е до вицове!

 3. 9 Профил на Атанас Чобанов
  Атанас Чобанов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Хайде да ви поагитирам и тук. Този път не с хумор.

  Европейците гласуват и от космоса. Българите не могат и от Европа.

  Здравейте, аз съм Франк де Вине, европейски гражданин и астронавт на Европейската космическа агенция. В момента съм в Космоса. Ще гласувам чрез пълномощник, така няма да изтърва изборите. Надявам се, че Вие също ще отидете да гласувате, където и да сте и каквито и да са вашите политически убеждения.

  Здравейте, аз съм Иван Петров, европейски гражданин и живея в Лос Анжелис. Искам, но няма как да гласувам на европейските избори, защото родният ми парламент е решил да ми го забрани. Въвел е ценз за уседналост и допълнителни пречки, за да не се отвори нито една избирателна секция отвъд океана.
  Здравейте, аз съм Петър Иванов от Тулуза, европейски гражданин и също няма да гласувам. ЦИК е отказала на консула да отвори секция в моя град, тъй като трябвало да съберем 100 заявления, а ние имаме само 70. Румънците в Тулуза ще имат секция без да са подавали заявления. Французите и белгийците могат да гласуват чрез пълномощник. Германците могат по пощата. Испанците през интернет. Ние, българите, никак не можем.

  Здравейте, аз съм Милена Георгиева, европейски гражданин, живеещ в Кипър. Ние събрахме над 100 подписа, за да се отвори секция, но служител на посолството ни заблуди и изпуснахме крайния срок да ги подадем. Няма да можем да гласуваме. Гърците пращат специални кораби да докарат избирателите от отдалечените острови до урните. Ние искаме, молим се, но не ни дават да гласуваме.

  Здравейте, аз съм Атанас Чобанов, европейски гражданин, който от 20 години живее в Париж. Кандидат съм от листата на Синята коалиция. Познавам Вашите проблеми и съм изготвил програма за българите в чужбина, която е част от програмата на Синята коалиция. Ще въведем електронно и дистанционно гласуване и всички Вие, стотици хиляди български и европейски граждани ще можете да пратите на бунището на историята тези типове, които не искат Вие да гласувате.

  Не искат, защото ги е страх от Вас и от Вашите европейски политически убеждения. Но за да стане това, вдигнете телефона, включете скайп, напишете мейл и убедете вашите близки и познати да отидат да гласуват. Да гласуват срещу тези ориенталци, които с всички сили Ви пречат да гласувате на Вас, европейците. Бъдете гневни и убедителни и ще ги победим с Вашето послание.

  За да можем утре всички да гласуваме като европейски граждани където и да се намираме, с каквито и политически убеждения да сме.

  Красьо, обади им се!
 4. 10 Профил на anelectric
  anelectric
  Рейтинг: 218 Разстроено

  Голяма новина, кой накво бил направил във Фейсбук.
  Стига с тези безсмислени статии, Дневник.

 5. 27 Профил на никито
  никито
  Рейтинг: Неутрално

  Все пак въпреки всичкото плюене по "Синята коалиция" ще гласувам за тях.Зелените въпреки,че са ми симпатични нямат шансове.А за това с какъв уклон е Дневник?Погледнете телевизиите и останалата преса!!! То на комунисти и ДПС какво да похвалиш?

  Каквото и решение да вземеш после ще съжаляваш!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах