Кандидат-депутати 2013: стари муцуни, малко протестиращи, млади зелени, бивши ченгета, борци и Милото

© Георги Кожухаров7200. Толкова са регистрираните претенденти за място в следващото Народно събрание. За 23 години преход политиката е станала професия. С изключение на някои от активните участници в зимните протести в листите на кандидат-депутатите трудно могат да бъдат открити нови лица. 


На 12 май за гласовете на избирателите ще се състезават депутати с дългогодишен опит, бивши министри и заместник-министри, бивши служители на МВР, хора, сменили по няколко партии, хора, показали верност към партийните си лидери, бизнесмени и дори няколко артисти (представяме основните и най-интересните претенденти на част от партиите и коалициите, без да претендираме за изчерпателност - бел.ред.). 


ГЕРБ - едни изгряват, други залязват"Далеч съм от мисълта, че са най-добрите, но мисля, че ще свършат работа." Така в обзелия го напоследък самокритичен дух Бойко Борисов описа общо кандидатите на партията за новия парламент. Освен лидера (Пловдив и 25-и район в София) и смятания за дясната му ръка - Цветан Цветанов (Благоевград и Велико Търново), привилегията да водят по две листи имат още три "звезди" в ГЕРБ.


Едната е отличничката Лиляна Павлова, която в последните две години имаше грижата за магистралите - гордостта на Борисов. Бившият министър замалко да смени Симеон Дянков като вицепремиер, но кабинетът хвърли оставка. Тя е първа във Варна и в Стара Загора. Друг заместник на набедения изведнъж за всички несполуки в управлението Дянков, но във финансовото министерство - Владислав Горанов, ще води листите на ГЕРБ в 24-ти избирателен район в София и тази в Софийска област.


Делян Добрев - нереализираният кандидат за евродепутат, но избран за мажоритарен представител от Хасково през 2009 г., който бързо премина от зам.-председател на икономическата комисия, зам.-министър на енергетиката и стигна до министър на икономиката, енергетиката и туризма, ще води листите на ГЕРБ в Хасково и Перник. Втори в Хасково е бившият шеф на НАП Красимир Стефанов (докато ръководеше агенцията, тя провери имотното състояние на Цветанов покрай 6-те апартамента, които притежава, и обяви, че няма никакви проблеми със сметките му). И ако гласуваното доверие на Добрев може да се смята за повишение, то другият, който изнесе в парламента едногодишните спорове по проекта "Белене" - Диан Червенкондев, изпадна от класацията и от списъците. В Сливен го замести световната шампионка по борба Станка Златева. В Ямбол листата ще тегли известният баскетболен треньор Иван Чолаков.


© Юлия Лазарова

ГЕРБ представи водачите на 31 кандидатски листи на национална конференция в зала "Арена Армеец"


Наказан изглежда и кръгът около председателя на правната комисия в миналото Народно събрание Искра Фидосова. На нея е отредено първо място само в родната й Монтана, макар там да се чуваха много гласове против. От съпартийците й, с които тя работеше в правната комисия, в новия парламент шанс да влязат имат само Димитър Лазаров (4-ти в Пловдив), Емил Радев (4-ти във Варна), водачът в Кюстендил Кирил Калфин и ако Цвета Караянчева се пребори за мандат в Кърджали. Не са кандидатирани заместникът на Фидосова - Тодор Димитров, Николай Костадинов, Павел Димитров, Фани Христова, Светослав Тончев, Ивайло Тошев и Даниела Миткова.


Председателят на вътрешната комисия в миналия парламент и един от юристите на ГЕРБ Красимир Ципов остана на 6-а позиция в 25-и район в София и е под въпрос дали ще успее. Преди него са Станислав Иванов, станал известен с чувалите с бюлетините на изборите през 2011 г., както и Лъчезар Иванов, свален от парламентарни и партийни постове заради лобистки скандали.


Иван Петров от Хасково, който беше в комисията за контрол на ДАНС и беше активен покрай скандала с подслушването на Ваньо Танов през 2011, няма да се бори за мандат. От експертите по МВР въпросите в следващия парламент ще продължат Румен Иванов (водач в Добрич) и Пламен Нунев (водач в Русе). Компания ще им прави и бившият шеф на Областната дирекция на МВР в Шумен, който оглави листата на ГЕРБ там - Любомир Христов.


Сред председателите на парламентарни комисии в миналия парламент, които сега остават на задни места в листите, са мажоритарният депутат от Благоевград Любен Татарски (регионалната комисия) и Даниела Петрова (медийната комисия).


Кандидат-депутати станаха и зам.-министри от кабинета на Борисов - на вътрешните работи Веселин Вучков (3-ти в 24-ти район), на отбраната Валентин Радев (6-и в 24-ти район), на образованието Милена Дамянова (7-ма в най-дългата листа в 23-ти район), на здравеопазването Кирил Добрев (2-ри в Стара Загора).


И ако в листите на ГЕРБ попадат повечето бивши министри (без Дянков, военния Аню Ангелов, външния Николай Младенов, спортния Свилен Нейков, правосъдната Диана Ковачева, на екологията Нона Караджова, замесения в скандали земеделски министър Мирослав Найденов) и половината областни управители, то присъствието на общински съветници сред кандидат-депутатите е твърде оскъдно най-вече заради партийното ограничение.


БСП - подмяна вместо промяна


Под претекста, че улицата иска нови лица и БСП трябва да се освободи от хората, които й носят негативи, лидерът Сергей Станишев извади от листите знакови за управлението си фигури - министрите от тройната коалиция Румен Овчаров, Румен Петков, Емилия Масларова, Асен Гагаузов, Евгений Желев. Но на избираеми места сложи зам.-министри от същата тройна коалиция - Емил Райнов (здравеопазване), Светла Бъчварова (земеделие), Ваня Добрева (образование), Корнелия Нинова (икономика), както и министри от кабинета "Виденов" - вицепремиера тогава Румен Гечев и правосъдния министър Младен Червеняков.


Не много успешен се оказа и опитът на Станишев с т.нар. гражданска квота. Бившият посланик в Москва Петър Грозданов се отказа сам заради неизбираемото място в Сливен, оперният певец Калуди Калудов се оказа с двойно гражданство, а световният шампион по бокс Детелин Далаклиев бил учредител на ГЕРБ в Плевен. Бившият издател на списание "Плейбой" Мартин Захариев, който заради десните си възгледи и симпатиите си към Борисов и ГЕРБ (от които побърза да изрази разочарование в няколко интервюта) все още не е приеман напълно от актива на БСП. Сред т.нар. граждани в листите отново намери място и председателят на ОКЗНИ Добромир Задгорски.


© Красимир Юскеселиев

БСП откри предизборната си кампания на 13 април.


Въпреки че Политически клуб "Екогласност" този път не е в коалицията, в листата на Сергей Станишев в София влезе председателят му Емил Георгиев (известен с атаките си без доказателства, но подкрепяни медийно от групата около Ирена Кръстева и Делян Пеевски, срещу големи компании). Като общински съветник в Хасково при проверките за местните избори през 2007 г. Георгиев е огласен като доносник на бившите тайни служби - агент Станислав, работил във Видин. 


ДПС - без Доган и депутатите на прехода, но с Пеевски


ДПС също направи опит за освежаване и подмладяване. По примера на лидера Ахмед Доган, който се оттегли на 19 януари след 23 г. начело на ДПС, от политиката излизат бившият вицепремиер в тройната коалиция Емел Етем и дългогодишните народни представители от Великото народно събрание насам Юнал Лютфи и Ремзи Осман.


За сметка на това соченият за медиен магнат Делян Пеевски, който беше заместник-министър на Емел Етем и заради когото Бойко Борисов обяви, че ДПС има медийна империя, е награден с първото място в два избирателни района - Пазарджик и Стара Загора (повече за Пеевски и групата около Цветан Василев може да четете в специалната тема Формулата КТБ: пари-медии-власт).  


© Красимир Юскеселиев

Делян Пеевски на Осмата национална конференция на ДПС на 19 януари, когато лидерът Ахмед Доган беше нападнат


Понижен изглежда един от популярните юристи на ДПС Четин Казак, който този път е пратен в Габрово, където партията досега не е печелила мандат. Според членове на ръководството на ДПС обаче сега има шанс да вкара депутат и затова Казак не е сложен в друга листа. Камен Костадинов пък ще се бори за първи мандат на ДПС във Враца.


Освен четиримата водачи на по две листи - Лютви Местан, Пеевски, Петя Раева и организационния секретар Мустафа Карадайъ, сред кандидатите в два района е и Рамадан Аталай. Той е втори в традиционния си район Разград, но води листата и в Силистра, където ДПС претърпя поражение на местните избори от партията на Касим Дал. От силистренската листа отпадат подсъдимите за документна измама и престъпление по служба Митхат Табаков и Гюнай Сефер.


Макар и на неизбираемо място, в листите на ДПС е и синът на бившия градски прокурор на София и член на бившия Висш съдебен съвет (ВСС) Нестор Несторов - Александър. Той е втори в 23-ти район в София след Георги Горанов, един от организаторите на протестите в Суходол. В другата столична листа първи е собственикът на фирмата за дограма "Ворошилов" Петър Ангелов.


"Атака" - само верни на Сидеров


След като лидерът на "Атака" Волен Сидеров на два пъти си пати с разцепление на групата, този път е подбрал кандидати, доказали лоялността си. Сред тях са депутатите по два мандата Павел Шопов, Десислав Чуколов и Станислав Станилов, които са му били заместници и в партията, и в парламентарната група, а също и юристът Явор Нотев, под чието ръководство парламентарната подкомисия за контрол на СРС излезе с остро становище след скандала с подслушването на шефа на митниците Ваньо Танов. На всички тях е поверено първото място в по два избирателни района.


Сред доверените на Сидеров остават Деница Гаджева (заради която избухна семеен скандал и раздяла между Сидеров и Капка Георгиева), Огнян Стоичков и Любомир Владимиров. Двамата ще водят по две листи. Журналистът и бивш зам. главен редактор на партийния вестник "Атака" Венцислав Лаков ще се бори за втори мандат в два изборни района - Враца и Ловеч. Друг журналист от "Атака" - Димитър Аврамов, също е водач на две листи, но без шанс за успех - в Кърджали и Смолян.


© Георги Кожухаров

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и верните му заместници Десислав Чуколов (вляво) и Павел Шопов (вдясно)


От десетте депутати, които останаха при Сидеров в миналия парламент, само Николай Пехливанов, неуспял кандидат за кмет на София от "Атака", не намира място в листите за нов мандат. Сред кандидатите, но без шанс да влезе в парламента, е братовчед на Жорж Ганчев - 60-годишният Стефан Станев. Той е на четвърта позиция в Перник, където първи е местният лидер на "Атака" и преподавател по теология в Шуменския университет Румен Ваташки, при когото Сидеров се дипломира. 


България на гражданите - предимно номади


В листите на "Движение България на гражданите" не попаднаха представители на протестиращите, макар че партията на Меглена Кунева има искания, които се чуваха и от демонстрантите. На избираеми места, ако формацията премине 4-процентната бариера, са т.нар. политически номади, които преди това бяха в ръководството на СДС и на ДСБ. А и на НДСВ като самата Кунева и заместника й в партията Даниел Вълчев.


© Цветелина Белутова, Капитал

Движение България на гражданите на Меглена Кунева внесе рекордните близо 58 хил. подписа за регистрация в ЦИК за участие в изборите


Бившият кмет на Плевен и зам.-председател на СДС Найден Зеленогорски ще води листите в родния си град и в 25-и район в София. Бившият кмет на столичния район "Лозенец" и бивш член на ДСБ Прошко Прошков, както и съмишлениците му, преминали от ДСБ към Кунева - Христо Ангеличин, Петър Николов, Нено Димов, също са сред кандидат-депутатите. Бившият областен управител на Смолян от НДСВ и неуспял претендент за кмет на града, издигнат от жълтата партия, Димитър Палагачев е водач на листата в родопския град.


РЗС - ченгета, бизнесмени, екстрасенси


Бивши полицаи, бизнесмени и партийни активисти са в челните места на листите на РЗС. Лидерът Яне Янев е първи по традиция в Благоевград, следва го близкият му парламентарен сътрудник Иван Подолински. Янев води и кандидатите в 23-ти район в София.


Начело в Бургас е Мария Инджова - собственик на модна къща "Франц Мари", носител на отличието "Бизнес дама на годината", хотелиер и зам.-председател на Алианса на туризма за югоизточния регион. През 2003 г. тя се кандидатира за кмет на черноморския град от "Партия на демократичния център", през 2007 г. - от НДСВ, а през 2009 г. - от РЗС. През януари брат й обяви гладна стачка срещу нея, обвинявайки я в измама. Втори след Инджова е бившият прокурор и настоящ адвокат Петър Димитров.


Младият бизнесмен Давид Бонев е начело в Перник. 25-годишният Бонев е зам. финансов директор на фирма "Радомир метал индъстрийз", чийто собственик е баща му Пламен Бонев. В Силистра първи е 61-годишният Иван Иванов, собственик на мотел "Ханът" във Варна, отличен за мотел на 2010 г. В Разград листата е поверена на бившия депутат от НДСВ Никола Николов, който по-късно оглави движение НИЕ и напусна преждевременно парламента през 2004 г.


© Надежда Чипева, Капитал

Лидерът на РЗС Яне Янев обяви, че предизборната агитация на партията му ще бъде основана на "разкрития, които ще обърнат хода на кампанията".


Адвокат Кирил Тошев, който е и известен арендатор, повежда листата в Шумен. Той е бивш шеф на служба "Полиция" в града. Биографията на втория в листата Валентин Велев също е полицейска - почти 20 години е в системата на МВР, включително на ръководни длъжности като шеф на местното звено "Борба с организираната престъпност" и на районно полицейско управление. Костадин Димитров е първи в Търговище и над 20 години работи в "Икономическа полиция".


Братята близнаци и бивши полицаи - Здравко и Живко Чепишеви, които в момента са общински съветници в Девин от РЗС, заемат първо и второ място в листата в Смолян. В нея е и Георги Тонков, известен някога в града като екстрасенс. Георги Тонков потвърди, че продължава да се занимава с екстрасензорни практики.


Повечето бизнесмени и адвокати в листите на Янев са представени като гражданска квота.


ДСБ - презареждане


Партията залага на познатите имена на петимата депутати от ДСБ и в миналия парламент - Иван Костов, Екатерина Михайлова, Асен Агов, Веселин Методиев, Иван Иванов.


Водачи на листи ще бъдат и експертът по PR Деница Сачева (Хасково), проф. Калин Янакиев (Ловеч), младите в ръководството на партията - Радан Кънев (Варна) и Петър Москов (Русе).


© Красимир Юскеселиев

Лидерът на ДСБ Иван Костов на откриването на предизборната кампания на коалицията ДСБ и Български демократически форум


На челни места са и бившият шеф на контраразузнаването и общински съветник в София Атанас Атанасов (Пазарджик), бившите министри в кабинета "Костов" - на регионалното развитие Евгени Чачев (Ямбол) и на здравеопазването Илко Семерджиев (Благоевград).


В Смолян листата на коалиция "ДСБ и БДФ" води журналистът Зарко Маринов, управител на областния вестник "Отзвук".


Зелените - адвокати, хора от протестите и блогъри


Учредената през 2007 г. партия "Зелените" обедини част от участниците в първите спонтанни граждански протести срещу унищожаването на българската природа. Сред създателите и привържениците й са хора от гражданските движения и неправителствения сектор, ангажирани срещу застрояването на Странджа, Рила, Витоша, Иракли и Пирин.


На тези избори водачи на листите в София са двама от тримата съпредседатели на Зелените – Борислав Сандов (23 МИР) и Георг Тупарев (25), наред с известния еколог Петко Цветков (24). Най-разпознавемото лице на партията, 30-годишният Сандов, е географ, участва в почти всички протести в защита на природата и гражданските права през годините. Води кампании против ГМО производството и фракинга за шистов газ у нас, които може да се каже, че имат успех – засега.


Георг Тупарев има софтуерен бизнес. Завършил е биология, физика и математика. Той е един от учредителите на българската секция на Европейската асоциация за възобновяема енергия Eurosolar.


© Юлия Лазарова

"Зелените" откриха предизборната си кампания и курортния сезон с артистичен флаш моб край шатрата на "Зелените" при езерото Ариана


Екологът Петко Цветков е дългогодишен експерт в опазването на природата и едно от лицата на протестите в защита на природата. В момента работи във фондация "Биоразнообразие", която е и част от коалиция "За да остане природа в България". Освен в софийския 24-и МИР той води и листата в Монтана.


В София-област води Десислава Алексова, преподавател в "International Business School" в Ботевград. Тя също е сред активните участници в протестите. Във Варна начело на листата е архитект Калина Павлова – добре известна в града си като един от лидерите на съпротивата срещу ТИМ и срещу застрояването на Морската градина. В Бургас водач е Даниела Божинова. Името й се свързва с проведения през 2008 г. исторически местен референдум, спрял строежа на петролопровода Бургас - Александруполис.


В Пловдив на първо място е икономистът Петко Политов, който води успешна кампания против застрояването на защитената местност Бунарджика. В София и Хасково е и зеленият адвокат Свилен Овчаров – юрист, който защитава българската природа както по протести, така и в националните и европейските съдилища. Листата за Хасково се оглавява от икономиста и инвестиционен консултант Владислав Панев. 


Интересни лица откриваме в листата в Стара Загора – известния фотограф Васил Къркеланов (той е и в София), заснел редица сесии за "Playboy" и други модни списания, както и графичния дизайнер и активен блогър Градинко - Динко Господинов.


В партията на СКАТ - предимно тв водещи


Телевизионни водещи и шефове са на избираемите места в листите на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) на собственика на тв СКАТ Валери Симеонов. Партията е със силни позиции в Бургас, откъдето тръгна и телевизията - там НФСБ е втора сила в общинския съвет след ГЕРБ. Симеонов ще води листите в Бургас и Ямбол (родния град на Сидеров). Негов подгласник в черноморския град е съпредседателят на партията Валери Касабов, водещ в тв СКАТ. Той ще е първи и в Пловдив-област.


Съуправителят на телевизията и шеф на столичния й клон Данчо Хаджиев, бивш общински съветник от "Атака" в София, пък оглавява листата в Пернишко и в София-област. Велизар Енчев ще е първи в Русе и в софийска листа. Кандидатът за президент на формацията през 2011 г. Стефан Солаков ще поведе партията във Велико Търново и столицата. Подгласникът му и водещ на фолклорното предаване "От българско, по-българско" Галина Асенова ще е начело във Враца и Монтана.


Кой изплува?


Бившият лидер на СДС Пламен Юруков, който беше изключен от партията през 2009 г., когато се опита да препятства създаването на Синята коалиция, а впоследствие учреди партия "ВОТ - Консерватори", се появи в листите на Демократическата партия на Александър Праматарски. Юруков е първи в Русе, а трети там е зам.-председателят на ВОТ Николай Димитров. По думите на Юруков по споразумение с демократите, но без коалиция, негови хора ще бъдат начело в Благоевград, Кюстендил и Смолян.


На същия принцип в листите на ВМРО на Красимир Каракачанов се оказаха хора от Съюза на свободните демократи (ССД) на бившия столичен кмет Стефан Софиянски. Двете формации бяха в коалиция Български народен съюз (БНС) заедно със земеделците на Анастасия Мозер и влязоха в 40-ото Народно събрание при мандата на тройната коалиция. Лидерът на ВМРО Каракачанов води листите на партията в 25-и район в София и в Плевен, заместниците му Ангел Джамбазки и Искрен Веселинов са първи съответно - в 23-ти софийски район и Благоевград и в Русе.


Любопитно име в листите на ВМРО е на бившия шеф на митниците Емил Димитров - Ревизоро, който е водач във Варна и Шумен. На челни позиции са известни лица от протестите - Иван Бонев, Светлозар Филипов, Ясен Иванов, Илко Денков, Тома Иванов, както и Даниела Гаджева (първа в Пазарджик).


© Юлия Лазарова

Емил Димитров - Ревизоро, подаде оставка като шеф на Митниците в началото на 2002 г.


Известният като "Златната флейта" музикант Кристиян Коев, който също беше едно от лицата на протестите, се кандидатира за народен представител от бизнес партията Средна европейска класа (СЕК) на бургаския предприемач Георги Манев. Коев ще води листата в 23-ти район и в Смолян. В последния момент беше разтурена коалицията между ВМРО и СЕК, претендираща за името "Орлов мост", станало емблематично за протестите от лятото на 2012 г.


На първо място в листите на СЕК са още солистката на ансамбъл "Българе" Албена Вескова (Пловдив-област), председателят на Националното представителство на студентските съвети Ангел Георгиев (Плевен и Велико Търново), който участва в учредяването на движение "Орлов мост", припознало за "знаме и лице" Христо Стоичков, както и Григор Здравков (24-ти район в София) и Петър Якимов (25-и район в София) от Легия "Антимафия".


Бившият секретар на МВР в правителството на ОДС и преподавател в Нов български университет Николай Радулов пък е водач на листата в 25-и район в София на коалицията между НДСВ и партията на Касим Дал. В Търговище коалицията е водена от Орхан Исмаилов, бивш зам.-председател на комисията по досиетата.


Макар бившият столичен кмет Софиянски да не е в листите за тези избори, съименникът му - изпълнителният директор на "Лев инс" Стефан Софиянски, е водач в 25-и софийски район на коалицията "ГОРДА България", в която влизат ГОРД на Слави Бинев, партията "Свободен народ", близка до Алексей Петров, съюзът "Защита" и Обединеният блок на труда на Кръстьо Петков. Първото място в 23-ти район в София е поверено на преподавателя от УНСС проф. Боян Дуранкев, номиниран и за премиер, ако "ГОРДА България" управлява, шефът на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова е първа в 24-ти район в София, а шампионът по свободни боеве и съпруг на бившия депутат от НДСВ Юлияна Дончева - Станислав Недков-Стъки, води във Велико Търново.


Начело в Смолян са Ефрем Моллов и Мехмед Дорсунски, създатели на Европейския институт "Помак", който твърди, че помаците са отделен етнос. В Кюстендил първи е 22-годишният Георги Давков, син на дупнишкия бизнесмен Давко Давков, собственик на авторемонтен завод. След него е Иван Кочев-Чомбе. Петричкият милионер се свързва с нелегални доставки на петрол по време на югоембаргото. Също като Слави Бинев притежава титлата архонт, която му беше дадена от Старозагорския митрополит Галактион. Чомбе ще бъде втори и в Благоевград. Водач там пък ще бъде председателят на "Защита" и бивш депутат от "Атака" в 40-ото Народно събрание Йордан Величков. Кръстьо Петков е на последното 15-о място в бургаската листа.


Първи в Перник е Антон Димитров от Граждански форум "Промяна", който си партнираше с Движение "Орлов мост - За промяна" на Янаки Ганчев в палатковия лагер до парламента, но след това се отдели от него. В Монтана води съпредседателят на "Свободен народ" Радослав Пашов - 27-годишен икономист и преподавател по корпоративни финанси в УНСС. Следва го Клара Илиева от Великотърновския университет - една от групата студенти, които въстанаха срещу колегите си, избрали Христо Стоичков за лице на протестиращите студенти. Трета е генералният представител на "Дженерали" в Монтана Радостинка Ерменкова.


Без шанс да успее е актьорът и директор на Сатиричния театър Калин Сърменов, известен като Милото от сериала на Би Ти Ви "Седем часа разлика", на когото залага "Другата България" на Божидар Томалевски в Благоевград и София.


Лидерът на някогашния Бизнес блок Жорж Ганчев се явява с новата си формация - Национално патриотично обединение, и ще е първи във Варна и Пловдив.


Също без шанс за успех са певците Янка Рупкина и Дани Милев, които представляват пловдивската бизнес партия "Кауза България", с чиято регистрация в изборите участва Движението за национално единство и спасение (ДНЕС) на Анжелика Цокова, което беше главен организатор на протестите срещу синята зона в София. В листите на ДНЕС е и консултантът във Военномедицинска академия проф. Радостин Москов.


Сред водачите на листите на "Нова алтернатива" на бившия военен министър в тройната коалиция Николай Цонев са Тони Бимбалов (Бургас), шампион по борба и офицер от резерва, певицата Десислава Добрева (Варна). Втора в Кърджали е политологът Мария Пиргова, която пък беше зам.-председател на партията около Христо Ковачки - ЛИДЕР.


Врачанинът Цветомир Валериев, който в момента е футболист на "Локомотив 1929" (Мездра), е четвърти в листата на Съюза на комунистите в България.

Коментари (193)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 5052 Весело

  Също като България при бай Тошо - "Макодаки, Пекотаки и малко траки"

  Ако гласувате за предателите на България в БСП, вие я обричате на смърт!
 2. 2 Профил на nsu16354744
  nsu16354744
  Рейтинг: 374 Весело

  7200. Толкова са регистрираните претенденти за място в следващото Народно събрание.
  ....................................

  Щом матриЯла ги харесва - добре дошлЕ

 3. 3 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Заглавието е страшно и изчерпателно !!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 4. 4 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Не е важно вместо "старите муцуни" да има "нови муцуни" натегачи и кариеристи, а изобщо да няма такива.
  А дано, ама надали.
  Сигурно след изборите пак ще кажем: Ами какъвто народът, такива и политиците.

 5. 5 Профил на ubb_1
  ubb_1
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Т. нар. "Мило" идеално се вписва в листата на мутрите и прототипа и изпълнителя

 6. 6 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Добро представяне на кандидатите, постарали сте се.

 7. 7 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Един готин тюрлю гювеч!
  А маТряла ще избере от него - Тиквичко, Рапона и Червеният домат!

  ура и да живей!!!
 8. 8 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Макар, мераклийте да са неизброимо количество...по всичко личи, че и след тези избори няма да се появи Рицаря, който да спаси заключената в кулата, красавица...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 9. 9 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 794 Неутрално

  А пропуснах ДПС-арския Син домат и лютата Чушка-атакист!

  ура и да живей!!!
 10. 10 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 471 Весело

  "Кандидат-депутати 2013: стари муцуни, малко протестиращи, млади зелени, бивши ченгета, борци и Милото"

  Отбор(и) Баш Помияри, влизат в епохална "битка" за дърЖавната субсидия .... че то нали Интереса клати Феса !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 11. 11 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 908 Неутрално
 12. 12 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 832 Весело

  ПП"Зелените"

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 13. 13 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Що годе изчерпателна статия.
  Повод за размисъл за всеки.

 14. 14 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 2915 Весело

  От вас избирателите зависи какви муцуни ще влезат в Парламента....
  Макар че, като направим справка в историята, все тая, кого ще изберете.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 15. 15 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Колко много мераклии да НИ "оправят"!
  Разбрах, че за времето от последните избори партиите са получили общо 200 милиона лева, което прави поне по 50 милиона годишно. За сравнение, за вдигане на плащанията на майките не стигнаха по 34 милиона. Нямало пари!
  Какво повече да говорим и коментираме.

 16. 16 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1899 Весело

  Аре, бе! 12-ти. Политическата смърт на Костов. Немам търпение.

 17. 17 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Зле. Много зле.

  НАЦИ ->КОМУНИ<- СТИТЕ са най-новото зло за България!
 18. 18 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 688 Неутрално

  С 1-2 изключения де.

  НАЦИ ->КОМУНИ<- СТИТЕ са най-новото зло за България!
 19. 19 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1899 Весело

  До коментар [#15] от "focusnik":


  [quote#15:"focusnik"]Какво повече да говорим и коментираме. [/quote]

  Примерно това, че в твоята глава и мироглед паретата требва да се давт от Москва.

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3953 Весело

  До коментар [#1] от "Храбър":

  Малко калинки, малко манекенки и за цвят неориентирани националисти

  М И С Л Е Н Е му е майката!
 21. 21 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Със стари... нов...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 22. 22 Профил на ЗаНи3А
  ЗаНи3А
  Рейтинг: 2962 Любопитно

  "политиката е станала професия" - и за "ЛИЦЕ" на България си имаме "професионалисти" от сой. С такъв растеж, от стоене на едно място и нищо правене, ще стигнем "читавите" държави когато всеки БГ гражданин се осъзнае, че работата трябва да се върши докрай. Протести наполовина водят до... нови протести. Гласуване с разум и мъдрост, а и трябва да се ЗАПОЧНЕ най-после.

  Обогатявай своя свят, опознавайки света на другите...
 23. 23 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1899 Весело

  Политическата смърт на Станишев разбира се ще е по-дълъг процес. Там гърченето ще е под диктовката на Гоце.

 24. 24 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Това е вероятност повече от 1/1000 да станеш депутат, ако си се кандидатирал. Вероятност, по-голяма и от сериозните и скъпи комбинации на Спортния тотализатор. При гарантирана печалба за следващите 4 години.
  Участвайте в изборите!
  С малки партии, но редовно!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 25. 25 Профил на Добрин
  Добрин
  Рейтинг: 4240 Неутрално

  Много обичам миш-маш.
  Вкусно.
  И полезно.
  Или обратното....

  От вашето гласуване нищо не зависи.
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Да посочим и властелинът. Любимият на българският народ Бойко Борисов, който ще събере най-много гласове.

 28. 28 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 668 Неутрално

  След изборите пак ще има протести.
  И то масови.
  Не им вярвам на посочените в статията.

  Попътен вятър в главите!
 29. 29 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  "...Не много успешен се оказа и опитът на Станишев с т.нар. гражданска квота..."
  Направо си е провал.

 30. 30 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#12] от "Distributed":

  Май единствените нормални като гледам.

 31. 31 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  да вземат телевизиите малко по- активно да организират дебати и да канят повече от тия "кандидати", че да добие народа представа за това какви са дебили 90% от тях и как нямат никаква представа за какво искат да отидат в парламента... червени, жълти, зелени и всякакви други цветове, групировки и тн...

  К** за руслямският халифат и емира ал Джуджани!
 32. 32 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Ами определено най-позитивно на фона на останалите се открояват ЗЕЛЕНИТЕ.

  Активен избирател на СТАБИЛНАТА мафия с постоянна адресна регистрация на полето У тиквите.
 33. 33 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1899 Весело

  БДФ некой знае ли какво е?

 34. 34 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1899 Весело

  До коментар [#32] от "virtual_brain":

  Мерси.

 35. 35 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#27] от "Wornoxmaniak":

  Имаш предвид властелинът на махленките сбирки, лидерът на масите, човекът чийто думи трогват сърцето на кварталния пияница и картоиграч, защото Той говори като тях. Нима има по-голяма радост, това е човек от народа!

 36. 36 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 2039 Весело

  До коментар [#34] от "Wornoxmaniak":
  Е ти си малко гърбав зелен. Привидно.

  Активен избирател на СТАБИЛНАТА мафия с постоянна адресна регистрация на полето У тиквите.
 37. 37 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#19:"Wornoxmaniak"]Примерн това, че в твоята глава и мироглед паретата требва да се давт от Москва. [/quote]

  Не, според мен трябва да има таван. не 12 лева на избирател годишно а 1 или 2, и не не повече от 1 - 2 милиона годишно.
  Стигат им за офиси и за телефони.

 38. 38 Профил на Добрин
  Добрин
  Рейтинг: 4240 Неутрално

  До коментар [#33] от "Wornoxmaniak":

  Бели дебели филии

  От вашето гласуване нищо не зависи.
 39. 39 Профил на Rowan Atkinson
  Rowan Atkinson
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Полезна и интересна статия. Ако изчистим предразсъдаците си и погледнем критично листите става ясно, че кандидатите на Зелените са безспорно най-чистите и интересни.
  Бихме могли да кажем, че са неопитни, но не и некомпетентни.

 40. 40 Профил на Paprika
  Paprika
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Следващия парламентарен тюрлюгювеч ни е в кърпа вързан,при това бая ще е вкиснал.
  Като гледам какви екзотики са се запътили към властта е много вероятно 42 номер да олети в Историята по-бързо,отколкото си мислим.

  На 12 май с 27 номер
 41. 41 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Не мога да гласувам за комунисти, за етнически партийци, за партийни номади, за националисти, за прашки, за бивши от ДС следователно остават познатите и сериозни от ДСБ.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 42. 42 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1899 Весело

  До коментар [#36] от "virtual_brain":

  Така е. Изгърбвам ви от коментари. Мъцате. Не знаете какво да отговорите.

 43. 43 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 2025 Весело

  Бойко Борисов има на-големи шансове ако открие Дунав мост-2 и отсечката Ямбол-Карнобат от магистрала Тракия, щото по тези пътно-транспортни съоръжения може да намери по-качествени министри, отколкото по обикновените кръстовища!!!!

 44. 44 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#41] от "soave":

  Сериозните Чачев, Агов и Атанасов ли? Лидерът не го кометирам.

 45. 45 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1899 Весело

  До коментар [#37] от "focusnik":

  Може и без пари нали? Никсън като е доваждал на гости у Русе знаеш ли какво е казал?

 46. 46 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Колкото и парадоксално да звучи, единствено БСП залага на нови лица!

 47. 47 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#32:"virtual_brain"]Ами определено най-позитивно на фона на останалите се открояват ЗЕЛЕНИТЕ. [/quote]

  Не ОТКРОЯВАТ, а ОТКРОЕНИ. Да не забравяме за симпатиите на Прокопиев към тази партия. Не съм сигурен дали е помагал при създаването, но когато работеше телевизия RЕ:TV те бяха през вечер там. Разбираемо е, има "зелен" бизнес човека, хубаво е да си създаде политическо лоби. А иначе, добавката за "зелен" ток може да скочи 177%, като чета новините.

 48. 48 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1684 Любопитно

  До коментар [#12] от "Distributed":

  Да, ако човек смята, че най- наложащте проблеми у нас са фракинга и развитието на слънчевите панели, предполагам това е рационален избор. Тъй като мен повече ме притеснява съдебната система, мафията, безработицата и корупцията си имама друг избор...

  К** за руслямският халифат и емира ал Джуджани!
 49. 49 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1899 Весело

  До коментар [#35] от "gogo2011":

  Онзи простак с плавниците имаш предвид, нали.

 50. 50 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1684 Любопитно

  До коментар [#12] от "Distributed":

  Да, ако човек смята, че най- наложащте проблеми у нас са фракинга и развитието на слънчевите панели, предполагам това е рационален избор. Тъй като мен повече ме притеснява съдебната система, мафията, безработицата и корупцията си имама друг избор...

  К** за руслямският халифат и емира ал Джуджани!
 51. 51 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  До коментар [#42] от "Wornoxmaniak":
  Е да. Смили се малко над нас, че вече хептем ни обърка. Накрая ще отидем да гласуваме под строй. За когото ни кажеш...

  Активен избирател на СТАБИЛНАТА мафия с постоянна адресна регистрация на полето У тиквите.
 52. 52 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Не знам за вас, на мен лично си ми харесват "България на гражданите" на Кунева. На фона на останалите политически формации, тази определено ми е категоричен лидер. Смятам да ги подкрепя на 12 май, като това мое мнение и позиция се базира на анализ и познание, а не на емоция или нещо друго. Най-малкото искам интелигентни хора да влязат в реалния политически живот, да говорят номрално и умно, да действат разумно и с идея за гражданите, а не да крещят, да прокарват либостки закони и да си седят мирно и на топло. Ако не сте съгласни с мен, то поне ви моля, да гласувате! Така поне сте граждани!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 53. 53 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#47] от "focusnik":

  Добавката за зелен ток няма нищо общо със Зелените. За нея можеш да питаш Станишев и Борисов.

 54. 54 Профил на Мирабела Катрова
  Мирабела Катрова
  Рейтинг: 570 Весело

  :Списъкът с клоуни се оказа по-голям от очакваното. За всеки ще има по-един смешник за когото да се гласува.

 55. 55 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#52] от "Wizard":

  Започна се, да. Всеки да си похвали партията. Като говорим за лобизъм, Кунева е олицетворение. Има там една банка Париба.

 56. 56 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#53] от "gogo2011":

  имат индиректно с лобирането им. факт, е че най- вероятно не го правят защтото взимат пари, а от убеждния, но в крайна сметка няма значение при дадените резултати.

  К** за руслямският халифат и емира ал Джуджани!
 57. 57 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#50] от "lol":

  Да де, затова ибери Бойко, Сергей, Иван или Яне - те са доказани играчи и са проверени в уменията си да правят реформи.

 58. 58 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1899 Весело

  До коментар [#52] от "Wizard":

  Хубаво беше преди това да кажеш и на коментаторите, че от 4 годин си без работа, проклинаш Бойко Борисов и сега чекаш да се докопаш некъкси до баницата.

 59. 59 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1899 Весело

  До коментар [#51] от "virtual_brain":

  Нема нужда. Такива неориентирани шилета къде само чекат на къде да ги поведат на никой му не требват.

 60. 60 Профил на Rowan Atkinson
  Rowan Atkinson
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#50] от "lol":

  Разбира се, ГЕРБ, БСП и ДПС, Кунева или Костов биха оправили
  съдебната система, мафията, безработицата и корупцията, а младите ЗЕЛЕНИ биха задълбочили проблемите защото имат скрити и злокобни интереси, подкрепяни от тайни олигарси които искат да да спрат развитието на България като запазят природата.

 61. 61 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#49] от "Wornoxmaniak":

  Да ти кажа по-голям простак в политиката до момента от ББ не съм виждал, Слави Бинев дори има повече мозък в главата. Не познавам един човек с добро образование и възпитание да е очарован от бившият премиер. Но той вероятно затова и реши, че на него средна класа не му трябва - беднотия, простотия и олигарси.

 62. 62 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#42] от "Wornoxmaniak":

  Изгърбваш ни от празнословия, но забравяш да добавиш "...да се публикува под коментар номер..."

 63. 63 Профил на jack_v
  jack_v
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Вероятно не сте забелязали и ядрения специалист Георги Котев, който също е в листите... куцо и сакато иска депутатин да става...

  Ех Бай Ганьо....

 64. 64 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#57] от "gogo2011":

  да моля ти се слагай ги всички под един знаменател, звучи силно убедително и идеално като за лозунг на протест на орлов мост. Сега, ако обясниш и какво предлагат зелените като политика извън всичките им "против развитието на" ще е чудесно. От статията разбрах, че те са против: ГМО, Шистов газ, застрояването на планините, застрояването на морската във Варна. Не разбра за кои неща за "за", освен че един от водачите е замесен в някаква организация за възобновяеми източници на енергия.

  К** за руслямският халифат и емира ал Джуджани!
 65. 65 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 832 Любопитно

  До коментар [#48] от "lol":

  Това е програмата на ПП"Зелените" :

  http://www.zelenite.bg/wordpress/wp-content/uploads/2012/02/Zelenite-nacionalna-programa-2011.pdf

  Вътре има засегнати темите, които ви вълнуват.

  Дано ви харесат. Благодаря ви.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 66. 66 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#60] от "Rowan Atkinson":

  да точно това казах, правилно си прочел, отличен 6.

  К** за руслямският халифат и емира ал Джуджани!
 67. 67 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 518 Неутрално

  [quote#61:"gogo2011"]Не познавам един човек с добро образование и възпитание да е очарован от бившият премиер. [/quote]
  Ще се съглася, ако под "добро образование" разбираш Професионална гимназия по механотехника.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 68. 68 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 2039 Весело

  До коментар [#59] от "Wornoxmaniak":
  Е защо така? Най-добре с такива шилета. Даже и платформа не искаме. Само вожд.

  Активен избирател на СТАБИЛНАТА мафия с постоянна адресна регистрация на полето У тиквите.
 69. 69 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 832 Любопитно

  До коментар [#60] от "Rowan Atkinson":


  [quote#60:"Rowan Atkinson"] младите ЗЕЛЕНИ биха задълбочили проблемите защото имат скрити и злокобни интереси, подкрепяни от тайни олигарси които искат да да спрат развитието на България като запазят природата. [/quote]

  Бъркате партията - говорите за ментето на Цеко Минев.

  http://www.anony.ws/i/2013/04/03/R7bm.png

  те са в коалиция с Александър Лилов.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 70. 70 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#64] от "lol":

  Според теб нямам основание да ги слагам под общ знаменател, така ли? Ще се радвам тогава да ми обясниш кой от изброените е направил нещо за да реформира съдебната система например? Всеки един от тях е имал възможност, но ние така или иначе продължаваме да кретаме над 20 години. И не само, че няма подобрение, но всъщност процесът дори е необратим. Който и да се появи на политическата сцена, дори да има 100% подкрепа в парламента, какъвто и идеалист да е, той няма да успее. И не заради некадърност, макар и това да една от предпоставките за евентуален провал, а заради срастването на мафията с властта, с държавните институции, със съд и прокуратура. Не метла, а багер е нужен на този етап, но няма кой да го кара.ощеЗа да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах