ВИДЕО: Индийски класически танц "Бхаратанатям"На 29 април в Дом на културата "Средец" (бивш "Лиляна Димитрова") се състоя танцов спектакъл в класическия стил "Бхаратанатям" в изпълнение на танцьорката Раса Лила.
"Бхарат" се образува от три санскритски думи: "бхав" - емоция, "рааг" - музика и "таал" - ритъм. "Натям" означава драма. "Бхаратанатям" е танцова форма. Казва се, че той е въплъщение на музика и визуално въздействие - ритуал и акт на преданост. Танцът и музиката в него са неразделни. Изпълнението може да бъде възприето посредством "сангитам" - думи и срички, подредени в "рага" - мелодия.


Бхаратанатям е поезия в движение, която води началото си от Натя Шастра – част от литературното духовното наследство на Индия и представлява комбинация от традиция и стил, която не позволява нововъведения и изменения.


Великите танцьори на Индия са запазили тази традиция жива. Бхаратанатям е изключително трудна солова техника, изискваща години на подготовка и практика, при която се използва всеки мускул на тялото. За този стил, мимиката е от огромно значение, тъй като тя изразява емоциите и чувствата.


Бхаратанатям предполага грация и сила, баланс и гъвкавост, огромна физическа издръжливост и безпогрешно чувство за ритъм. Движенията в този танц са прецизни, многобройни и винаги симетрични.


Раса Лила завършва Държавното хореографско училище в София. По-късно получава престижна стипендия от Индийския съвет за културни взаимоотношения и завършва майсторски курс по изящни изкуства в Университета Индира Кала Сангит в Ню Делхи.


След 1998 г., Раса Лила участва във всички основни танцови фестивали, като спечелва два пъти телевизионното състезание по танци за цяла Индия.


Участвала е в представления за Президента и Премиера на Индия. Тя притежава титлата "Натя Шри" – тълкувател на танца.


Раса Лила има много солови изпълнения в Германия, Швеция, Мексико, Панама, Белгия, Русия, Полша, Италия, Канада и САЩ. Живее в Лос Анжелис, САЩ, където преподава и практикува. Последните й участия са в Kodak Teather и Disney Hall в тържество на кметството на Лос Анжелис. Раса Лила е развиваща се холивудска актриса.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 3 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1118 Любопитно

  Българска история:

  http://istoria.bgrod.org/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах