Библиотека на пътека

Представи си поредния работен ден. Ставане, закуска, кафе. Заключваш вратата, сепваш се, но после си спомняш, че си изключил ютията. Хукваш по задачи. Следва обяд. Сядаш на любимото си място, пресягаш се към чантата и осъзнаваш, че книгата е останала вкъщи. Добрата новина е, че ако си близо до Народния театър, проблемът има решение.
Книги в парка
До 31 октомври в Софийската градска градина до шахматистите ще работи първата в България достъпна за всички кабинка за книги. Симпатичната етажерка във формата на отворена книга приютява хартиените тела на спонтанния литературообмен. Всеки може да почете в парка или да вземе роман за вкъщи, който после да върне или замени с (не)любим екземпляр от личната си библиотека. Какво ще стане, ако не го върнете ли? Нищо. Столичната охрана е поела задачата да пази кабинката от вандали. Но дори някой да "задигне" книга, те са за това, за взимане, казва дизайнерът на кабинката Райчо Станев.


"Библиотека на случайността"
Поводът за проекта "Отворена книга" е Европейският ден на езиците 2010 (26 септември), а инициатори са библиотеката на "Гьоте институт - България" в лицето на своя директор Бианка Рекенбайл и Станев с подкрепата на Столичната община. Идеята е книгата - малка и голяма, шарена, едноцветна, с твърди и меки корици, чуждоезична, българска, нова и лъскава или измачкана от многобройни погледи - да се завърне в центъра на градското пространство. Книгите, както и хората, са различни, а малката кабинка в градината с фонтаните е мястото, където може да се получи задочен диалог на литературните пристрастия. Началото беше поставено с романи от фонда на библиотеката в "Гьоте институт", откъдето всеки ден ще идват нови немскоезични заглавия. Част от тях вече намериха четящите си осиновители. Не липсват и ентусиасти, готови да поверят своите литературни предложения на вниманието на случайния читател. Така "Отворена книга" се превръща в жива, променяща се библиотека, "социална скулптура", носеща отпечатъците на индивидуалната литературна картина на града. По думите на Рекенбайл - "библиотека на случайността".


Въпрос на традиция
Засиленото немскоезично присъствие е обяснимо, тъй като отворените книжни кабинки се появяват именно в Германия. В началото на 90-те години са инсталирани първите "безплатни отворени библиотеки" в Дармщат и Хановер, разказва Рекенбайл. Дали поради състоянието на все още стабилизираща се обединена Германия, или поради добрата алтернатива на традиционно скъпите книги, проектът бързо спечелва сърцата и очите на четящите германци. Следват открити библиотеки в Бон, Кьолн, а по-късно и в Австрия. Днес в Германия да се пресегнеш на улицата за интересна книга от градската етажерка е вече традиция. За нея всеки ден се грижат т. нар. кръстници на библиотеката - хора, съгласили се да пазят кабинките от вандали и да ги поддържат в добър вид. Направените обществени проучвания показват, че хората са готови да организират размяната и на други стоки по същия модел. Да се заеме идеята за България хрумва на Рекенбайл. След това идва подкрепата на визуалния артист Райчо Станев, който изготвя дизайна на кабинката.


Градски уют
Останалото е история, която литературно изкушените предстои да напишат. След края на октомври отворената книга се премества в националната библиотека, а през декември отива на Панаира на книгата. Засега няма планове за излизане извън столицата, но нищо не пречи идеята да се приложи и другаде. В крайна сметка обликът на всяко семейство личи по личната библиотека и е хубаво всеки град да създаде своя. А и, признайте, че така ще стане по-жив и уютен.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах