Секция 59, или избори 2011

© tanuki filmsТова е историята на броенето на гласовете от изборна секция в Кюстендил в неделя и за видяното от документален снимачен екип, следвал наблюдателка от датска неправителствена организация. Към текста вървят седем видеофайла, заради което го разделихме в три статии - към всяка от тях можете да продължите от линка в дъното на страницата или от карето "Още по темата".


Очите на Мари са огромни. На ръба на сълзите миниатюрното 25-годишно момиче ми казва, че никога не се е чувствало толкова несигурно и очаква с нетърпение да се върне обратно в Дания. Леко се сгушва в синьото си яке на независим наблюдател от SILBA и се озърта наоколо.


Ние се намираме пред текстилния техникум на град Кюстендил, днес пременен като смесена ромско-българска изборна секция. Часът е 19.30 и в настъпващия здрач струпаните около входа на сградата хора и полицаи изглеждат все по-застрашително.Тълпи задръстват коридорите на училището. Петима-шестима стоят на вратите и въдворяват ред, шепнейки и насочвайки избирателите към урните.


За Мари, която следваме с документален снимачен екип, видяното вече е разтърсващо. Тя е прекарала два часа в секция номер 59 и смята, че е била свидетел на всички индикатори за контролиран вот – от влизащи по двама в тъмната стаичка, през кандидат на партия, седящ заедно със няколко съпартийци вътре в секцията, до полицаи и застъпници, отказващи достъп на гласоподаватели до смесените секции на 2-рия етаж.


Червенокоса членка на СИК в стая 59, не скриваща симпатиите си към управляващата партия, вече е успяла да нагруби чужденката. Забавяла изборния процес с опита си да разбере кои са многобройните нелегитимирани хора, натъпкали се в секцията.


Макар и с ужас, младата датчанка решава да наблюдава преброяването в същата тази 59-та секция – едва ли нещо по-лошо може да и се случи.


Какъв е идеалният


ЦИК-ов Х


В 20.00 часа гласуването приключва и вратата на секцията се затваря. Освен комисията и нас в стаята присъстват двама идентифицирали се кандидати на ГЕРБ и БСП, по няколко партийни представители на ГЕРБ и БСП и индивидуални застъпници на други партии.


В 20.05 врата се отваря и влиза още една представителка на БСП, млада циганка с изрусена коса. Датчанката е изумена от това появяване – на нея й е било обяснено, че от затварянето на вратата до края на преброяването не се позволява на никого да влиза в стаята. Затова не е пила вода от обяд – да не й се налага да излиза. Тя дори не подозира, че скоро тази врата ще влезе в Шенген и ще започне да пропуска когото и когато си иска.


Преброяването започва от вота за президент. Председателят на комисията, асистиран от най-активната си помощничка, червенокосата въдворителка на ред, отделя невалидните бюлетини.


Прави впечатление, че с лека ръка бюлетини с отбелязано число 8 (БСП) се оказват в кюпа невалидни за относително малки отклонения от идеалния ЦИК-ов хикс. Един е прекалено надебелен, друг е прекалено малък, трети има леко ченгелче, където химикалката се е вдигнала от листа, четвърти е прекалено застъпващ осмицата и синьото мастило на химикалката се слива с черното на принтера.


Ромската представителка на БСП прави плах опит за протест, но е опонирана хорово от членовете на комисията и първоначално замлъква.


Виждайки растящата купчина невалидни бюлетини, Мари пита младия си български преводач какво се случва. Той й рисува няколко от отхвърлените Хиксове и тя се хваща за главата. Момчето не издържа и изразява мнение на глас, че май доста от тях би трябвало да са валидни.


Чувайки това, русокосата циганка се окуражава и възразява малко по-силно. Никой не и обръща внимание и тя казва на присъстващия ромски кандидат от БСП да се обади нагоре. Зам.-председателят на комисията пък успокоява преводача, че ще има повторно разглеждане.


Невалидните бюлетини са вече 51 – повече от 12%. Кандидатът на ГЕРБ, разположил се удобно върху учителската катедра, вади своя телефон.


"Невалидни са за мен"


Точно тогава звънва и мобилният на председателя. Той чува и повтаря: "Това са валидни бюлетини." Подобен разговор води и кандидатът от ГЕРБ. Да, бюлетините може и да са валидни, но председателят има последната дума, вмята той. След кратка приглушена дискусия председателят отсича: "Невалидни са за мен!"  Изглежда, казусът е решен. Младата наблюдателка води дълги записки във формуляра си на датски, без да отрони дума.


Вратата се отваря отново и влиза депутат от Народното събрание, Мая Манолова, БСП.Комисията се подрежда около масата да гласува отхвърлените бюлетини.


След тази малка победа Мая Манолова се оттегля и оставя броенето за кметски и общински вот на милостта на комисията. 


Втора част може да прочетете тук. Трета част - тук

Коментари (181)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 853 Гневно

  Ужас! Ако можех, щях да кажа на Шекспир, че нищо гнило няма в Дания, защото цялата гнилоч е в България.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 2. 2 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Значи ако Х ми е бил леко крив и не е за ГЕРБ ,бюлетината ми е невалидна? А аз се учудвах че десните взимали толкова малко гласове в София.

 3. 3 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Бай Бойко прави избори. Лицата и събитията представени във филма са напълно реални. Всякакви асоцииаци с измислени герой от българската история са неумишлени.

 4. 4 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 566 Неутрално

  И аз мисля че за членовете на ОС, едината черта на хикса я повторих без да искам!?! - толкова голям квадрат и толкова тънка черта - несъразмерно. Сигурно и моята е била невалидна.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 5. 5 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1872 Гневно

  Никак не е смешно. Нито е в графата любопитно.
  Безсмислено и жарко е ако се отнесем само с констатации и морализаторстване.
  Ставащото е за ИЗБЕСНЯВАНЕ!!!
  КАСИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ!!!
  И ТРИБУНАЛ!
  ЗА ГЕРБ и ГЕРБЕРИТЕ!
  За поука на бъщите поколения!

 6. 6 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 696 Разстроено

  Точно в 20.00 часа, когато бе обявен край на гласуването и трябваше да започне броенето на бюлетините в Правец в секция 01 в основното училище изгасна тока. За два часа!!!
  Бях там в качеството на наблюдател на гражданско Сдружение.
  Фантазията няма да ви стигне да си представите подобна нощ.

  http://www.chara.blog.bg,
 7. 7 Профил на sv84
  sv84
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Мая Манолова пък какво ли прави там? Ужас и безобразия от всички страни! Председателят на СИК /от ГЕРБ/ решавал!
  Мая допълнила и коригирала указанията на ЦИК!

 8. 8 Профил на leprikons
  leprikons
  Рейтинг: 466 Неутрално
 9. 9 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Нови избори, които да продължат поне 2 дни. Ако герб откаже касиране на изборите, значи ги е страх, че ще им лъснат нас***те задници..... За сега само мирише около тях.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 10. 10 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 696 Гневно

  Това, за което само се опасявахме, се оказа чиста истина - освен пълен хаос, манипулации, груби нарушения на СОБСТВЕНИЯ им изборен кодекс.
  Наглост безкрай!

 11. 11 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 1093 Гневно

  Вижте ги само колко са нагли .Абсолютно са сигурни че нищо няма да им се случи.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Някой да пусне петиция у фейса за касиране на изборите . После ще я пратим у Брюксел . Ако не се разкрещим, пак всяко чудо ще е за три дни, и след това пак ще си караме по старому .......................

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 14. 14 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Ето това е тест за ЕС. Ако това е вярно и бъде докладвано в ЕС, и ЕС не настоява за касиране на изборите и не набие протежето на ЕНП Бойко, значи цалото ЕС е един кух лозунг, съвсем по Тодор Живковски

 15. 15 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 868 Любопитно

  До коментар [#11] от "lout66":

  истината е, че и аз видях някви много странни хиксове в нашата секция, някак си по десет пъти минати, може би защото сме кьорави и няма да видим отбелязаното, но направихме невалидни само кръгчетата и хиксовете извън квадратчето (?!?), наистина не може да си представите какво значи неграмотно попълнени бюлетини, и то в София. Що се отнася до горното, и там циркът е бил пълен, това е щото в бг традиции няма за нищо, а иновативната (фидосова) мисъл стига само за пак в нищото (или нещото, ако броим победата на Герб) като организация

  и към това нищо се добавя пълната незаинтересуваност към хората, а това че председателите си решавали както си искат - при непълни указания от ЦИК, горе-долу така се получава

 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  Това избори ли са въобще? През 21-ви век, в драпаща за Шенген и претендираща да е за пример в Европа и ЕС България?

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. | Горещо препоръчвам http://www.e-zona.bg - намаления на книги от 23-25%.
 17. 17 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Гневно

  чудно ми е и ме е срам с каква лекота толкова много обикновени хора стават съучастници на политическата върхушка в узурпирането на властта и злоупотребата с нея.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 18. 18 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 868 Весело

  освен това Майчето изобщо, ама изобщо не й е мястото там като разяснител, тя има право само да гласува в изборния ден

 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  Това момиче от Дания трябва да изпрати наблюденията си на датския премиер, и тогава ще стане ясно що за демокрация има в най-бедната страна в Европа, която на всичкото отгоре иска да е едва ли не втори локомотив след Германия. Каква файда, че Плевнелиев бил сключил договор с "Прозрачност без граници", като нарушенията са колосални и повсеместни? Къде са реда и правосъдието, за сетен път, на Борисов, за които гарантираше?

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. | Горещо препоръчвам http://www.e-zona.bg - намаления на книги от 23-25%.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1682 Гневно

  Ако хората в БГ са готови да преглътнат това ЯВНО издевателство и подигравка, това БЕЗОБРАЗИЕ което вече минава в графата "фал6ифициране" на вота на избирателите - тогава само едно може да се каже - САМИ СА СИ ВИНОВНИ!

  Който сам не цени правата си и не е готов да надигне глас, да излезне на улицата, за да ги за6тити - то разбира се че 6те бъде подритван от т.нар. "елит".
  Прасетата само от кочина разбират, така че на това превръ6тат всичко, до което се докоснат.
  Остава да се види дали матрЯлът иска да го "управляват" прасурси.
  ПП. Дания е основен производител на свинско в ЕС; 6том като сме стреснали жената, безспорно има какво да дадем на света!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 22. 22 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#15] от "bette":

  Цялата работа с тези Х-ове беше именно за да могат да се изкарат невалидни неудобните бюлетини. Ако бяха цветни, както винаги до сега, с пликче, няма как да ти кажат "Х-са ти е крив" нали?

 23. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  До коментар [#18] от "bette":

  Съгласи се обаче, че поради своеволие на комисията, партията, която тя представлява, щеше да бъде ощетена при вота. Представи си за каква арогантност и наглост в манипулациите иде реч, за да се появяват чак депутати, за да съблюдават реда. Герберските в "Универсиада" - нали и те по тази причина? Едва ли са били там от самарянски подбуди, да носят на хората чувалите.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. | Горещо препоръчвам http://www.e-zona.bg - намаления на книги от 23-25%.
 24. 24 Профил на m0lt3n
  m0lt3n
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#16] от "Читател":

  И като се замисля, че специално си удебелих Х-са, за да бъде 1:1 с "изискванията" им.
  Нямам какво да кажа, освен че по-смешна скупщина от нашата в България няма - ние не сме народ, а скупщина...
  И после ходи си защитавай правата, където искаш.
  Приятен балотаж - дали за пионка или за партиен секретар... вие си решете, ако ви се гласува...

 25. 25 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 625 Разстроено

  Мдаа... ужас... Но за съжаление няма да има никакви последствия. Нито касиране, нито разследване, нито дори преписка до прокуратура и съд... На болшинството от хората в БГ не им пука. Затова и именно такива ни упрявляват над 20 години. Идеалите за честност и справедливост не виреят в нашата страна.

 26. 26 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Добре де Дневник и автора кажете, какви са резултатите от тази секция, защото да си направим ние извода кой е контролирал вота, да не се окаже, че Калфин има 60-70% от гласовете както в повечето секции със смесено население Калфин има 60-80 % избиратели.
  А и Мая Манолова какво прави в секцията.

 27. 27 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 590 Любопитно

  Незнам защо само "СИК" набеждавате, а нищо не казвате за ВИС, Спартак, Аполо и болкан, Зора и т.н.
  Е*ати грозната картина.

 28. 28 Профил на dimitarnz
  dimitarnz
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Е ГА.И КРИТЕРИЯ ЗА НЕВАЛИДНОСТ. НАГЛИ ГОВЕДА! ГНИЛИ ИЗРОДИ!

 29. 29 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  "Вратата се отваря отново и влиза депутат от Народното събрание, Мая Манолова, БСП".
  Тъкмо да започна да вярвам, че само депутати от Герб влизали при комисиите и виж ти каква изненада...

 30. 30 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Позор

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 31. 31 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1227 Гневно

  Този път нещата отидоха твърде далеч.Да се разпратят до Брюксел видео материалите!Да се организираме за масов и незабавен протест пред парламента с искане за касиране на изборите.Българи не си трайте , а ставайте!Да защитим демокрацията и да покажем , че не сме матрял! Ако си траем ще станем за смях дори и в Африка.Нещата ще стават все по-зле ако допуснем това да продължава.Лично аз бях на 100% убеден , че ще манипулират вота.Повече няма какво да се коментира , а трябва да се действа незабавно!

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 32. 32 Профил на m0lt3n
  m0lt3n
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#31] от "greg1":

  Мен ми стана болно, когато прочетох и изгледах материала, относно полицайте и съвета на управляващия орган на наблююдателката да вика полицията при тези обстоятелства и отговора през кикот: Е те са си тук...
  Шенген не знам дали ще видим, но вече поне няма да се чудят, ако ни оприличават за дебилни, продажни, крадливи и с мургав цвят. Мен ми е обидно да чета, че ни смятат за такива, но не можеш да се бориш с такива индивиди на ръководен пост...

 33. 33 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  До коментар [#13] от "ARRI":

  Че пусни ти бе, нали си борбен мъж

 34. 34 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 696 Разстроено

  До коментар [#26] от "normandy":

  Какво значение имат резултатите?
  Възмущението (поне моето) е от това, че гласът ми нищо не струва щом се озове в ръцете на тази некадърна шайка, а основното демократично право - правото на глас - се превръща в някаква пародия.

 35. 35 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#31] от "greg1":
  Аз съм за!
  Ако сме хора свободни, веднага да ставаме и да ходим пред парламента!

  http://www.facebook.com/groups/178406302243620/

 36. 36 Профил на m0lt3n
  m0lt3n
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#33] от "niakoi_si":

  А си пуснал, а са ти дошли Дядо Коледовци на вратата в късна доба като при варненеца.
  Ама няма да е Коледа, а ще е Октомври и дядо Коледовците ще носят автомати и белезници...
  21 век България - "Европейски" избори и Демокрация с пълна сила...

 37. 37 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  До коментар [#14] от "gsb":

  Истината е, че на ЕС не им е работа да бършат нашите наср.ни задници! Затова ЕС ще си трае, на тях Боко им е удобен, щото слушка.

  Ако някой има вътрешнополитически проблеми за оправяне, това си е вътрешен проблем. Нарушенията не са толкова фрапантни, за да се намеси ЕС активно.

  И въобще защо гледате на ЕС като на нещо което трябва да ви решава проблемите породени от собствената ви простотия, празноглавие и бездушност?

 38. 38 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Съветвам всички на втори тур да си носят син химикал и линийка.
  На пробна хартийка да се иска одобрението на председателя на комисията за цвета на химикала.
  При гласуването на изборния кодекс депутати от ГЕРБ начело с Фидоска направиха театър с хиксчето, което както и да го завъртиш на 90 градуса било "хикс". Явно не са успели да стигнат до плюсчето и кръгчето.
  Пропуснаха обаче да включат в изборния кодекс номера на конкретното "синьо".
  Трябваше да бъде заложено светло-синьото на ГЕРБ, а не по-тъмното на СДС или тъмно-синьото на ДПС.
  В предизборната борба ГЕРБ раздаде толкова сини химикали и ако бяха със съответния номер на синя боя изборите щяха да са спечелени 99,99% както преди 1989 г.

 39. 39 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 961 Неутрално

  От коментарите и статията разбираме, че ГЕРБ контролира вота на ромите чрез Мая Манолова, тя подпомага ГЕРБ . Вероятно Калфин печели убедително в тази секция с 67-70%, но вота е контролиран, защото ако не беше тази манипулация трябвало да вземе 100 и кусур процента.

 40. 40 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#39] от "normandy":

  Ти не разбра ли , че не става въпрос кой точно е влизал по секциите?Въпросът е , че се гаврят с хората чакали с часове да пуснат бюлетина.Това не са нормални избори и трябва да бъдат касирани.Колко хора с треперещи ръце са им анолирани гласовете?Това не са само пенсионери , но дори и да са тяхното право на глас е свещено!Утре ГЕРБ като не е на власт нали други ще направят изборите по същия начин! Какво трябва да стане накрая?Гражданска война може би?

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 41. 41 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#35] от "pavtaf":

  Давай ходи пред парламента и стачкувай, кой те спира.

 42. 42 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  До коментар [#36] от "m0lt3n":

  Глупости. Няма как да те бият ако просто призовеш за касиране на изборите и мирни протести, защото така ще се дискредитират сами те.

  Но истината е, че:

  1. Избирателите в масовата си част не им се занимава с нови избори - апатията е пълна.
  2. Партиите не искат нови избори. Това е видимо от умерената реакция и на БСП и на Доган и на кресльовците - Сидеров и Янев.
  3. ЕС не иска нови избори - официалното становище е - има нарушения, но като цяло - става.

  Така, че касиране няма да има, защото никой не го иска. 100, 1000 или 10000 човека нямат значение на фона на общата нагласа.

  Пробвай да свикаш митинг и ако събереш повече от 10000 човека значи имаш шанс да касираш.

 43. 43 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 729 Гневно

  До коментар [#39] от "normandy":
  А бе боклук, не разбираш, че не става дума за това, кой печели, а че изборите са опорочени, че има толкова много фрапантни нарушения, че дори и вие гербавите имате интерес от касиране, за да разсеяте съмненията за манипулиране на вота?
  Това разбираш ли го?
  Знам, че не ви пука за индивидуални свободи и права, само че до там ще се докарате да няма някой ден и вас кой да защити от собсвтения ви БигБос!

 44. 44 Профил на christofor
  christofor
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#5] от "AzDebil":

  Пък ако може и Народен съд, и Белене, и експроприация, братушките да дойдат да дадат едно рамо и с черна магия да възкресим бай Тошо, най-хубаво щеше да е, нали?

 45. 45 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Евтин популизъм, омаскаряване на противника, зависими медии, липса на плурализъм и никакъв политически баланс във властта - така изглежда България в анализ на германската фондация "Фридрих Науман", цитиран от Mediapool.
  Голяма част от анализа е посветен на предизборната кампания. "В кампанията доминираха взаимните словесни нападки. Изявленията бяха предимно отрицателни и бяха свързани най-вече с грешките на противника", се казва в анализа, цитиран от Дойче веле.

  Анализът на фондация "Фридрих Науман" поставя под въпрос свободата на словото в България. В него се твърди, че отявленият натиск на управляващата партия върху медиите е бил една от особеностите на предизборната кампания. "В медийния ландшафт няма дори и наченки на плурализъм. Цялата преса, държавни, както и частни телевизии и радиа са зависими от правителството. Това става или чрез структурите на собственост, или чрез самите притежатели на тези медии, които имат личен интерес да информират в полза на управляващите."
  Според анализа на близката до германските либерали фондация най-яркият пример за едностранчивост в българските медии са били атаките срещу независимия кандидат-президент Меглена Кунева. "От лятото насам, откакто стана ясно, че тя ще бъде най-опасният противник на ГЕРБ за президентското място, изборният щаб на премиера Борисов мобилизира голяма част от печатните медии от "Нова българска медийна група" срещу Меглена Кунева.
  Случаят Кунева е симптоматичен не само за отношението на ГЕРБ към медиите, но и за нивото на журналистиката, както и за медийната и политическа култура в страната", се казва в анализа на германската фондация.

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 46. 46 Профил на metzanviolinov
  metzanviolinov
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Дневник, малко офф-топик, но може ли да публикувате видеотата, които качвате и в ютюб, например, за да могат да се гледат по-лесно от чужбина?

 47. 47 Профил на brassballs
  brassballs
  Рейтинг: 429 Неутрално

  E, някой вече съмнява ли се как се правят избори в България.
  Някой съмнява ли се, че ГЕРБ са аматьори - едбни избори не могат да фалшифицират като хоратам магистрали ще ми правят...

 48. 48 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 510 Гневно

  На всякъде в нормална държава, това е повод за касиране на избора! Къде живеем? В Сомалия ли?
  Отвврат!
  ББ: Ти сигурно си много доволен?
  Важното е магистралата! (С проститутките

  Може би това което не довършихме през 1989-та му е време - но по масово!

  yustal
 49. 49 Профил на noo
  noo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#39] от "normandy":

  Абе човече ти не можеш ли да разбереш, че тук става въпрос за принципи.

 50. 50 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 630 Любопитно

  До коментар [#13] от "ARRI":

  В Брюксел, приятелю, знаят ужасно добре, какво се случва тук, по време и не на изборите и се забавляват от сърце. Та тоя случай няма да ги жегне особено, а и крайната победа е за Бойко, същия този, който довърши магистралите, по които да се движи европейския трафик, нъл тъй??

  freedom is another word for nothing else to lose
 51. 51 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#42] от "niakoi_si":

  Много пъти +! Точно така е. Няма вече идеи нито в партиите, нито в ЕС а хората ( и в БГ и в ЕС) са в апатия по обществените въпроси. В този ред на мисли, на всички е ясно, че е горе долу все тая кой е на власт.

 52. 52 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Браво на дневник за безпристрастната му позиция! Въпреки , че няколко пъти са ми цензурирали постове/невинни/, това е на свободния и независим интернет форум.

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 53. 53 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1872 Любопитно

  До коментар [#44] от "christofor":

  Преливаш от наглост и щастие нали?! Мислиш се за доминатор?!
  Ти всъщност не знаеш какво е станало с твоя глас!!! Или знаеш?
  Лично ти си участвал в машинациите???
  А ако монетата се обърне?
  Ако срещу теб се разиграе този тираничен сценарий?!
  Или ти си винаги с тези на власт?
  Да те нарека глупак ще е комплимент за теб.
  Комплименти!!!!

 54. 54 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Избори по електронен път! Аз лично отивам на балотаж с идеята да ги напсувам хубаво с една твърдо недействителна бюлетина

 55. 55 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 510 Неутрално

  На всякъде в нормална държава, това е повод за касиране на избора! Къде живеем? В Сомалия ли?
  Отвврат!
  ББ: Ти сигурно си много доволен?
  Важното е магистралата! (С проститутките)"

  Може би това което не довършихме през 1989-та му е време - но по масово!

  yustal
 56. 56 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 841 Гневно

  Потресаваща кретения. От една страна. От друга - ужасяващо е за колко много хора ТОВА е нормално.

  Колкото до Буш, скоро гледах "Фаренхайт 9/11" на Майкъл Мур. В известен смисъл, там е още по-кошмарно. Ето началото на филма с въпросната "промяна" на резултата във Флорида, както и напомнящото мила родна картинка разпределение на важните постове. http://bit.ly/smagFF

 57. 57 Профил на chekanitsa
  chekanitsa
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Ако изборите се повторят ще се повторят само разходите за провеждането им.
  Резултатите едва ли.
  По-голямата част от народа отдавна обърна гръб на крадливите комунисти.
  И още нещо... данните за гласувалите по населено място, образование и възраст за пореден път показват, че за червените гласуват неграмотните, възрастните и тези от малки населени места. А за дясно насочените кандидати гласуват образованите, младите и от по-големите населени места. Аз съм избрал към кои да принадлежа и силно се надявам, че те ще определят на къде да върви изстрадалата ни държавица.

 58. 58 Профил на christofor
  christofor
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#53] от "AzDebil":

  Мисля, наборе, че си пропуснал да си вземеш хапчетата. Изпий един валидол и след десет минути пак се изкажи.

 59. 59 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1872 Любопитно

  До коментар [#58] от "christofor":

  Хайде де, герберастче, че и мислещо ....
  Даже за комплимент не ставаш!


 60. 60 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Мамицата им. ИСКАМ ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ! Отказвам някакви дебили, идиоти и откровени търгаши да определят дали съм гласувал "действително" или не. Отказвам малограмотни и неграмотни хора да определят как да живея аз и моето семейство.

 61. 61 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 566 Гневно

  На видеото всичко се вижда. Мая Манолова пречи на работата на комисията.
  1. Мая Манолова няма право да присъства на броенето.
  2. Ясно е посочено кой знак е валиден. За това се говори и се показва вече повече от месец. Който не е разбрал или е неграмотен сам си е виновен.
  3. Не виждам къде е проблемът в преброяването, комисията решава кой знак е валиден или не.

  Fortuna favet fortibus.
 62. 62 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Дневник, абе в този форум май има повече фенове на БСП, отколкото се събират на конгрес на партията...
  Нали в общинските избирателни комисии има представители на всички партии - защо не критикуват тогава и тях за допуснатите неточности при попълването на протоколите и получилото се като резултат закъснение?
  Ама карай - хората искат зрелища, а и хлябът, та и пастите са кът...

 63. 63 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Нито едно от видеата не ми тръгва !

 64. 64 Профил на Емил Вълков
  Емил Вълков
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Защо видеата не работят? Няколко пъти пробвам, презареждам страницата и т.н. и не се зарежда никакво видео! Моля, качете ги в ютюб или някъде другаде, за да има по сигурен достъп до тях.

 65. 65 Профил на christofor
  christofor
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Аз нали ти казах да изчакаш десет минути? Не съм дотам самовлюбен, че да се мисля за жертва на "тираничен сценарий". Ти обаче, вярвам, имаш дълъг опит в борбата срещу чудовищни конспирации, насочени срещу теб, и можеш да споделиш повече по въпроса, нали? Като си отишъл да гласуваш веднага си разбрал кой е от ГЕРБ (по наглата мутра, естествено) и кой — партиен другар, прозрял си злокобните машинации, които тепърва ще се случват... абе сущи Авакум Захов, ама в по-добро изпълнение.

 66. 66 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Цв. Цв. прави избори ...

 67. 67 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 746 Любопитно

  Аз пък се чудя какво правят представителите на БСП в комисията, че не протестират за неправилно обявени за неедйствителни бюлетини за Калфин. Защо мълчат? Явно и на тях главата им толкова разбира. Решенията по определяне на една бюлетина като недействителната се вземат с 2/3 мнозинство от присъстващите членове на комисията.
  Пък и щом е било ромски квартал, няма какво да говорим. Представям си колко са разбирали ромите членове на комисия от Изборния кодекс.

 68. 68 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Някой има ли проблем да пусне клипчетата, при мен нито едно не тръгва.

 69. 69 Профил на achovski
  achovski
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Защо не мога да видя видеото?

 70. 70 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#15] от "bette":

  Ами затова и членовете на комисията трябва да научили указанията, а не да чакат председателят сам да решава случаите. Обаче членовете решават, че за всичко отговаря председателят и седят и чакат със зяпнала уста той да каже. Не става така. Иначе си е написано - при възникнали спорове в комисията решението се взема с 2/3.
  А иначе и в нашата комисия имаше една камара удебелени повтаряни няколко пъти Х-ове, леко накъдрени, но това си е съвсем редовно и не е проблем.ощеЗа да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах