"Малка книжка за есента" на Ирина Катеринска прави дъждовните дни по-вкусни и уютни

"Малка книжка за есента" на Ирина Катеринска

© Юлия Лазарова

"Малка книжка за есента" на Ирина Катеринска



Аромат на пияни круши, печени кестени и карамел се понася около мен, още докато разгръщам страниците. Отварям случайно на Тарт "Татен" и само от описанието ми се иска да изтичам до близкия магазин и да запретна ръкави, за да може да се насладя на сладкиша истински, а не само от думите и снимките.


Ирина Катеринска и този сезон си играе с въображението на читателите, омайва с думите си и провокира за готварски постижения. Този път с "Малка книжка за есента" на издателство "Ентусиаст", от чиято корица грее тиквен пай, а във вътрешността си крие 32 есенни съкровища.


"В "Малка книжка за есента" сме събрали 32 плътни, сочни, хрупкави, сладки, солени, пикантни, кисели и свежи или затворени в бурканчета рецепти, които отново разказват истории, нашепват за вълнения от детството, припомнят какво е да се храним бавно и с наслаждение на всяка хапка и са точно тук и сега, за да създават нови спомени с любими хора, в някой дъждовен неделен следобед или в слънчева съботна утрин", разказва Ирина в блога си.




"В тази книжка ще намерите истории за разходките на есента в моята кухня, уловени в снимките на съпруга ми Димитър. Всеки път, когато този сезон идваше, ми донасяше нещо различно – сладко или солено, или подходящо за консервиране за зимата. За първи път прекрачи прага ми с шоколадова торта с крем от кестени, която се топи кадифено върху езика, търкулва се бавно надолу и пълни душата с щастие. С него приготвихме и любимата ми лютеница със сирене, по рецепта на моята баба, която всеки път ме връща в детството", пише тя и в книжката.


<a href="http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2013/10/13/2159071_mufini_s_krushi_i_djindjifil/" target="_blank">Мъфини с круши и джинджифил</a>, които Ирина Катеринска представи в "Дневник".

© Димитър Катерински

Мъфини с круши и джинджифил, които Ирина Катеринска представи в "Дневник".


А след предговора, който чета за пореден път заради магията на думите ѝ, се изреждат и есенните творения, които ни предлага този път – от сладките тиквен пай, сливов сладкиш, австрийски ябълков щрудел, през солените мъфини с броколи, салата с кашкавал или палaчинки с царевица, до идеите за зимнина като сладко от печени круши или мариновани лимони.


Ирина Катеринска, която читателите на "Детски Дневник" познават от вкусните рецепти за родители и деца всяка неделя, и този път се е погрижила да има за всеки вкус по нещо. А снимките, които отново са на съпруга ѝ Димитър Катерински, приканват да опиташ дори най-странната за теб рецепта.


Някои от рецептите звучат като предизвикателство дори за опитните, но обясненията на Ирина правят дори най-сложните процеси в кухнята да звучат лесни като детска игра. А след успешните ми опити за щолен по нейната "Малка книжка за Коледа" (заедно с много видове сладки) и за козунак, който доскоро ми звучеше като невъзможно постижение, по "Малка книжка за Великден", съм готова за новите есенни предизвикателства.


"Малка книжка за есента" на Ирина Катеринска прави дъждовните дни по-вкусни и уютни

© Юлия Лазарова

Коментари (13)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на bezhanetsa
    bezhanetsa
    Рейтинг: 371 Неутрално

    Препоръчвам! Носи настроение, усмивка, аромат.

  2. 2 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 1480 Неутрално

    Готвачи, фризьори, теляци, физкултурници, бармани, кафански певачки, златки, белки и норки - творят литературни шедьоври и хич даже не си поплюват!... Булгурски елит с "Аромат на пияни круши, печени кестени и карамел"... Ако са от правилната страна имаме шанса да се запознаем с тях не в жълтия печет, а в бизнес медиите!

  3. 3 Профил на bezhanetsa
    bezhanetsa
    Рейтинг: 371 Неутрално

    До коментар [#2] от "Митев":

    Купи трите книжки, отвори ги и ще разбереш, че не става въпрос за "литературни шедьоври" на непрофесионалисти, а за послания за доброта и красота в отношението към природата и човека до теб чрез кулинарния свят.

  4. 4 Профил на Lenny
    Lenny
    Рейтинг: 218 Весело

    Как обичам такива четива

  5. 5 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 3532 Неутрално

    Рецептите нашепват, че не са нашенски. И се оказва, че г-жа Катеринска работи от Бон, Германия за "Икономедиа". Интересно като детайл.

    Иначе, не отричам качествата на книжките, които навярно вдъхновяват много изкушени от кулинарното изкуство.

    Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията.
  6. 6 Профил на hoff
    hoff
    Рейтинг: 221 Неутрално

    Голямо бутане на това ДПеевско издателство "Ëнтусиаст",голямо нещо.

    YNWA
  7. 7 Профил на Master of Puppets
    Master of Puppets
    Рейтинг: 1021 Неутрално

    Мъфин с броколи?! WTF???

    "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
  8. 8 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3798 Весело

    Купих "Малка книжка за Коледа" като подарък за две приятелки - и те наистина сготвиха по рецепти от книжката...
    Освен за съдържанието, поздравявам г-жа Катеринска и за прекрасното оформление на книжките!

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  9. 9 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 1480 Неутрално

    До коментар [#3] от "bezhanetsa":


    Ей сега ще се затичам да ги купя!...

  10. 10 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 3797 Неутрално

    Не разбрах. Аз ли трябва да си ги сготвя или десертите идват сготвени с книжката?!

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  11. 11 Профил на Вавринец
    Вавринец
    Рейтинг: 749 Гневно

    До коментар [#9] от "Митев":
    -----------------
    ОТБЯГВАМ! Вие сте хейтър! Не за първи път си го мисля, но тоя път ОТБЯГВАМ!

  12. 12
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  13. 13 Профил на Miloslava
    Miloslava
    Рейтинг: 381 Любопитно

    Заемам се да си я потърся по книжарниците!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах