Винету завинаги

Голяма изложба в Берлин търси причините за успеха на Карл Май

Книгите на Карл Май принадлежат към детството както лятната ваканция и футбола в задния двор. Всеки си спомня с носталгия за Винету и лошите бели, за Дивия запад и мечтите поне веднъж и на мен да ми се случат такива истински приключения.


Сега една голяма изложба в Германския исторически музей в Берлин се опитва да погледне зад носталгията и да открие тайната защо книгите на Карл Май, отричани от поколение след поколение критици, са толкова популярни. При това експонатите нe сa само от живота на писателя, но много повече такива, обясняващи неговото време и последвалите епохи, през които книгите му се радват на небивал интерес.


Всъщност истинският живот на Карл Май също би бил достоен за роман. Само че много по-различен от написаните от него. По времето, когато книгите за Винету са публикувани, част от успеха им се дължи на легендата, че писателят не само е описал приключенията, но и ги е преживял. Сега ние знаем, че той цял живот почти не е напускал родната си Саксония, неговите приключения са само плод на фантазията, "илюзорни пътешествия", както е и заглавието на голямата изложба в Берлин.
Ако продажбите на книгите на Карл Май бъдат нанесени върху табло за борсова информация, кривата на продажбите съвсем ясно би съвпаднала с няколко големи исторически етапа. Числата на тиражите - понякога три милиона на издание, говорят за огромна популярност, която не може да е случайност, а по-скоро е показател за обществени процеси. Цели поколения са проектирали проблемите си, търсили отговор на нуждите си в книгите за Винету.


Карл Май решава да стане писател по време на поредния престой в затвора


Изследователите на живота му още гадаят какво кара почти завършилия курса за учител младеж, т.е. на крачка от осигурения живот, да пробва дългите си пръсти по джобовете на по-богатите съграждани. Днес бихме могли да заключим, че може би е търсил "адреналиновия кик". Във всеки случай след поредното залитане малко професионални поприща остават отворени за Карл Май, едно от тях е писателството. Освен това присъдите осуетяват завинаги мечтата му да емигрира в САЩ. От двете обстоятелства Карл Май прави най-доброто възможно - описва приключенията, за които много съвременници жадуват, а на самия него няма шанс да му се случат наистина.


Когато романите му започват да излизат, от 1875 нататък, това е времето на късния колониализъм. Европа открива нови култури и етноси - пътеписи и доклади от експедиции в далечни страни заливат вестниците, в Париж, Лондон, Берлин с голям успех са показвани изложби на предмети от близо и далеч, Бъфало Бил и неговата индианска трупа обикалят големите градове на континента. Историите на Карл Май отговарят на глада за приключения, при това по много специфичен начин - кулисите им са далечни светове, но героите са добре познати.


Поради липса на истински опит писателят се опира на традиционния християнски морал, когато описва светогледа на героите си, без значение индианци или заселници. Освен това използва добре познати архетипoве в изграждането на образите им. Героите са директно заети от преданията за големите битки на тевтонските племена срещу римляните


Зад образите на Винету и Поразяващата ръка всъщност се крие легендарният герой Арминий, бил се срещу империята през първи век от н.е.


Така книгите на Карл Май се развиват на екзотични места, но животът и проблемите на хората са добре познати на читателите, те са техните собствени. Истинските конфликти на колониализма така и не достигат до обществото. Самият писател, когато, обвинен от критиците, че продава измислици, решава да предприеме пътешествие из Близкия изток и Америка, е дълбоко конфронтиран от реалността, която го посреща там. След завръщането си Карл Май вече никога не твърди, че е преживял описаните от него приключения. Даже настоява, че книгите му са чиста литература, защото реалният свет извън Европа му е чужд и объркващ.


Съвсем естествено по време на националсоциализма Карл Май и неговите образи отново се радват на голям интерес. Героите, изправени в битка сами срещу всички и всичко - това се вписва добре в идеологията на нацистите за завладяване на света. По-интересно е какво се случва след войната - "Винету", учудващо, отново е бестселър в западната част на разделена Германия. Поколението на тогавашните деца, конфронтирани от престъпленията на родителите си, четат вдъхновено Карл Май. Там няма полугерои и полулоши, образите са монолитни и еднозначни, много по-различни от хората, които всеки ден тогавашните 10-годишни срещат на улицата - уж образцови граждани днес, но само допреди няколко години - участници в ужасни престъпления.


В Източна Германия дълго време книгите на Карл Май са заклеймени като възхваляващи нацистката идеология. Чак през 70-те години, когато партията търси нови герои за подрастващите, защото е установила, че тези ала Павлик Морозов не издържат на конкуренцията по гледаната тайно западна телевизия, Винету бива избърсан от прахта.


Оттам дойдоха и филмите с Гойко Митич


които и ние в България гледахме с толкова много ентусиазъм през 80-те. Акцентът е сложен обаче върху борбата на индианците срещу лошите бели, т.е. предците на американските капиталисти. Естествено преоткриването на Карл Май има и други причини - например това, че в сивия социализъм, изолиран от останалия свят, където животът на децата е стриктно организиран в пионерски, а после и в комсомолски организации, място за истински приключения нямаше.


Така погледнато (ако оставим настрана наставническото четене на морал, че днешните поколения от нищо не се интересуват), има нещо положително във факта, че от десетилетие книгите на Карл Май не се продават добре. Може би съвремието предлага на днешните деца много възможности, така че не са им нужни илюзорни приключения.


Въпреки това е жалко, защото Винету всъщност е част от детството. Както лятната ваканция и футбола в задния двор.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
  1. Подредба: Сортирай
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах