Гроздобер под снеговете на Онтарио

През тази година берачите работиха при 10 градуса под нулата.

© Ройтерс

През тази година берачите работиха при 10 градуса под нулата.



В Биймсвил, в канадската провинция Онтарио, на около 40 км западно от Ниагарския водопад малка група топло облечени мъже и жени се е пръснала сред заскрежените лози, огрени от лунна светлина.   Януарската нощ е студена, температурата навън е минус 10 градуса по Целзий, значи винарната "Маливоар" е време за гроздобер.


Става дума за сорта гевюрцтраминер, чиито плодове се берат през зимата, вече напълно замръзнали,  а соковете им са придобили изключителна концентрация на аромати и захари. След преработката се получава айсвайн - скъпо вино, чиято цена понякога надхвърля двойно шампанското.


В "Маливоар" - бутикова винарна, създадена през 1997 г., гроздоберът започва с подбора на работната ръка. Това става чрез лотария, защото доброволците винаги са много повече, отколкото са нуждите на стопанството - не повече от дузина.  Една от късметлиите е 64-годишната Сюзън Смит, която ще участва в беритбата за първи път в живота си, привлечена от мистиката на "леденото вино" и от желанието да вземе в ръце "тези сочни, ароматни малки зърна" под блясъка на звездите.




Вкусът на айсвайна е богат на аромати на ябълка, праскова и кайсия, има нотка на мед и може би нишка карамел, което го превръща в освежаващ контрапункт към синьото сирене или някой плодов десерт, възхищава се репортерът на "Ройтерс". 


В замяна на всеотдайността си всеки от доброволците ще види името си на гърба на етикета

© Ройтерс

В замяна на всеотдайността си всеки от доброволците ще види името си на гърба на етикета


За канадската провинция Онтарио айсвайнът е капитал, защото именно там се произвеждат 95% от продукцията на страната.


Според правилата  производителят не може да напише на етикета, че виното е айсвайн, ако гроздето е обрано при по-топло време от минус осем градуса по Целзий.  Освен това съдържанието на захар в гроздето трябва да е 35 градуса по скалата на Брикс, доближаващо се по сладост до кленовия или царевичния сироп.


Всичките тези условия в повечето години могат да бъдат постигнати само през нощта. През тази година берачите работиха при 10 градуса под нулата, а захарността се вдигна до 37.8 градуса по Брикс - един чудесен резултат според собствениците на "Маливоар".


Избата набира доброволци вече повече от 15 години и досега никога не е изпитвала недостиг от кандидати. Отхвърлените остават в листата на чакащите, свити на топло под юрганите си. В замяна на всеотдайността си всеки от доброволците ще види името си на гърба на етикета на "Маливоар 2012 гевюрцтраминер айсвайн", който ще бъде пуснат в продажба догодина. 


Това е рискован бизнес. Заради късното прибиране реколтата е заплашена от мухъл и диви животни.
Дори и в най-добрите години добивите са сравнително малки, а това прави гроздовата шира четири до пет пъти по-скъпа от използваната за традиционните трапезни вина. Високата цена също носи риск - в условията на криза айсвайнът отпада от списъка с приоритетни покупки.


Канада се превърна в един от най-големите производители на айсвайн в света в конкуренцията на Германия, Швецария и Австрия, откъдето всъщност идва името на това вино. В негова чест дори се организира фестивал, който се провежда след края на гроздобера всяка година.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на СърПичук
    СърПичук
    Рейтинг: 739 Неутрално

    Интересно!

    Неудобен за комунисти и турци - неудобен за ДНЕВНИК!!!
  2. 2 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    Чудно как шарира при ниски температури или си има чалъм.

  3. 3 Профил на Sofia Markarian
    Sofia Markarian
    Рейтинг: 541 Неутрално
  4. 4 Профил на dohco
    dohco
    Рейтинг: 434 Весело

    Колко ли боли главата от туй вино сутрин с тая захарност....

    Най-добрите неща в живота идват безплатно...
  5. 5 Профил на СърПичук
    СърПичук
    Рейтинг: 739 Неутрално

    До коментар [#4] от "dohco":

    Виното не е толкова сладко, по голямото количество захари ферментират в алкохол! Което означава че, алкохолното съдържание на виното е по - високо а не захарното!

    Неудобен за комунисти и турци - неудобен за ДНЕВНИК!!!
  6. 6 Профил на macdonald
    macdonald
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Виното е десертно и по-гъсто от обичайното. На мен ми прилича по гъстота и донякъде на вкус на Портото. И на сутринта не боли глава

  7. 7 Профил на Lemmy
    Lemmy
    Рейтинг: 3251 Неутрално

    Много тежко, сладко, десертно вино, почти ликьор. Продават го в малки бутилки за да не цепи глава. Който е пил тъмните десертни токайски, има представа за какво иде реч.

  8. 8 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    Рейтинг: 1305 Весело

    [quote#4:"dohco"]Колко ли боли главата от туй вино сутрин с тая захарност.... [/quote]
    Глава НЕ боли от висока захарност (или високо съдържание на алкохол). Грава боли или от недостатъчно добре пречистен алкохол, или от ензими, които понякога причиняват алергии/главоболие на различни хора.

    Последното е чисто индивидуално

    I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
  9. 9 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1685 Неутрално

    Работата им изглежда по-скоро забавление

    Предразсъдъците са за ограничените.
  10. 10 Профил на Georgi Yordanov
    Georgi Yordanov
    Рейтинг: 1243 Неутрално

    Супер измислено! Може да експериментирам с някоя лоза от моето лозе - да видим какво ще се получи?

    Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
  11. 11 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1564 Неутрално

    Интересно е виното, преди няколко години бях на дегустация в избата на Дан Акройд южно от Торонто и си купих двайсетина бутилчици.
    Всъщност не става за истинско пиене, по-скоро е дижестив.

    Знанието е сила, информацията - власт
  12. 12 Профил на СърПичук
    СърПичук
    Рейтинг: 739 Неутрално

    Не разбрах само защо се бере през ноща и какво се постига с това!
    Далече съм от идеята през ноща захарността да е по висока от през деня!

    Неудобен за комунисти и турци - неудобен за ДНЕВНИК!!!
  13. 13 Профил на Payakoff
    Payakoff
    Рейтинг: 441 Неутрално

    По подобен начин в Кебек, Канада се произвежда и "леденият сидър" (Cidre de glace), ябълково вино от добре узрели замръзнали ябълки. Пазя една бутилчица за специални случаи . Сладко е и може да се пие разредено с вода. 13% алкохол

    Post tenebras spero lucem
  14. 14 Профил на SSmart
    SSmart
    Рейтинг: 1256 Весело

    До коментар [#10] от "Georgi Yordanov":
    Ще ти я оберат циганите преди да паднат толкова ниско температурите!

  15. 15 Профил на Payakoff
    Payakoff
    Рейтинг: 441 Неутрално

    До коментар [#12] от "KEFBOOK":

    Защото през нощта е по-студено, а трябва да се бере при температура под -8° C

    Post tenebras spero lucem
  16. 16 Профил на СърПичук
    СърПичук
    Рейтинг: 739 Неутрално

    До коментар [#15] от "Николай Колев":

    Да има резон - разбрах и благодаря!

    Неудобен за комунисти и турци - неудобен за ДНЕВНИК!!!
  17. 17 Профил на corelli
    corelli
    Рейтинг: 488 Неутрално

    До коментар [#12] от "KEFBOOK":

    Може би заради температурата,която пада толкова ниско само през нощта?!

  18. 18 Профил на Martin
    Martin
    Рейтинг: 381 Неутрално

    То ясно, че през нощта е гаранция за ниската температура, но защо трябва да е толкова ниска. -7 пак си е голям студ за растението.

  19. 19 Профил на corelli
    corelli
    Рейтинг: 488 Весело

    Аз докато отговоря и един охлюв ми избяга в храстите

  20. 20 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2918 Неутрално

    До коментар [#12] от "KEFBOOK":

    Температурата трябва да е под -10

  21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3461 Неутрално

    трябва да е ниска , за да е замръзнал сокът в зърното ! Стара немска технология !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  22. 22 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 672 Неутрално

    Токайското вино също се прави от грозде, което вече е попарено от сланата и вече е по-скоро стафида. Но пък си заслужава.

  23. 23 Профил на dissident
    dissident
    Рейтинг: 747 Неутрално

    "чиято цена понякога надхвърля двойно шампанското."
    Шампанското не е мерило. Хубавите вина са винаги по-скъпи от шампанско.

  24. 24 Профил на Психонавт
    Психонавт
    Рейтинг: 747 Весело

    Има един лаф "Снег до кръста, ние кОсим"

    ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах