Плажовете пак са пред затваряне

Общинските съветници задължиха кмета да вземе спешни мерки

Къпането на някои от варненските плажове може отново да бъде забранено заради наднормено замърсяване на морската вода. Това заяви директорът на Института за екологична модернизация и ръководител на екипа, разработил Програмата за опазване на околната среда на община Варна, Людмил Икономов. Първите проби, взети от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) през април, показаха влошени микробиологични показатели на водите до Офицерския и Южния плаж. Въпреки че няма видими следи, може да се говори за фекално замърсяване на Офицерския плаж, показаха резултатите на инспекцията. Те бяха квалифицирани като "необичайни за това време на годината", когато сезонът все още не е започнал. Проблемът беше обсъден през тази седмица по време на заседание на комисията по опазване и възпроизводство на околната среда към общинския съвет. Ако не бъдат взети спешни мерки, в близко бъдеще Варна може да се окаже без плажове заради негодната за къпане морска вода, заяви председателят на комисията. Общинските съветници задължиха кмета Кирил Йорданов в 14-дневен срок да представи комплекс от мерки за справяне с нерегламентираните включвания в Шокаровия канал, който се зауства директно на Офицерския плаж.


След всеки по-обилен дъжд на решетките на канала се натрупват отпадъци, в това число дори тоалетни чинии, парцали, явно изхвърлени от шивашка фабрика, разказа по време на комисията общинският съветник и търговски пълномощник на концесионера "Лазурен бряг 91" Андрей Василев. Въпреки че решетките спират по-едрите отпадъци, мръсната вода и фекалиите отиват директно в морето, заяви Василев. Той съобщи, че общинската администрация е обявила процедура за почистване на дерето. Община Варна трябва да обърне внимание на проблема не само един или два пъти в сезона, а целогодишно, посочи Василев. По думите му няма нито един глобен или санкциониран от кметството за замърсявания на канала. Около 40 незаконни зауствания са установени през миналата година в Шокаровия канал. Необходимо е нарушителите да бъдат установени, а замърсяването да бъде спряно, категоричен беше Людмил Икономов.


В разгара на лятото през миналата година бившият областен управител Петър Кандиларов издаде заповед за затваряне на друг варненски плаж - Южния, след установено от РИОКОЗ замърсяване 8 пъти над нормата. Като причина за това бяха посочени остарялата канализационна система и незаконните включвания към канализацията. Проблемът може да бъде отстранен с изграждането на канално-помпена станция "Акациите", която да поеме отпадните води от кварталите "Чайка" и "Левски", е становището на експертите. В държавния бюджет за 2007 г. бяха заделени 1.5 млн. лв. за целта и още толкова за премахване на заустванията. Средствата обаче останаха неусвоени заради тромавите процедури по прехвърляне на собствеността на избрания терен - 200 кв.м от двора на Военноморското училище. През тази година в бюджета няма пари, но има обещание от министъра на икономиката Петър Димитров да бъдат премахнати бюрократичните пречки около собствеността на терена. Финансирането може да бъде осигурено евентуално от бюджетното преизпълнение, което ще стане ясно в средата на годината, посочи още Димитров по време на срещата си с кмета преди две седмици.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: Неутрално

  Този проблем на варненските плажове виси от шесдесетте години на миналото столетие.Когато бяхме деца, "кебапчетата" на плажа изключително ни разсмиваха, но явно проблема вече е презрял!Дали е възможно някъде по света през 2008 г да се къпе човек във фекалии?Така любимия на варненци кмет Йорданов положително се е къпал в същия бульон.Невъзможно е да не познава проблема отвътре и отвън.Избран е за трети мандат!

 2. 2 Профил на men
  men
  Рейтинг: Неутрално

  Как пък може да ходите във Варна на плаж...?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах