На път

Още

Никога не съм се наслаждавал на гледка, която да излъчва толкова ведро и успокояващо очарование

Никога не съм се наслаждавал на гледка, която да излъчва толкова ведро и успокояващо очарование

Основната забележителност в Хайделберг е издигащият се над града бароков замък. Гледката от него към града е накарала Марк Твен да напише, че "неговата сложна паяжина от улици бе осеяна като от скъпоценни камъни с примигващи искрици".

/ Михаил Стоянов 19
На изток от слънцето, на запад в сърцето на Родопа планина

На изток от слънцето, на запад в сърцето на Родопа планина

"Името на село Орцево произлиза от думата "хорце". На времето тук хората са играли най-красивите хора́ от всички околни села.." Споменът от вчерашния разказ на Муса, споделен в кръчмата на селото, ме застига в хладната утрин, още в мига, в който дърпам ципа на палатката:

/ Adem 8
Фотогалерия: В село Орцево и неговите околности Фотогалерия: В село Орцево и неговите околности Фотогалерия: В село Орцево и неговите околности

Фотогалерия: В село Орцево и неговите околности

Село Орцево е малко и по типично родопски, с махали разпиляни по хълмовете на Велийшко-Виденишкия дял, на който е разположено. Надморската височина, на която се намира е около 1600 метра, което с основание го прави най-високото село в България.

/ Антония Вичева 12
Селата Пашови, Аврамово и Юндола – там, където хората са човеци, а не конкуренти

Селата Пашови, Аврамово и Юндола – там, където хората са човеци, а не конкуренти

На по-малко от два часа път от София и на около час и половина от Пловдив, тъкмо там, където се сливат величествените извивки на Рила и Родопите, са сгушени три китни планински селца – Пашови, Юндола и Аврамово. Това е едно от малкото кътчета, откъдето може да се видят едновременно покритите с борови гори била и снежните върхове на пищните красавици Родопа, Рила и Пирин; където човекът е малък и слаб, а природата е всемогъща и величествена.

/ Теодор Спасов 23
Котловината Висок - българският Див Запад

Котловината Висок - българският Див Запад

Високо в Балкана, на по-малко от километър от границата на България със Сърбия, се намират три живописни села, в които времето буквално е спряло. Чувството да се озовеш в планинска котловина, носеща името Висок, е буквално като да попаднеш в американски уестърн от 50-те години, но с колоритни балкански примеси. Там се намират селата Смолча, Комщица и Бърля.

/ Теодор Спасов 24
Je suis Ловеч

Je suis Ловеч

Ловеч е град, в който има всичко, което има и във всеки по-голям град - болница, няколко основни училища, средни училища, професионални и езикови гимназии, театри, музеи, галерии, зоопарк, паркове, древна крепост, хотели, заведения...

/ Теодор Спасов 70
Честита грузинска баня

Честита грузинска баня

Челото пулсира. Кожата настръхва. Парата замъглява гледката. Поглеждаш нагоре, слънцето навлиза през малки процепи. Капките сякаш се виждат.

/ Лора Филева 28
Средиземноморската магистрала свързва културата и нощния живот в Испания

Средиземноморската магистрала свързва културата и нощния живот в Испания

Аликанте, Картахена и Малага могат да предложат на посетителите си една прекрасна симбиоза от културен туризъм и нощен живот. Нужно е само да сте готови да пропътувате около 600 километра по една от най-красивите магистрали в Европа - Средиземноморската.

/ Михаил Стоянов 10
Дантелeната Андалусия

Дантелeната Андалусия

Когато човек е прекарал три седмици в Андалусия, всичките му познати очакват да разказва и разказва безспир. В главата ти обаче е хаос от впечатления, цветове, аромати, звуци, придружен със силно тупкане на сърцето и никакви думи, които да ги опишат. Разчиташ снимките да кажат ако не всичко, то поне повече, но те се оказват бледи и нескопосани сенки на действителността.

/ Елена Геловска 25
Особеностите на иранския път

Особеностите на иранския път

Съдейки по съветите и притесненията на близки и приятели (а и с оглед на собствените си предубеждения), при пристигането си в Иран най-вероятно първоначално ще следите трескаво за всякакви опасни субекти и вероятно с изненада ще откриете, че единствената причина за повишено внимание са ... обектите, и то тези на колела.

/ Драгомира Монева 55
Фотогалерия: На гости у Зевс Фотогалерия: На гости у Зевс Фотогалерия: На гости у Зевс

Фотогалерия: На гости у Зевс

За разлика от високите части на планините в България, които са най-атрактивни за изкачване в разгара на лятото, за Олимп сезонът е късната пролет и есента заради големите жеги.

/ Татяна Димитрова 11
Фотогалерия: Музеят на бирата и още няколко странни експозиции в Прага Фотогалерия: Музеят на бирата и още няколко странни експозиции в Прага Фотогалерия: Музеят на бирата и още няколко странни експозиции в Прага

Фотогалерия: Музеят на бирата и още няколко странни експозиции в Прага

Освен музеите, който присъстват във всеки туристически гид, в Прага има и няколко по-странни, бутикови, да ги наречем, музеи. Тяхното предимство е, че са малки, лесни за обикаляне и са концентрирати в магнита за туристи Старо место. В тази галерия разказът е за музея на бирата (основно), на мъченията, на сексиграчките и на Епъл...

/ Георги Пауновски 9