Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
17 фев 2017, 09:19
Тази статия е част от темата "Служебното правителство".

Военното и регионалното министерство са с най-много нередности в обществените поръчки (обновена)

От Георги А. Ангелов Всички статии на автора
Последна промяна в 12:07 на 17 фев 2017, 7047 прочитания, 168 коментара
Най-много нередности при обществените поръчки има в Министерството на отбраната (МО) и ресорната на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) според служебния премиер Огнян Герджиков. Той прочете обобщени данни от обещаната от него проверка на предходното правителство, без да отговаря на журналистически въпроси.

Най-много са нарушенията в Министерството на отбраната. През 2016 г. там са проведени 116 процедури, като 31 от тях са прекратени. Нарушения на Закона за обществените поръчки и други нормативи са открити в 45 договора от общо 85 сключени. В 9 договора, сключени от бившия министър Николай Ненчев, има "индикатори за измама и други нарушения и са дадени на прокуратурата", обяви Герджиков. Останалите пропуски се разследват от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Условия в обществени поръчки са облагодетелствали определени кандидати. Такъв е случаят с две поръчки, възложени от АПИ. Те са били през 2015 г. и са за поддръжка на магистралите "Хемус" и "Тракия", включително и тунелите и осветлението в тях.

Министерството на земеделието и храните е забавило поръчка за изготвяне на последваща оценка на Програма за развитие на селските региони, което може да доведе до спиране на средствата от Европейския съюз. Забавени процедури и риск от наказателна процедура имало и при изграждане на информационна система за следене разходването на допълнителните средства от ЕС, за управление на миграционния натиск. Търговете е трябвало да се проведат през ноември 2016 г. В Министерството на здравеопазването са открити нарушения в обществената поръчка за застраховка на линейки.

По данни на Министерството на финансите са зачестили случаите на картелни споразумения в страната, каза още служебният премиер.

В проверените обществени поръчки в част от министерствата не са установени съществени нарушения. В този списък Герджиков изреди министерствата на финансите, на транспорта и информационните технологии и съобщенията, на младежта и спорта, на околната среда и водите, за земеделието и храните, на труда и социалната политика, на образованието и науката, на туризма и на енергетиката

"За 14 дена не може да се направи дълбочинен анализ, министерствата ще продължат да го правят", каза още Огнян Герджиков. Той добави, че е отправил към министрите от служебния кабинет заповед неотложните обществени поръчки да бъдат възложени при спазване на закона.

Поради зачестилите спекулации по смените на областни управители бих искал да подчертая, че освобождаването им и назначаването на нови бе осъществено изцяло в рамките на закона с решение на Министерския съвет, каза Герджиков по повод вчерашното изявление на час от освободените областни управители. "От страна на правителството не са изпращани каквито и да е писма, адресирани до конкретни личности", заяви Герджиков. Той смята, че политическата коректност е изисквала областните управители да подадат оставки, тъй като са част от предишното управление.

"Имаше един случай, в които областният управител от Перник искаше отпуска по време на предизборния период, при положение че областните управители имат сериозни задачи по осигуряване на изборния процес", каза още служебният премиер.
  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама