Как се варят раци?

Закон: 2 пръста бира, негазирана. По възможност на дъното поставяме върбови пръчки. След 5-7 минути изкл. котлона...

© hamiltonf1

Закон: 2 пръста бира, негазирана. По възможност на дъното поставяме върбови пръчки. След 5-7 минути изкл. котлона...



Коментари (28)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на nema_labavo
    nema_labavo
    Рейтинг: 853 Неутрално

    Това каменен рак ли е?

  2. 2 Профил на Веселин Дечев
    Веселин Дечев
    Рейтинг: 1328 Неутрално

    Защо хората ядат раци, но не и хлебарки или тарантули?

    Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
  3. 3 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 2706 Весело

    Като няма риба и ракът е риба...

  4. 4 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 2464 Неутрално

    И кво му ядете на тва ???

  5. 5 Профил на vassilun
    vassilun
    Рейтинг: 3733 Весело

    И кво му ядете на тва ???
    —цитат от коментар 4 на 442


    Това сигурно го наричат "български лобстър"! :-)

  6. 6 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1215 Неутрално

    Само ще кажа, че в младите си години, където и да съм шетал, не е било да не ловя раци. Имам един случай в Шкорпиловци, хазаинът рибар и ловец, къщата му, дето бяхме на квартира, е в края на селото и от там се вижда някаква бара. Та се хванахме на бас, че ако му донеса раци, ще отбие от цената за квартирата. На другия ден с авера, Попа, и верния Москвич, обиколихме върталъка, ходихме на Камчия, отидохме чак до Дюлино и накрая напълнихме кофата на язовирчето на с. Рудник. Тия раци на снимката ми приличат на езерни, познават се по щипките, издължени, нямат много месо. Такива са и нашите по Дунава. Хубави раци има по балканките реки, най-добрите ,които съм ловил, бяха на една рекичка до с.Българене, Ловешко, приток на Осъма, и на една рекичка на Предела. Да не забравя и Видима. Едри, пълни с месо раци. Крият се в дупки. Тук искам да обясня, че на рака всичко се яде. Хубавото месо е в щипките и опашката, а в главогръда е мозъкът. Като се свари, всичко се яде. Яденето на раци е пофтаджийска работа, не всеки му е по вкуса, както яденето на охлюви. Зависи как ги готвиш и какво пийване си сипваш към тях. Падне ли ви, опитайте.

  7. 7 Профил на Даниел Панев
    Даниел Панев
    Рейтинг: 413 Неутрално

    До коментар [#2] от "Веселин Дечев":

    Ядем...

  8. 8 Профил на ahasver
    ahasver
    Рейтинг: 1448 Неутрално

    Доста отдавна. Още нямаше пристанище Варна-запад. Имаше Варненско езеро. Преди Варна влакът спираше на спирка Гебедже. Местни хора ходеха покрай влака с кошници пълни с грамадни езерни раци. Сварени, разбира се. Евтини и вкусни.
    После дойдоха дълбачките и съсипаха езерото. Е, може някъде нещо и да е останало. За сведение на тези които няма да опитат.

  9. 9 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1482 Весело

    Варят се живи.
    Като започне да се стопля водата стават нервни и се мъчат да бягат, но после им минава.
    Опашките и щипките внимателно се обелват, добавя се майонеза, сметана, лимонов сок, копър, малко горчица и бяло винце. Разбива се с миксер и се охлажда до 10-12 градуса, после се консумира с алкохол по избор, но задължително в големи количества.

    Крайно неполиткоректно, но факт........

    Знанието е сила, информацията - власт
  10. 10 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1482 Весело

    Защо хората ядат раци, но не и хлебарки или тарантули?
    —цитат от коментар 2 на Веселин Дечев


    Ядем, но обикновено без наше знание.......

    Знанието е сила, информацията - власт
  11. 11 Профил на Сахаров
    Сахаров
    Рейтинг: 580 Неутрално

    А лющянът/девесилът къде е в рецептата?

    I shave with Occam's razor
  12. 12 Профил на Гаргамел
    Гаргамел
    Рейтинг: 4837 Неутрално

    Като се сварят ги махаш по надалеко и слагаш някоя сочна пържола да се изпече

  13. 13 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1482 Неутрално

    А лющянът/девесилът къде е в рецептата?
    —цитат от коментар 11 на Сахаров


    Не ми харесва и не го слагам никъде.

    Знанието е сила, информацията - власт
  14. 14 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1409 Неутрално

    До коментар [#6] от "man_un":

    +++! Отминаха тези времена, ей! Верно, че речните раци са по-вкусни и с повече месо, но пък езерните са повече... Просто си сабувахме панталоните и си сваляхме обувките, влизахме във водата и бъркахме в дупките им. Хващаш ги за щипките и ги вадиш без проблем в кофата. Не ми е идвало наум да ги варя с бира, но явно има резон.
    Апропо, най-вкусните раци съм ял в САЩ, в Луизиана. Покани ме един приятел. Купил 2 мрежести торби с по 4 кг раци във всяка. От местните блата наоколо (бизнес, за около 2 милиона!). Та свари водата с лук, сладка царевица с кочана, картофи, 2 вида наденица и специална люта подправка (доколкото вкуса определя - червен пипер, люта чушка, черен и бял пипер...) и във врящата вода хвърля живите раци. Умират на секундата. След около 15 мин водата се изхвърля и останалото се изсипва хаправо на масата, послана с вестници?!? Без столове, гостите наобиколиха масата и всичко изчезна за няма време!! Оказа се, че ядат само опашката, царевицата, картофите и наденицата свършиха, а всички раци отпадъци се събраха отново в торбата и човека ги върна в магазина. Оказва се, че "рачарите" връщат всичко това оратно в блатото!! Иначе, честно казано, това беше невероятно вкусно...

  15. 15 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 3595 Неутрално

    последната ми опитност с раци беше такава, нейде в тетевенския балкан в селската къща на един приятел.

    синът и други деца ловиха раци, ядоха ги. а после аз си направих барбекю.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  16. 16 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 3595 Неутрално

    До коментар [#14] от "charlesdegaulle":

    е това с раците на масата в луизиана е класика.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  17. 17 Профил на xali
    xali
    Рейтинг: 4531 Неутрално
  18. 18 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 3595 Неутрално

    До коментар [#17] от "xali":

    стара, в смисъл хората от хилядолетия ги ядат така раците ли?

    בני אתה אני היום ילדתיך
  19. 19 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1409 Весело

    До коментар [#16] от "abdelhaqq":

    +++! 96% от раците там се ядат само в Луизиана... Вкуснотия и верно луизианска класика!!

  20. 20 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1419 Неутрално

    До коментар [#2] от "Веселин Дечев":

    Китайците и другите дръпнати народи ги консумират.

  21. 21 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 623 Неутрално

    Големи раци се варят около 10 мин малки и средни 6.За 40 рака-5л гореща вода 2 дл морска сол 5 дл захар и 5 стръка пресен копър.

  22. 22 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 843 Неутрално

    Не съм имал възможност, но някой ако е хапвал от това да сподели :
    https://en.wikipedia.org/wiki/Alaskan_king_crab_fishing
    Имаше една нелоша документална серия преди няколко години където показваха как ги ловят.

  23. 23 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
    彼得。斯托亚诺夫
    Рейтинг: 484 Неутрално

    на мен ми мина мерака за ловене, едно време по подмолите имаше доста, сигурно и сега има, но с възрастта мързела взема да преобладава. разходка до кой да е нормален хайван пазар - и се връщам с няколко кила средни раци. просто ги варим - лимон, сол, босилек на вкус. биричка или бяло винце. аз лично харесвам месото от опашката, от щипките не ми харесва чак толкова. защо средни - ами малките са много малки и много хамалогия за нищо, големите - поне в бг някак месото не ме кефи, а и цената не съответства. средните са идеални от всякъде. а иначе хубавите детски спомени са раците при вуйчо ми в сливен, но това бе много, ама много отдавна.

    -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
  24. 24 Профил на kas.
    kas.
    Рейтинг: 1351 Весело

    Леле!
    Прияде ми се. А и какви спомени събуди...

    Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
  25. 25 Профил на Daniboy
    Daniboy
    Рейтинг: 799 Разстроено

    Варят се живи.Като започне да се стопля водата стават нервни и се мъчат да бягат, но после им минава.
    —цитат от коментар 9 на pag


    А защо не ползвате традиционния начин да ги пускате във вряла вода?

    "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
  26. 26 Профил на hob54531955
    hob54531955
    Рейтинг: 20 Неутрално

    Защо хората ядат раци, но не и хлебарки или тарантули?
    —цитат от коментар 2 на Веселин Дечев


    А защо ядат зайци, но не и мишки и плъхове?

  27. 27 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 3595 Неутрално

    До коментар [#26] от "hob54531955":

    щото заекът има повече месо?

    בני אתה אני היום ילדתיך
  28. 28 Профил на hamiltonf1
    hamiltonf1
    Рейтинг: 3643 Весело

    До коментар [#11] от "Сахаров":

    Това не е супа, все пак?!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах