Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите стана на една година

Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите стана на една година

© Морски дневник



Една година от основаването си отбеляза Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите (БАСВ). Организацията , чието седалище е във Варна има за цел да обедини винопроизводители, винолюбители и ресторантьори с идеята да се повишат винената култура и потреблението на вино в България.


"Страна с традиции във винопроизводството, каквато е България, продължава да страда от липсата на култура във винопотреблението", каза председателката на УС на сдружението Стефка Свещарова. Именно по тази причина дейността на БАСВ през изминалата година включваше тематични дегустации, изграждане на знания по история на виното, винените сортове и тероарните вина, съчетаване на храна и вино, както и дегустаторски умения", обясни тя. По думите й за доброто оценяване на виното са неабхадими познания в сферата на психологията и любов към виното. "Първата стъпка към професионализма обаче се крие в изучаване на тънкостите при дегустация на виното и притежаване на широки познания в областта на винопроизводството", обясни Свещарова.


В края на всяка година членовете на БАСВ имат амбицията да изготвят класация по собствено точкуване на всички дегустирани от тях вина. Тя според Свещарова трябва да се превърне в своеобразен пътеводител за потребителите.




С цел достигането до по-широка аудитория БАСВ поддържа сайта bgsommelier.com, където професионалисти и ценители могат да намерят цялата необходима информация за месечните сбирки и темите на семинарите, организирани от асоциацията.


"За ценителите на виното е важно да знаят, че Асоциацията е за спазване на професионалната етика и принципите на лоялна конкуренция между своите членове и други лица със същия предмет на дейност", каза Стефка Свещарова.
Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите беше основата на 1 февруари м.г., датата на която производители на вино у нас отбелязват деня на Трифон Зарезан.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на tanic
    tanic
    Рейтинг: Неутрално

    Има огромна нужда от повишаване на "Културата на Виното" браво за усилията, но, но ... не наричайте "сомелие" всеки, който е присъствал на двуседмичен курс. За това време той дори не научава какво означава тази професия.

  2. 2 Профил на keipax
    keipax
    Рейтинг: Неутрално

    "Страна с традиции във винопроизводството, каквато е България, продължава да страда от липсата на култура във винопотреблението"

    За съжаление България страда и от липса на култура във винопризводството. В Бургундия (предполагам и навсякъде във Франция) след гроздобер държавна комисия минава през винопроизводителите премерва захарността на гроздето. И в зависимост от нея се раздават толкова бандерола за колкото е възможно да се произведе качествено вино.

    В България има винпроми, където се охраняват с калашници. За контрол от държавата да не говорим и продукти на подобни "бутикови" изби се продават за над 20, 30, че и над 50 лв. бутилката. И каквото и да се говори хубавите вина са изключително малко за сметка на претенциите на производителите им.

    Е трябва ли да давам 50 кинта за бутилка за да пия хубаво българско вино, като имам възможност в метро да си купя интересни чилийски или аржентински вино за до 15 лева със същите качества.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах