Конкуренцията ще се засили и на някои фирми ще им е трудно

Тошко Тотев, управител на Български строителни маркетиГосподин Тотев, плюс или минус е приемането на Турция?


- Категорично плюс. Стига с тия страхове и предразсъдъци.


И как точно този плюс ще се отрази на вашия бизнес?
- Турската икономика е много силна. Нашата организация търгува с турски продукти, лично аз имам контакти с бизнесмени от Турция, които са на изключително високо ниво. Турските фирми ще засилят конкуренцията на българския пазар. Сега камионите ни спират на границата, плащат такси, губим време. Това е пречка за моя бизнес.Камионите ни висят дни наред на границата, разрешителните всяка година трябва да се подменят. И явно няма сила в България, която да реши тези бюрократични проблеми. И като дойде октомври, ноември, декември, става трагедия - всичко се вади наново. Бюрократите не признават нито български, нито турски фирми.


Конкуренцията на турските фирми застрашава ли някои бизнеси и сектори?


- При всички положения. Тя и сега турската продукция влиза без мито в България. Проблемът е, че по-бавно минава границата - вместо за 30 минути за един ден. В нашия бранш също ще има сътресения. Сега дали чак ще има фалирали фирми, не знам. Но турските колеги имат възможност за големи инвестиции. Те работят освен за техния 80-милионен пазар и за арабския свят, Русия. Докато нашите фирми са доста по-слаби. Турците при всички положения могат да си позволят на една малка територия да диктуват цените. И това ще бъде проблем. Но заради тези страхове да затваряме една граница, да слагаме една бариера, не си струва. Времето вече е друго.


И тогава къде е плюсът?


- Преди години работехме за бившия СССР, но днес го няма. Въпросът обаче не е, че го няма Съветския съюз, а че нашата икономика вече трябва да се бори с всички останали. Това е свободната конкуренция. Сега какъв смисъл има да спираме евтините продукти от Турция, като те и без това ще дойдат - от Словения, от Словакия, от Германия. Много от тия европейски фирми направиха заводи тук и от това печели и българската икономика. Турците също имат интерес да строят тук фабрики и ние също ще спечелим от това. Крайно време е да си промен мисленето.


 


 


Инвестициите ще бъдат десетки пъти повече


Халил Демирдаг, главен оперативен директор на Smart GroupГосподин Демирдаг, какво ще промени за вас присъединяването на Турция към ЕС?


- Ще се движим свободно, това е най-важното. Иначе ние и сега имаме митнически съюз с ЕС. Един наш колега от Турция преди години участва в приватизационна сделка в България. Чака една седмица за виза, после получи транзитна и му се наложи да обиколи Балканите, за да участва в търга. Спечели търга, но втори път не дойде. Един стабилен бизнесмен не може да обикаля Балканите с транзитна виза. Все пак търгувате безмитно?


- Може и да няма мито, но ако искам да продавам стоката си в България, пак минавам границата. Когато една българска фирма иска да изпрати стока в Гърция, след два-три часа сделката е готова. А ние чакаме.Ако този проблем изчезне, ще инвестирате ли повече?


- Разбира се. Ето сега един мой бизнес партньор чака 15 дни за виза. Това е въпросът. Иначе съм казвал на шега пред приятели, че ако България иска да излезе от кризата, трябва да премахне визите за Турция. Това обаче е тактика на ЕС. Ако дойдат тук турските фирми, те ще са конкуренция за западните, които сега печелят търгове. Да, това е интересът на старите страни членки, но дали е интересът на България? Никой не поставя въпроса по този начин. Ако не спирате инвеститора на границата, инвестициите ще бъдат увеличени 10 пъти, дори 100 пъти. Ние вече купихме земя и строим логистичен център. Вместо да имат складове във всички балкански страни, фирмите ще харчат само за едно представителство. Оттук за няколко часа ще покриват 72-милионен пазар и България ще стане център на много по-голям пазар, отколкото е самата тя. Интерес има, но ако не се премахнат визите, нещата ще вървят много бавно. Има и много емоции в тази тема обаче.


- Ако се страхувате от нещо, това никога няма да ви помогне. Имате един богат комшия. Хората в Турция казват - по-добре да имаш богат комшия, отколкото беден. Може да не дава, но поне няма да иска. България трябва да използва Турция. Ако взима и пласира турската стока, ще печели много повече от производството. И няма да продава само за 7-8 милиона, а за 72 милиона - целия регион.


 


 


Присъединяването ще донесе инвестиции и дългосрочен растеж


Красен Станчев, КС2 LTD


Икономиките на двете страни са силно свързани, възможностите за инвестиции и дългосрочен растеж ще са очевидни и сигурни при присъединяване на Турция. Освен това България ще спести бюджетни средства от опазване на външната митница и граница на съюза.


Членството на Турция ще обезсмисли субсидиите от Брюксел, общата аграрна политика, регионалните и Кохезионния фонд, които са вредни сами по себе си. Европейският протекционизъм струва на потребителите около 600 млрд. EUR на година. При членство на Турция е възможно тази политика постепенно да изчезне. Това ще означава и освобождаване на 150 млрд. EUR на година, които вместо за европейски субсидии ще отидат за потребление и инвестиции.


Първоначално е възможно пренасочване на чуждестранни инвестиции към Турция, но те и сега са по-малко от преводите на български емигранти от чужбина. В дългосрочен план българските фирми и граждани само печелят, включително от конкурентния натиск от Турция. Възможен е силен натиск върху транспорта и логистиката, текстилната промишленост и пазара на квалифициран труд. Със сигурност държавният бюджет ще загуби 30-40 млн. лв., които сега се събират от визи и такси от турски пътнически и стоков транзит. В Европа на загуба ще бъдат най-вече защитените поради протекционизъм селски стопани, фирми и работници.  


В дългосрочен план основните губещи са европейските бюрократи, а дългосрочните печеливши са потребителите и демокрацията в ЕС.


 


Трудно е да си представим енергийна сигурност без Турция


Владимир Шопов, Sophia Analytica


България печели еднозначно от стабилна и просперираща Турция, в която има работещ демократичен модел и икономика. Турция има характеристики на икономически двигател, но автоматичното му привнасяне в ЕС не решава нито един икономически проблем в него. Нарастването на общия продукт е макроикономически фетишизъм, много по-важен е въпросът за качеството на новия растеж и подготовката за него. Не мисля, че способността на Европа да бъде играч през XXI век е едва ли не изцяло зависима от желанието да включи Турция. Ще жертва ли Турция регионалното си влияние, за да реализира една обща европейска позиция? Едва ли. Без сътрудничество от страна на Турция обаче е много трудно да си представим енергийната диверсификация и сигурност в региона и Европа. Тя става реален център и ключова транзитна връзка и вече няма притеснение да използва този аргумент и в рамките на преговорите с ЕС. Така или иначе преди евентуалното нейно членство повечето реални проекти и връзки трябва да са факт. Сегашното поколение западноевропейски политици просто е решило "да тупка топката" по въпроса за Турция. Южната ни съседка обаче тръгва решително напред икономически и политически и влиза в силна ситуация: или става още по-желана и влиза в ЕС, или остава отвън, но е още по-значим фактор сама по себе си. Голямата въпросителна е дали няма да си изпусне нервите в тази игра и съвсем да стресне западните елити и граждани.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах