Излезе спорната книга на Солженицин за евреите в РусияНа български език вече излезе и последната книга на руския романист, драматург, историк и дисидент Александър Солженицин. Става въпрос за солиден том с обем над седемстотин страници с твърди корици "Евреите в Русия. Двеста години заедно". Руското издание беше прието противоречиво и предизвиква сериозна полемика. Двутомният труд на писателя, удостоен с Нобелова награда през 1970 г., е отчасти базиран върху неговия ръкопис от 1968 г. "Евреите в СССР и бъдещето на Русия", който мнозина смятат за антисемитски.


Изследването (в превод на Асен Давидов и Ани Фуцкова, издадено от "Кама") обхваща голям исторически период (1795 - 1995) и е посветено на съвместния живот на евреи и руснаци и на болезнената в Русия тема за ролята на евреите в най-новата й история.


"Историята на еврейския въпрос в Русия е преди всичко богата. Да пишеш за нея значи сам да чуеш нови гласове и да ги предадеш на читателя. По-често обаче става, че под поривите на обществения вятър вървиш по острието на бръснача. И от двете страни усещаш върху себе си очаквани, неочаквани и все по-силни упреци и обвинения. Чувството пък, което ме води в тази книга за двестагодишния съвместен живот на руския и еврейския народ, е търсенето на всички възможни гледни точки за цялостно разбиране и на всички възможни пътища към бъдещето, разчистени от горчилката на миналото", пише Александър Солженицин. И обяснява, че в това изследване еврейските гласове звучат много по-обилно от руските.


Всъщност изследването на руския XX век е основна нишка в творчеството на писателя, получил световна известност с книгите си "Един ден на Иван Денисович" и "Архипелаг ГУЛаг". В тази книга Солженицин продължава, но с акцент върху отношенията между руси и евреи. "Не можем все така сляпо да загърбваме изминалите столетия. И планетата стана малка, и при всяко разделяне си оставаме съседи. Дълго отлагах написването на тази книга и бих се радвал да не се нагърбвам с това бреме. Но годините на моя живот са вече на изчерпване, та се налага да се захвана", пише Солженицин още през 1995 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
  1. Подредба: Сортирай
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах