"Юношество" стана най-добрият филм на наградите BAFTA

Том Круз, който обяви една от наградите, заедно с отличените създатели на "Юношество".

© Reuters

Том Круз, който обяви една от наградите, заедно с отличените създатели на "Юношество".

Фаворитът "Гранд хотел "Будапеща" събра в неделната вечер пет от най-ценените британски награди за кино изкуство, но не и в най-престижните категории. BAFTA за най-добър филм и за най-добър режисьор отидоха при "Юношество".


Сниманият от Ричард Линклейтър в продължение на 12 години филм бе отличен общо с три статуетки, включително за Патриша Аркет за поддържаща роля. Линклейтър превърна една банална история в нещо изключително, каза тя при получаването на наградата.


"Теория на всичко", филмът с биографични елементи за световноизвестния физик Стивън Хокинг, също получи три награди от Британската академия за кино и телевизионно изкуство, едната от които бе за Еди Редмейн за най-добър актьор във водеща роля.




Еди Редмейн със статуетката за най-добра мъжка роля.

© Reuters

Еди Редмейн със статуетката за най-добра мъжка роля.


Хокинг присъства на церемонията и бе посрещнат с бурни овации и ставане на крака от присъстващите, когато представи победителя в категорията за специални ефекти - "Интерстелар" на Кристофър Нолън.


Изключителната Джулиан Мур отнесе статуетката за най-добро изпълнение на водеща женска роля за "Все още Алис", където се въплъщава в преподавателка по лингвистика, бореща се с нелечимата болест на Алцхаймер.


Джулиан Мур - най-добра актриса за ролята си във "Все още Алис"

© Reuters

Джулиан Мур - най-добра актриса за ролята си във "Все още Алис"


За "Гранд хотел "Будапеща" отидоха наградите за оригинален сценарий, костюми, сценография, грим и музика.


Голямата - и неприятна за създателите си - изненада бе представянето на "Игра на кодове". Филмът, разказващ за Алън Тюринг – възпитаникът на Кеймбридж, който създава прототипа на днешните компютри, за да разбие секретните комуникации на нацистите, не получи нито една BAFTA в деветте категории, в които бе номиниран.


Разминаване между предпочитанията на критиците и Академията имаше и за Birdman. Въпреки очакванията той да получи някои от големите награди от създателите на филма бе отличен само мексиканецът Емануел Лубески за операторско майсторство.


Единствената награда, определяна от зрителите - тази за изгряваща звезда, отиде при 24-годишния британец Джак О'Конъл.


Джак О'Конъл

© Reuters

Джак О'Конъл


Whiplash на режисьора Деймиън Шазел, излязъл на екран едва преди 19 дни, бе отличен за най-добра поддържаща роля на Джей Кей Симънс, както и за монтаж и звук.


Най-добър документален филм стана Citizenfour, разказващ за Едуард Сноудън.


За най-добра анимация бе обявен The Lego Movie.


Най-добър чуждоезичен филм е полският "Ида".


BAFTA са не само най-големите британски кино награди, но и се смятат за показателни за оценките на специалисти и критика преди вечерта на оскарите, които ще бъдат връчени в Лос Анджелис на 22 февруари.

Ключови думи към статията: