Завод "Черно море" ще изнася радари за арабските страни

Специален радар и брегови радиолокационни системи за наблюдение и контрол договаря за износ в арабския свят варненският завод "Черно море" АД. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Петьо Милков.


В момента заводът извършва модернизация на речния си навигационен радар, както и на наземния радар за близко разузнаване и охрана. Милков посочи, че за наземното локационно съоръжение се създава нов софтуер и по-модерен хардуер. На етап внедряване в производството е ново поколение от речния радар.


За първото полугодие на 2007 г. предприятието е изнесло речни радари за около 1 млн. лв. за Западна Европа, като износът спрямо миналата година се очаква да нарасне с 1.5 пъти, посочи Милков.
Компанията влага над половин милион лева годишно в развойна дейност. Според Милков държавата не само че не стимулира инвестициите в иновации, но и санкционира тези, които ги извършват. "Върху средствата, които плащаме на конструкторите и инженерите за развойна дейност, внасяме данъци и осигуровки", обоснова се Петьо Милков.


До 1997-1998 г. ситуацията е била по-различна, като тази дейност се е финансирала под формата на безлихвени заеми от специален фонд към Министерството на образованието и науката.


Като член на Сдружението на българската отбранителна индустрия в началото на месеца "Черно море" АД, се присъедини и към европейската асоциация на предприятията от този бранш. Предстои в най-скоро време да бъдем включени в научни и технологични програми, както и да развием интензивни кооперативни връзки с водещите компании от отбранителната индустрия в Европейския съюз, заяви Милков.


Варненският радиозавод е специализиран в разработката и производството на сложни изделия и системи с военно и гражданско предназначение. Предприятието произвежда наземни радари за близко разузнаване и охрана, брегови радиолокационни системи за наблюдение и контрол, морски и речни навигационни радари, както и радари за обзор на летателното поле, модулни механични конструкции за диспечерски центрове.


Заводът е подизпълнител на системата за контрол и управление на корабоплаването на "Морска администрация". В момента в предприятието работят около 500 души. Търсят се допълнително над 20 инженери. Средната работна заплата е 350 лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 4 Профил на dmilkov
  dmilkov
  Рейтинг: Неутрално

  Господине, моля да ми кажете номерата на сметките ми в Германия и Гърция, понеже аз не ги знам. Ще ви бъда благодарен! 800лв. на месец никога не съм вземал, а първите 2 години, в които работих в "Черно море" АД, заплатата ми варираше между 180 и 250лв. И последно, Петъо Милков не разпродава държавна собственост, защото в "Черно море" АД такава няма. Преди да пишете глупости, потърсете малко информация, а не слушайте клюки и вътрешно-фирмен фолклор. Говореше се, че карам и чисто нов джип, докато философите не видяха, че той всъчност е Шкода Фелиция. Глупците няма да се свършат!!

 2. 15 Профил на dmilkov
  dmilkov
  Рейтинг: Неутрално

  Аз съм Даниел. Самият факт, че седя тук с истинската си самоличност и име, а срещу мен седи един анонимен, озлобен, не информиран и може би пречупен от живота човек, трябва да говори, че аз не се притеснявам от това какъв човек съм или какъв човек е баща ми. И освен това искам да ти кажа, че нищо не знаеш за мен и изобщо не ме познаваш!! Колкото до всички лъжи, изписани тук - няма нужда да ги коментирам. Те или са плод на слухове, или лошо интерпретирани късчета информация, или откровена неистина. Освен това като гледам стила на писане на всички коментари, си мисля, че си говоря само с теб, анонимни бивш служителю на фирма "Черно море" АД. Не само че не се представяш с името си, а и пишеш коментари и от уж други личности, за да може някои случайно ако прочете цялата помия, която си изписал – неграмотно при това, да си помисли, че много хора мислят като теб. Всичко това ми изглежда доста жалък опит за манипулация от твоя страна, който се прави с единствената идея за лична облага или някакъв патологичен реваншизъм. Няма да пиша повече тук и да участвам в лошо скалъпената ти игричка. Бъди жив и здрав и дано намериш успокоение в някакви по-градивни каузи!!

 3. 16 Профил на dmilkov
  dmilkov
  Рейтинг: Неутрално

  Даниеле, не му се връзвай на този. Аз се досещам кой е. Работила съм с него и го познавам от едно време. Беше голям интригант и некадърник, затова беше и съкратен. Тези колеги, които те познаваме, знаем че си добро момче. Всички си спомнят, че когато баща ти ставаше директор, не бяхме вземали заплати с месеци, а сега макар и не големи ги получаваме редовно. А пък този да си говори каквото иска. Той не е мъж дори си каже кой е. Гледам го, че е писал коментари и на други статии за завода. Просташкият му стил се разпознава лесно, въпреки че се подписва с различни имена.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах