"Под игото" е любимият роман на българите

© Красимир Юскеселиев"Под игото" е любимият роман на българите. Това показа финалното гласуване в кампанията на БНТ "Голямото четене", която завърши късно в неделя вечер. На второ място се подреди "Време разделно" на Антон Дончев, а на трета позиция остана "Тютюн" на Димитър Димов.


Българската тройка книги оглави класацията на 12-те финалиста, сред които беше избиран най-любимия роман. Останалите бяха "Властелинът на пръстените" на Дж. Р. Р. Толкин, "Граф Монте Кристо" на Александър Дюма, "Железният светилник" на Димитър Талев, "Майстора и Маргарита" на Михаил Булгаков, "Малкият принц" на Антоан дьо Сент-Екзюпери, "На изток от рая" на Джон Стайнбек, "Осъдени души" на Димитър Димов, "Пътеводител на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс и "Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес.


Режисьорът на филма от кампанията за романа на Иван Вазов, Андрей Слабаков, който беше в студиото, вместо застъпника проф. Андрей Пантев, посрещна победата с възгласи "Българи, юнаци".
Седмица преди финала на кампанията, в представяне на "Дневник" на режисьорите и застъпниците на книгите, Андрей Слабаков коментира: "Едно от нещата, в които съм убеден, е, че този роман е толкова актуален сега, колкото е бил тогава, защото наистина няма разлика в това, което се случва. Една група хора искат нещо да променят и всички, които твърдят, че им помагат в крайна сметка са някакви гадини, мижитурки, предатели и гадове. Има един идиот, който им вярва. Това у българина явно е закодирано, тази ситуация се повтаря нонстоп в историята. Явно сме си такива."


Финално класиране:
1. "Под игото" на Иван Вазов


2. "Време разделно" на Антон Дончев


3. "Тютюн" на Димитър Димов


4. "Железният светилник" на Димитър Талев


5. "Малкият принц" на Антоан дьо Сент-Екзюпери


6. "Майстора и Маргарита" на Михаил Булгаков


7. "Властелинът на пръстените"на Дж. Р. Р. Толкин


8. "Осъдени души" на Димитър Димов


9. "На изток от Рая" на Джон Стайнбек


10. "Граф Монте Кристо" на Александър Дюма


11. "Пътеводител на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс


12. "Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес

Ключови думи към статията:

Коментари (340)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 4 Профил на r_topchieva
  r_topchieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До Дама Пика - Ами, да си ги чела.

 2. 6 Профил на r_topchieva
  r_topchieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дама Пика,
  Очакван отговор - самодоволна и безкритична самодостатъчност.

 3. 25 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  "Под игото" е добър роман. Обичам да препрочитам главата "Представлението," за поставянето на "Многострадална Геновева;" най-вече как Дамянчо Йотата "превежда," "Пламни, пламни ти в нас, любов народна" на бея . Но същевременно "Под игото" ми се струва лесна книга. В смисъл че героите могат да се разделят на добри и лоши спрямо една безспорно ценна кауза. Няма големи вътрешни борби и терзания, няма сложни душевни конфликти.
  Затова аз гласувах за "Железният светилник." Султана е силен характер, но не е светица. Взима трудни решения, прави грешки. Даже общо взето негативният герой чорбаджи Аврам (бащата на Ния) се показва в друга светлина, когато, гледайки съзряващата си дъщеря, се сеща за любовта към собствената си жена, вече покойница.
  Изборът на "Под игото," а и на "Време разделно" показва от една страна колко сме индоктринирани, а от друга, че като много народи свързваме идентичността си с голяма историческа травма. За нас това е Априлското възстание, за евреите Холокоста, а за американците войната между севера и юга.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 4. 28 Профил на meteor
  meteor
  Рейтинг: 388 Весело

  И доста интересно защо точно „под игото„ книга на един русофилски бг. писател. Който всъщност има някой по добри повести, преди да бъде принуден да емигрира в Одеса, където е писал книгата, защото е симпатизирал на руснаците да окупират България след преврата срещу законния княз на България , Батенберг, в който са участвали братята му. Применрно повестта за „хаджи ахил„ или „българи от старо време„
  Защо не „Железният светилник„, както казва някой по горе, а „ Време разделно„ на поръчковия вносител на награди за ордени стара планина а. дончев.Един артисал в лизането на гъзове автор.
  Само се чудя, как Д. Димов е влязъл в тройката, като доста антикомунистически писател, може би компромис на журито.
  А за това че „дама пика„ не е чела, повече от колкото позволява „партията„...да го духа

 5. 62 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  до Боби Колев:

  Aз съм родена през 1976, а брат ми през 1980 г. И за двамата "Под игото" беше задължително четиво и в шести клас, и в гимназията. Аз гласувах за "Светилника"

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 6. 63 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  Боби Колев каза: "На Дама Пика ще кажа, че да познаваш миналото си не е гаранция за успех в бъдещето."

  Ще добавя, освен това, че да си чел "Под игото" още не значи, че непременно познаваш миналото. "Под игото" е добър роман, с голямо значение в литаратурната ни история, но изборът му е конформистки.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 7. 84 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 587 Неутрално

  бих казала само че "Под игото " не биваше да се състезава ,това е първия български роман и от него започва всичко ... той е над останалите ,мисля ,каквото и да кажем за него ! За другите съм съгласна напълно с Дама Пика ... . За мен от останалите 11 първи е "Железният светилник" .. и заради романа и заради автора си !

  Свободата Санчо, ....
 8. 89 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Пак добре, че не е Овчарчето Калитко. Между другото масовите културни разбирания винаги са на светлинни години от истинските шед6оври. Все пак трудно е да се насладиш на черен хайвер, след като цял живот си бил на боб и зеле с месо

  malart.blog.bg
 9. 91 Профил на lyuboZAR
  lyuboZAR
  Рейтинг: 381 Весело

  отдавна не се бях смял така със сутрешното си кафе в ръка - като тази сутрин - зачетен в тази дискусия. Сметката от химическото чистене за разлятото кафе - ще изпратя на Дама Пика благодаря!

  here be dragons...
 10. 93 Профил на lyust
  lyust
  Рейтинг: Неутрално

  Нормално е да изберат този роман. Нищо изненадващо няма.

  lyust.org
 11. 96 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Господи!!! Защо ме наказа да живея в българия, да пиша на кирилица и да ме заобикалят хора, които си мислят, че академик Дончев е по-добър писател от Хемингуей и Екзюпери!!! И аз като Слабаков мога само да възкликна: Българи-Простаци!!!

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 12. 97 Профил на Язе
  Язе
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Браво #81. Напълно съм съгласен с теб.
  "Записки по българските въстания" е 100 пъти по-яка от "Под игото". Тя трябва да бъде нашата библия.

 13. 98 Профил на finii
  finii
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изненада ме второто място. Според мен подхождаше на "Железният светилник" повече !

 14. 100 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 541 Неутрално

  А на кое място е "Защото сме социалисти" на Сергей Дмитревич?... В Съветския Съюз го слагат дирекно до Достоевски и много преди Пушкин...

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 15. 110 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Ето ги и моите два цента по темата:
  Първо да кажа, че от 12-те изброени, не съм чела само "Майстора и Маргарита", защото руските автори никога не са ме привличали особено, въпреки многократните ми опити да ги харесам и задължителното четене на "Престъпление и наказание" в гимназията. Само приказките на Пушкин ми допадат.

  "Под Игото" изобщо не е за първо място. Ако трябва да сведем избора само до български автори: за мен на първо място е Димитър Димов с "Осъдени души". "Тютюн" също е изключително добра книга, особено оригиналната версия без партизанския булшит, но "Осъдени души" съм я чела повече пъти. Димов е може би първият модерен български автор. - Пише увлекателно, на нормален език, героите му са интересни и противоречиви, няма архаизми, русизми, ради госпожини, боримечки, черно-бели герои и други...

  ...Наистина, къде е Алеко? Или той просто не се вписва в модерния и масово налаган ни напоследък безмозъчен папагалски патриотизъм.

  От 12-те книги, може би като литература най-стойностни са "На изток от Рая" (чела съм я 3-4 пъти) и "Сто години самота" (2-3 пъти).
  Що се отнася до тези, които съм прочела най-много пъти: "Властелинът" и "Галактическия Стопаджия" водят с много обиколки пред всички останали. Аз и гласувах за "Властелина".

  @Дама Пика: уважаема госпожо, много ми е жал за Вас. Ако за Вас фентъзито е измишльотина, държа да посоча, че "Под игото" и "Време разделно" също са измишльотина, сиреч фентъзи. Всъщност, повечето романи са измишльотини... Освен, разбира се, тези, които са в серия "Преживяно", ха-ха.

  Не знам само защо Тери Пратчет липсва в челната десятка - по-убийствен сатирик от него в момента няма.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 16. 111 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 541 Неутрално

  @ Гого
  Явно ти само това си чел - първата и последната страница...

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 17. 123 Профил на Gecha
  Gecha
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе хора, като чета от кога (ранните часове на деня, по-точно веднага след полунощ) сте закоментирали се питам КОГА РАБОТИТЕ? "Нощните птички" най-често и в повечето случаи у нас, в Б-я, са тези, които имат инверсията ден-нощ и ... по-точно са обикновено наркоманите ...
  Май коментират такива, които не работят - безделници, които пишат с граматически грешки, слушат по цял ден чалгата и/или гледат Fashion-канала. Това само по себе си говори колко са ходили на у-ще и колко са внимавали за да се научат поне да пишат грамотно и така да могат да претендират и да могат да дават оценки на класацията, за която се пише във форума.
  До № 71 - БРАВО!!! Подкрепям ви напълно! Най-вече с цитата на Байрон.
  Г-н Боби Колев, това, че се улавяте, че имате "смущения" в правописа (и вероятно и говорите с акцент), не говори добре за Вас. Все пак претендирате, че сте българин, че имате родители и Родина... ОСОБЕНО ПОСЛЕДНОТО. Защо тогава сте били по чужбината? А иначе с по-голямата част на съжденията Ви съм съгласен, НО БЪДЕТЕ И СИ ОСТАНЕТЕ БЪЛГАРИН!
  А това, че поколението след 1989 г. НЕ ЧЕТЕ Е АБСОЛЮТНО ВЯРНО! Изборът на "Под игото" говори, че по-голямата част от гласувалите са от поколението, което ни задължаваха (от училище) да четем .... пък и не само да четем, а и да се трудим/работим. Имаше бригади, имаше и Комсомолска организация (не беше идеална), които ангажираха вниманието на поколението и не го оставяха да "медитира" и посяга към дрогата, алкохола (от 13-годишна възраст), оръжията (ножове, брадви и всякакви средства за убиване) и т. н.
  Но стига .... май се отплеснах. Темата е друга.
  Не съм гласувал, защото съм обезверен, че всичко (като доста други неща в Б-я) е предрешено и затова е опорочено.

 18. 129 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Кампанията постигна целта си...
  1. Разбрахме че повечето хора след 6-клас нищо не са чели...
  2. Успокоих се, че за "Осъдени души" няма ка да гласуват, защото повечечто няма да разберат нищо от него...
  3. 100 години след написването на "Под игото" като читатели сме още в 1900 година и все още искаме да се борим с Игото, макар че то е само в главите ни...

  Що се касае до самата книга- тромава и скучна...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 19. 131 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1752 Разстроено

  Няма какво да се залъгваме. "Под игото" е посредствена книга и е като ученическа работа в сравнение с "Тютюн" и "Осъдени души". За професионалните и личностните качества на двамата автори дори не смятам да правя сравнение.
  "Властелинът..." е велика книга, но е с много тъп превод. Книгата може да се оцени само в оригинал. Все пак първото място трябваше да е за български автор. Обаче тъпунгерите от БНТ, които уредиха първото място на "Под игото" само показват собствената си ограниченост. Сигурно четат и препрочитат главата с изпита и най-вече как Русия ще ни освободи

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 20. 135 Профил на Делян
  Делян
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Кой не бил чел "Под Игото" ли? Вие на у-ще не сте ли ходили?

 21. 140 Профил на Jim Stark
  Jim Stark
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Какъв е смисъла да спорите сега - да бяхте спорили снощи или по-точно да бяхте гласували снощи - всички тези 128 коментара приличат на "след дъжд качулка"....
  На сайта бях гласувал за Пътеводителя и Малкият принц, но понеже реших, че тези ми два гласа са обречени и че така или иначе ще спечели БГ снощи гласувах за Време разделно.

  Радвам се че наистина спечели БГ книга.
  радвам се че тя е на Иван Вазов.
  Радвам се че това е "Под игото".
  Радвам се че съм българин.

  Снощи когато обявиха победителя бях много развълнуван и горд.

  БИВШ ТАРИКАТ... ВЯРНО, ЧЕ ТУЙ НЕ Е ДЪРЖАВА, НО ДОКАТО ИМА БАЛАМИ, ЩЕ ИМА И ТАРИКАТИ...
 22. 141 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Няма по интересна книга от Храбрият войник Швейк. А иначе съм голям почитател на Чарлз Буковски.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 23. 149 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 587 Неутрално

  до Читател- "опасен избор."-защо ??" неверни конкретно-исторически твърдения" ??? - нима ............ как би коментирал Мартина Балева и Улф Брунбауер,че турското робство е било "мнимо", турските орди - "нередовни",а баташкото клане е мит ??????????

  Свободата Санчо, ....
 24. 151 Профил на дедко
  дедко
  Рейтинг: 427 Неутрално

  На 63 лазарника съм и моето мислене е доста по - различно от това на много списуващи тук люде! Забелязва се едно словесно и писмено закърняване в по- младите поколения - бедни изразни средства и фрапиращи правописни грешки, а по тая причина допускам, че има и правоговорни такива! Не съм литератор, а пинсиониран инженер, но смятам, че всички ще приемат,че литературното творчество , в голяма степен, е художествена измислица! Когато, обаче, аз като българин , претеглям Вазова и фентъзи авторите, няма начин последните да натежат повече! По простата причина ,че са сътворени фантасмагории, които признавам, някога може ида се случат, а "Под игото" ми говори за нещо, което вече е било! Любопитно ми също така защо се говори сама за западни автори , а се подминава руската класика - много по - стойностна от тази на запад от Франция! Ще завърша с едно предположение - в Македония ,също като ние , ще се избият кой да е по - добър - "Железният сетилник " или " ПРеспанските камбани" и като как всички герои са македонци , а не българи! Бе ше ми приянто, че ме прочетохте !

 25. 152 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Под игото" е хубав роман и съвсем не толкова опростен, колкото се разглежда в училище. Извън (след) училище обаче не вярвам да е прочетен от мнозина, а по-скоро само от "специалисти". Което е жалко, де.

  А иначе подобни "класации" са пълен боклук. Кой е по-добър: Микеланджело или Леонардо? Или още поне стотина като тях, които не са така известни на широката публика?

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 26. 156 Профил на дедко
  дедко
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Очаквам да бъда хвърлен на лъвовете и разкъсан,защото не си проверих творението и забелазах, че съм разменял буквите е,и,а и о, които за беля се намират една до друга на клавиатурата! Прося милост!

 27. 164 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 587 Разстроено

  до Въпрос?161/ .. да , направиха го като промоция ,като Биг брадър ,като фолк турне ... гледаха умно ,говореха бавно .. но какво да кажем след като същите тези хора позволиха в България да бъде осъден творец - поета Христо Фотев за неплатена сметка за телефон -от 120 лева!!!!!/мисля ,може да греша за сумата ,но е под 200лева / ....... ..

  Свободата Санчо, ....
 28. 168 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Когато пирамидата е обърната ...." и свестните тук считат за луди ..".. .. четенето ..ами то е като молитвата ,правиш го сам .. без много шум .. и претенции за литератор .. без дълбоки прозрения ,без коментари .. всеки по своему ... но сам ! .. Останалото са амбиции и комплекси /като агитката снощи по БНТ/ .......

  Свободата Санчо, ....
 29. 169 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1601 Весело

  Мдааа... Дама Пика strikes again.
  Госпожо, не виждате ли как се излагате с тия изказвания? Като не сте прочела и един роман от жанра фантастика и фентъзи, защо продължавате да се изказвате така неподготвена? Защо, вместо да затвърждавате всякакви съмнения, че сте тъпа, просто не си затраете? Това, че на Вас тези жанрове са Ви безинтересни, не означава, че са тъпи, глупави и прочие.
  Ето, и на мен руската класика ми е безинтересна, но не се ангажирам с мнение за нея.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 30. 175 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Димитър Талев е българин ,роден на в Прилеп. Учи медицина и философия в Загреб и Виена, следва славянска филология в Софийския университет. През 1944- ..... БЕЗ СЪД е изпратен в Софийския централен затвор и по-късно в лагерите "Бобов дол" и "Куциян". От 1948 до 1952 е изселен в Луковит и Изключен от Съюза на Българските Писатели. естествено !!!......Написва невероятна тетралогия ,въпреки драмата на живота си !!! позор и срам господа четящи критици и членове на съюзи и организации !!

  Свободата Санчо, ....
 31. 181 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Другарката Пика е най-ескейписткият шизофреник от всички. Докато ние четем Дъглас Адамс и знаем прекрасно, че гаргаробластери не съществуват, тя чете Под игото и си мисли, че чете обзор на реалността, а не измислиците на поредния разказвач на приказки. Другарката Пика да си припомни, че всяка художествена литература е измислица - или да се обади на доктор Хаус да я прегледа

  gradinko.bg
 32. 191 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 648 Весело

  Абе то и при романите както при "Левски"—ЦСКА станало.

  Хора, вземете се осъзнайте!

  Дайте сега да направим агитки "Овчето срещу кравето сирене" и после да направим един готин бой и така да се реши проблемът.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 33. 202 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  Дама Пика,
  Напомняте ми на милата ми баба (Бог да я прости), която след едно мое пътуване във Франция, се обърна към мен с думите: "И сега като пика във Франция, какво?" За чест на баба ми ще кажа, че поне нямаше псевдо-интелектуални претенции.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 34. 206 Профил на the Onion
  the Onion
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Резултатите са напълно очаквани - това е нивото на средностатистическия бг читател. Тълпата винаги залита по това което е лесно разбираемо и не я кара много много да мисли.

  Иначе аз не бих сложил Под Игото в топ 12, поне що се отнася до литературни качества. Бих се радвал да видя Алеко в класацията дори и да не е на челните места.

  Tu Stultus Es
 35. 212 Профил на дедко
  дедко
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Уважаеми дами и господа, настоящия форум е пряко потвърждение на извода защо в ада до казана с българите няма дявол да ги натиска в жупела!!!!! А някой понечи да си изкаже собствено мнение и другите го хващат и дърпат надолу! Имаше една дама тук и кой ли не не й се изреди да я оплюе, а не виждате ,че вятърът духа срещу вас!!! Към добронамерените форумници- привет!!!

 36. 226 Профил на the Onion
  the Onion
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Напълно съм съгласен с номер 218 че Антон Дончев е един от най-големите Бг писатели. Жалко че повечето хора не са чели нищо друго от него освен "Време Разделно" (също чудесен роман).

  Tu Stultus Es
 37. 232 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Фентъзито промивало мозъци .По-голямо малоумие отдавна не бях чел.Естествено,че за да разбираш Толкин,трябва да имаш поне малко обща култура ,за да видиш многоброините асоциации на автора с келтската митология и древногерманския пантеон,като не пропускаме и някои староперсийски елементи.
  Може би хората, които четат Малкиат принц и 1984,както и Омир и Вергилйи са шизофреници според думите на поредния балкански маргинал ,който дори не си е направилатруда да ги прочете,но дава миродавното си мнение.Ето затова сме такова загубено племе(не мисля,че заслужаваме категорията народ).

  Искам да попитам къде в тази класация са великите Оруел,Юго,Флобер,къде е Чарлс Дикенс,големия Кафка,Орхан Памук а защо не и Кхалед Хосейни?Много жалко ако тези хора не са измежду любимите автори на българите.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 38. 260 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Какво има да спорим и да се чудим- нацията ни е пенсионерска (идеологически увредена) и младото поколение се възпитава по същия начин- в псевдопатриотизъм, ала Болен Псих-деров, водещ до национални комплекси и тотално "ЗАБАТАЧВАНЕ". А мутрите и чалгата си се множат, сиреч керванът си върви, а кучетата си лаят. Резултатът от кампанията е напълно логичен, а и не е изключено и да е манипулиран. Изобщо тази класация е една гротеска като всичко останало в смрадливата ни дупка. Който е имал щастието да поживее далеч от това "средновековно тление" е наясно колко катастрофално е положението по отношение на "официалния" начин на мислене на другарите, който ни се натрапва.

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 39. 266 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: 498 Весело

  Предполагам, че "под игото" е любимата книга и на Болен Лидеров?

  Всъщност те нещата са ясни - натежали са гласовете на онези 'българи', които не са съвсем сигурни коя книга са прочели последно (и дали е било преди 10, 15 или 20 години), но пък си спомнят нещо за някакво Под Иго, някакъв Мунчо, някаква Чорбаджи Незнамсиква си.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 40. 268 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Не искам и аз да доналивам масло в и без това разгорещения спор, но искам да кажа само няколко думи.
  Хайде да се разберем първо какво избираме - любим роман на българите или непреходен литературен шедьовър, с общочовешко значение, касаещ универсални и дълбоки проблеми, ценности и конфликти (не че двете неща не биха могли да се припокриват!) Очевидно е, че избираме първото - любим роман на българите. Какво има повече да спорим? Ами това са избрали нашите сънародници! Глас народен - глас Божи!
  Аз не гласувах за този роман (дадох гласа си за Достоевски), не съм възхитен нито от победителя, нито от финалистите (какво, да му се не види, прави тук "Граф Монте Кристо", но това е положението. И аз бих искал да видя напр. "Хайка за вълци" на Ивайло Петров, нещо на Алеко Константинов, Достоевски, Толстой, Стефан Цвайг, но не би...
  Пък и в крайна сметка "Под игото" не е само лоши заптиета и добри революционери, а и любов, предателство, народен бит и култура, история... Така че не виждам за какво са всичките тези препирни и дори обиди!
  Накрая, хайде нещо смешно от неизвестен автор: "Под игото е не само любимият роман на българите, но и любимо тяхно състояние!"

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 41. 269 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Забравих да добавя по повод мнението на abv (мнение 228) - Да, има - Великобритания! Първите четири роман в тяхното Big Read са британски (http://www.bbc.co.uk/arts/bigread/vote/)

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 42. 277 Профил на VenRus 2008
  VenRus 2008
  Рейтинг: Неутрално

  И четирите класирани романа могат да бъдат определени като класика, пък и нормално е именно български романи да бъдат избрани на челни места в българска класация. Подобни са резултатите и в други държави, където се е провеждал подобен конкурс - всички те класират книги на техни си писатели на челни места. Ето например как са подредили любимите си книги англичаните:


  The big read

  Here is the final ranking of the Top 21 books based on all votes that were submitted throughout the series.

  1. The Lord of the Rings, JRR Tolkien
  2. Pride and Prejudice, Jane Austen
  3. His Dark Materials, Philip Pullman
  4. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, Douglas Adams
  5. Harry Potter and the Goblet of Fire, JK Rowling
  6. To Kill a Mockingbird, Harper Lee
  7. Winnie the Pooh, AA Milne
  8. Nineteen Eighty-Four, George Orwell
  9. The Lion, the Witch and the Wardrobe, CS Lewis
  10. Jane Eyre, Charlotte Brontë
  11. Catch-22, Joseph Heller
  12. Wuthering Heights, Emily Brontë
  13. Birdsong, Sebastian Faulks
  14. Rebecca, Daphne du Maurier
  15. The Catcher in the Rye, JD Salinger
  16. The Wind in the Willows, Kenneth Grahame
  17. Great Expectations, Charles Dickens
  18. Little Women, Louisa May Alcott
  19. Captain Corelli's Mandolin, Louis de Bernieres
  20. War and Peace, Leo Tolstoy
  21. Gone with the Wind, Margaret Mitchell

  http://www.bbc.co.uk/arts/bigread/vote/

  Не мога да не призная, че англичаните имат доста добър вкус - много от класираните от тях книги са ми любими и на мен. Е, не мога да разбера как Harry Potter и Winnie the Pooh са класирани на толкова челни места, но... като цяло нямам забележки към класацията. Има дори и една руска книга на 20-то място - "Война и Мир" на Толстой.
  Един от моите любимци е английският писател Удхаус, прочела съм почти всичко от него, намирам го за велик, затова се изненадах, че англичаните са го подминали в класацията си - прегледах Топ 200 и не го намерих там. А той заслужаваше да е на някое от по-челните места.

  Quis custodiet ipsos custodes? Сайт за антипропаганда - истината такава, каквато е! http://antipropaganda.comxa.com/
 43. 284 Профил на lyuboZAR
  lyuboZAR
  Рейтинг: 381 Весело

  Хей, да не би зад "Дама Пика" да се крие Васа Ганчева???

  here be dragons...
 44. 286 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 745 Неутрално

  ako ima klasacija za film - ljubim film na bylgarite sigurno 6te izleze,4e e Na vseki kilometyr ili

  malart.blog.bg
 45. 287 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 745 Неутрално

  ako ima klasacija za film - ljubim film na bylgarite sigurno 6te izleze,4e e Na vseki kilometyr

  malart.blog.bg
 46. 288 Профил на el
  el
  Рейтинг: 488 Весело

  А всъщност как стана така, че книга, за която са гласували едва 21 065 души от няколкото милиона в държавата, се оказва "любима на българите"?

  Човек, ако се загледа внимателно в числата, установява, че за "любимия роман на българите" са гласували 14, 01 % от общо 150 364 души... Което никак не прилича на всенародна любов към "Под игото".

  Резултатът по-скоро ме кара да се замисля за аудиторията, която цялата тази кампания успя да събере и да мотивира да гласува... И най-вече за много по-големия процент от четящи хора, чиято любима книга е друга, но които не са намерили особен смисъл и мотивация в подобно гласуване.

 47. 289 Профил на san_marinoff
  san_marinoff
  Рейтинг: Неутрално

  Моето мнение е, че първите 4 места са окупирани от 4-те български кандидатури говори за комплексарщина на тема националност. Не че са лоши, ама чак пък първите 4 места??? и то на фона на конкуренцията на някои много стабилни заглавия. Защо сме такива комплексари, та треперим "да не би да изберем чужд автор, защото какви българи сме тогава!?". И не можем да надскочим себе си и да бъдем обективни, безпристрастни? Някой да ли се е замислял, че "Под игото" освен че е най-четената книга в БГ (заради задължителния елемент) е може би и най-недочетената книга в цялата ни история? С какво тогава ще обясним "вдъхновението", което ти дава и как то не е достигнало до недочелите я? Относно "Властелинът на пръстените" - много, ама много ми е чудно колко много хора са прочели тази хубава творба. Сигурно има. Но защо някак ми се прокрадва усещането, че тук е имало гласуване предимно от хора, гледали филма и по-малко от тези, чели книгата? Относно изказванията на Дама Пика - някак не намерих логиката как хората, четящи фантастика и фентъзи стават мутри и Барбита. Те май и двете групи не бях от най-четящите. Интересно е изказването й също, че фентъзи феновете обичат да бягат от реалността. Аз не съм убеден в това изказване, по скоро бих го асоциирал с насладата на въображението, т.е. различните конструкти от известните и установените, наричани осмиващо "фантасмагории". И в отговор на Дамата бих казал, че по-скоро това са хората с новите идеи, творците, стараещи се да разчупят установените стереотипи. Своего рода това са бунтари, недоволните от настоящето статукво. А онези, които се бият в революцията са последователите. Моят избор беше "На изток от рая".

 48. 290 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 648 Весело

  Четете повече, оставете писането на писателите!

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 49. 296 Профил на dave
  dave
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Поредната измислена простотия в България - край нямат!

  Pulp fiction!
 50. 298 Профил на Сандо
  Сандо
  Рейтинг: 427 Неутрално

  На мен идеята за подобна инициатива много допадна. Уви, оказа се напълно провалена. Резултатът показа, че народът всъщност не чете (или, което би ило по-оптимистично, не гласува по тв шоута). Под Игото наистина беше най-лесният избор на нискочела, отказваща размишление тълпа - "Българско", патриотическо, родолюбиво... Силно ме съмнява да са чели Тютюн, освен глава - две в училище. Време разделно също едва ли е четен. Гледали са филма. Изборът му за второ място е тревожен. Показва популярността на неофашистките политически течения, набрали популярност след влизането на Болен в парламата.
  По повод съмненията в нагласеност на конкурса - абе едва ли. И това е по-тревожното.
  А инак и аз си мисля, че много книги, дето трябаше да ги има в 12ката ги нямаше (към вече изброените ще добавя Фокнър, Ремарк и... абе що се хващам да изброявам неизброимото...).
  Тъжно ми стана, защото идеята наистина ми хареса. От друга страна след истериите около баташката дискусия и Давид Черни не беше неочакван такъв резултат... страшничкото е, че някак не си даваме сметка колко е опасна тая неофашистка вълна.

 51. 300 Профил на Сандо
  Сандо
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Вие сте най-паче самодоволно нискочели неудачници и негодници, намерили последно убежище в крещящата патриотарщина. И не сте малко, уви

 52. 306 Профил на Сандо
  Сандо
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Хахахахаха те това, мунче, е образец на фашистка пропаганда - празно от смисъл, богато на кухи лозунги, манипулативно до кокал и тъпо, тъпо, без фантазия... ала с плам и жар щурмовашка.
  Ако се анализира ред по ред, ред по ред ще бъде разбито на пух и прах, обаче ме мързи да му отделям толкоз време. Само с началото му ще се хвана и ще отбележа, че "онези, които смятаха, че националния ни дух е в смъртоносна агония" сте само и единствено вие - фашистите, на които тая мнима агония е нужна, за да легитимирате мракобесното си съществувание и за се изкарате спасители на същия тоя уж агонизиращ национален дух (каквото и да значи това съмнително словосъчетание).

 53. 322 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 492 Весело

  "Изберете българското"-кое киселото мляко ли,сиренето ли с палмовото масло,какво!?
  Тоест не е ли ,хубаво да избираме на принципа-по-хубаво,по-добро,а не етнически?

  haokarapora
 54. 325 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 492 Весело

  Нещо сте в грешка -точно здравите психически умеят да се смеят и не се вземат на "сериозно",много тези с малкото време за губене и "великите цели" са кога на лечение/по добрия вариянт/,кога "тровят' живота на околните,в по-голям или по малък мащаб.

  haokarapora
 55. 333 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 492 Весело

  Робството дори и точно това,не се е случвало само на българите.Нищо специфично няма в него!Друг е проблема например,че ние например наричаме приготвеното по един начин кафе -"турско",а съседите на юг :"гръцко".Въпрос на самочуствие и гледна точка,както и на отношение към живота!

  haokarapora
 56. 335 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 492 Весело

  "Акцентът в написаното от мен горе е, че има сериозни неща, които са се случвали на българите - по-сериозни от гаргаробластери, обясняване на смисъла на живота с 42 (което довежда до някакъв душевен оргазъм психически нездрави хора) и прочие глупости. Едно от тях е петвековното ни робство. Те са специфични само за българите. И ми се ще паметта и съчувствието за нас самите да са някак по-приоритетни от гаргаробластерите в ценностната ни система."-Виктор -330

  Вазов и "Под игото",е едно,коментарите -друго!
  На Вас, това в кавичките от свободен де юре и де факто ли ви звучи?!

  haokarapora
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах