Средните векове оживяват

Почти навсякъде има фестивали със средновековни игри. Интересното е когато това се случва сред преминаващите минувачи и те стават почти "участници в битките". Снимката е отпореди месец на улицата в малко градче Германия, което бе чудесен декор, а ситуацията малко приличаше на битките в "Тримата мускетари".

© penetrating

Почти навсякъде има фестивали със средновековни игри. Интересното е когато това се случва сред преминаващите минувачи и те стават почти "участници в битките". Снимката е отпореди месец на улицата в малко градче Германия, което бе чудесен декор, а ситуацията малко приличаше на битките в "Тримата мускетари".Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4200 Весело

  Е, "тримата мускетари" е доста по-късен период в сравнение с "рицаря" :-). Браво на хората в малките градчета в Германия, Англия и другите страни от региона, сами си устройват подобни празници по които работят цяла година, от хорове и биене на камбани до брони и мечове и най-често привличат подобни ентусиасти от съседните градчета.

 2. 2 Профил на ivan_
  ivan_
  Рейтинг: 4222 Весело

  До коментар [#1] от "daskal1":

  Ако дойдеш при мен, ще се насладиш на подобни неща.
  Всичко е организирано на ниво община има цяла верига "медиевал" мероприятия, като в някой от градчетата всичко се провежда в запезени средновековни крепости:)...

  Да не говорим, че всеки месец има по 1-2 фиести някой от които са си със всичките му там рокли, коне и различни забавления и участват всички от селото/градчето...

  За Великден някой от тронове, които се разнасят тежат по няколко тона и се носят от по 100 тина човека в продължение на 5-6 часа... след това кметствата наемат специални фирми да почистят улиците от восъка от свещите, който е огромен проблем за безопасноста на движение...

 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4200 Весело

  До коментар [#2] от "ivan_":

  При мен "медиевал' няма, ние сме модерна общност и започваме най-вече с имитации от Гражданската Война, но с тях вървят и "плантаторските балове' и котилионите, женските организации - от шиене на традиционните юргани от разноцветни парчета материал (quilts) до специализираните по цветята на юга. Миналата седмица през уикенда имаше стотици семейства събрани в и около стрелковия клуб (реално клуба в индустриален горски масив от десетки хиляди декари) и състезания със стрелба по панички с цел събиране на пари за болните от multiple sclerosis (не зная българското название), следващата седмица ще е подобно за рака на гърдата. Отделно са редовните мероприятия по линия на "Ротари" с децата от малцинствата, събиране на медицински уреди и приспособления за бедни инвалиди в чужбина, абе постоянно има нещо (тази събота е ден на отворени врати в университета за родители и кандидат студенти, всички сме там да ги срещнем и поговорим в рамките на маркетинга).

 4. 4 Профил на ivan_
  ivan_
  Рейтинг: 4222 Неутрално

  До коментар [#3] от "daskal1":

  "Множествена склероза" трябва да е на български...
  При нас рядко се организират подобни събития за набиране на средства, основно се правят за забавление. Даренията минават основно през църквата или специални фондации...

 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4200 Неутрално

  До коментар [#4] от "ivan_":

  Да, виждам го като "Множествената склероза (Encephalomyelitis disseminata, известна още и като Дисиминативна склероза или съкратено МС)". Погледнах данните и ми прави впечатление че в САЩ е два пъти по-високо на глава от населението отколкото в България, може би и поради регистрацията на болните (в България са 3,500 докато в САЩ 350,000)., при това МС е два пъти по-често срещана сред жените.

  Църквите са си отделно дарение, фондации, общественото радио и телевизия, клубове - абе в това сме най-напред в света, доказано е от джоба ми :-). Веднъж дай 10 долара на някоя организация и няма отърване.

 6. 6 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  "Тримата мускетари" определено не, но "Кръстоносци", "Потоп" или "Айвънхоу", нещо от епохата на кръстоносните походи. Виждал съм такива фотоси в едно немско списание от 90-те, "Дойче вафен журнал", тогава нямаше още нет, но публикуваха такива възстановки пред туристи, рицарски турнири, епизоди от войните на Наполеон, американския регион и др. Явно е традиция от край време.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8104 Весело

  До коментар [#4] от "ivan_":
  До коментар [#5] от "daskal1":
  А пък при нас истинските възстановки започват някъде след месец и са много масово явление покрай всеки казан за ракия и така.....цяла зима :)

  karabastun@abv.bg
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9551 Неутрално

  Моя грешка. Градчето е в близост до Хайделберг. Замъкът му е бил на местните владетели, един от тях се е оженил за племенницата на Луи 14-ти (същият от Тримата мускетари, "крал-слънце") и той си е поискал зестрата, а когато са му я отказали събрал войската и разрушил замъка на Хайделберг :)

 9. 9 Профил на hamiltonf1
  hamiltonf1
  Рейтинг: 3703 Неутрално

  До коментар [#2] от "ivan_":

  Фиести без бикове по улиците и временно построени караванки, в които всеки със самочувствие черпи: един метър около мен за всички безплатно, другия - два метра около мен, третия, четвъртия и някой други - "всички наоколо"!? Това е фиестата, на която всеки разказва как е докоснал или е ранен бика, кръвта не се изтрива, и се пие по 24 часа.

 10. 10 Профил на ivan_
  ivan_
  Рейтинг: 4222 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf1":

  Не зная! Това е нещо с бикове което описваш, а около мен няма подобни, забранени са!
  Аз имам предвид другия тип фиести, които са си панаири, а тези средновековните са панаири пресъздаващи средновековната обстановка...
  Но грубо казано да, става въпрос да се съберат хората, да се видят, да хапнат, да пийнат, да се повеселят...

 11. 11 Профил на hamiltonf1
  hamiltonf1
  Рейтинг: 3703 Неутрално

  До коментар [#10] от "ivan_":

  В Хавия не са забранени, все още...

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9551 Неутрално

  До коментар [#1] от "daskal1":


  До коментар [#2] от "ivan_":

  Моя грешка. Градчето е в близост до Хайделберг. Замъкът му е бил на местните владетели, един от тях се е оженил за племенницата на Луи 14-ти (същият от Тримата мускетари, "крал-слънце") и той си е поискал зестрата, а когато са му я отказали събрал войската и разрушил замъка на Хайделберг :)

 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4200 Весело

  До коментар [#12] от "penetrating":
  До коментар [#2] от "ivan_":

  Гледам че освен моя основен "съпровождащ" май има и други на които не им се харесва нашата хубава приказка. Стана ми жал за тези хорица, така да се натоварват психически...:-)

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4200 Любопитно

  До коментар [#11] от "hamiltonf1":

  Къде е Хавия? Виждам че името Javia значи благонадежден, честен и т.н., но не зная къде е региона.

 15. 15 Профил на hamiltonf1
  hamiltonf1
  Рейтинг: 3703 Неутрално

  До коментар [#14] от "daskal1":

  https://www.google.bg/maps/ @38.7714317,0.1724615,21587m/data=!3m1!1e3

 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4200 Неутрално

  До коментар [#15] от "hamiltonf1":
  Благодаря!

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9551 Неутрално
 18. 18 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Хубаво е да има такива представления.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах