Бира от български рози в Лондон

© авторът

Ивайло Пенев



Докато чета бележките си от срещата с Ивайло Пенев, се сещам за филма Форест Гъмп. С невероятните си постижения Форест преобръщаше представите за това какво е възможно и какво не. Ивайло Пенев, който ме накара да се сетя за филма, произвежда бира в Англия с  истинска чиста розова вода без химикали, както се казва "био".


За място на срещата ни избрахме Golden Square (Златния площад) в квартал Сохо, тъй като той е свързан с български рози. Табели на четирите ъгъла на заградения площад-градина посочват, че през 1972 г. Софийската община е дарила рози на Уестминстърската, засадени на това място.


Всички пейки са заети, въпреки че обедната почивка на работещите в медийните компании наблизо вече е минала. Сядаме на каменния бордюр, до тревата. Рози не се виждат, но Ивайло е донесъл няколко бутилки бира. Тъй като пиенето на алкохол е забранено на площада, бирите остават неотворени... първоначално.




Според данни на независимия аналитичен Centre for Entrepreneurs, във Великобритания работят 8798 български предприемачи. Роденият в Стара Загора Ивайло е един от тях. Той е на тридесет и шест години и живее от почти 12 години във Великобритания. Преди това е бил за година и половина в САЩ. "Заминах в САЩ като третокурсник по индустриален мениджмънт в Техническия университет в София. Малко работих и много пътувах.


Всичко ми беше интересно


Мечтаех да уча в чужбина. Знаех добре английски и затова след Америка се записах в Huron University - частен американски университет в Лондон. Там завърших мениджмънт."


Докато учи в Лондон, Ивайло продава в Англия био козметични продукти и розова вода, произведени от фирма на негов приятел от Стара Загора. Тогава започва да експериментира с производство на домашни храни и напитки с розова вода. "Обичам да правя експерименти. Розовата вода може да се използва за много неща. Например, в Индия я слагат в агнешко къри, а в арабските страни правят с нея сладкиши. Правих домашна лимонада с розова вода. Експериментирах и с лавандула. Чета в интернет как се правят храни и напитки и пробвам в домашни условия."


Първата си бира с био розова вода от България Ивайло произвежда през 2013 г. "Открих, че в Англия продават шоколад с рози, който е популярен, особено на Св. Валентин. Вкъщи имах книга за съчетаването на ароматите. От нея научих, че розите се комбинират добре с продукти с горчив вкус. Например, натурален шоколад или краставица се съчетават с рози. Реших да експериментирам с бира. В Англия са модерни домашните крафт бири."


"Моята идея беше крафт бира с розова вода"


Като чувам историята, се сещам, че до мен са бирите на Ивайло. Изкушен съм да отворя една. Оглеждам се. В този момент хората наоколо не ни гледат. Бързо отварям една бутилка. Отпивам и скривам с раницата си шишето с етикет, на който пише Black Rose (Черна роза).


Ивайло има русо-рижа брада, кръгло лице, светли, сини очи и коса, вързана на опашка. Говори благо. Изглежда добряк. И понеже си представям как експериментира вкъщи с разни неща, ми идва наум Дядо Коледа и неговите джуджета. Мисля, че ако бях мениджър в компанията на Дядо Коледа, щях да му препоръчам да наемем Ивайло.


"Първата бира беше черната. Този стаут /вид тъмен малцов ейл/ е с аромат на шоколад и розова вода. Произведохме я през 2013 година", продължава Ивайло.


Усещам веднага шоколада в устата си. После си представям как мисълта ми се изстрелва и със скоростта на светлината прелита над Белгия, Германия, Австрия, Унгария. Виждам за миг отвисоко Белград и София и забавям скоростта, за да усетя в устата си Розовата долина на България. Чувствам се като Дмитрий Менделеев, докато течността преминава през гърлото ми.


"Как стана производството на бирата?", питам, докато преглъщам.


"Щом бях доволен от резултата от експеримента се свързах с пивоварна за био бира в Есекс. Писах, че имам идея. Собственикът се оказа канадец, който току-що беше купил пивоварната и търсеше начин да развие бизнеса си. С него направихме обща фирма за производство на бирата с рози. Първата партида беше 1000 литра бира. За нея използвахме 15 литра розова вода. Направихме представяме в клуб в (хипстърския) квартал Шордич. Следващата задача беше да продам бутилките."


Отново ми се иска да отпия от бирата и се оглеждам. Точно навреме, защото виждам, че в този момент през един от входовете на оградения площад влиза мъж със светлоотразителен елек и работни дрехи. Дали не е пазачът?


Ивайло ме насърчава да запазя спокойствие. Отпивам от бирата, а той продължава:


"Първите бири продадох на пазар в квартал Райслип, в Северозападен Лондон. Няколко пъти продавах на този пазар. Той беше нов, нямаше много продукти. Продадох по-малко бира, отколкото очаквах. Но след време разбрах, че не е било толкова зле. Явно съм имал големи очаквания в началото. (Смее се) После си купих маса и шатра. Давам на хората да пробват бирата. Ако им хареса, купуват за вкъщи. Ако пазара има лиценз, продавам и наливна бира. Например, на пазара Ковънт Гардън и на пазара пред магазина Партриджис, до галерията Саачи в Челси, продавам наливна бира."


"Сам ли се занимаваш с дистрибуцията?", питам.


"Засега сам правя повечето неща. Бутилките сам избрах, етикетът и сайтът ми направи приятел дизайнер от Сан Франциско. Вече се научих и сам да варя бирата в пивоварната. Всъщност,


в пивоварната ми помага един 50-годишен бивш банкер


Той иска да отвори своя пивоварна. Затова е зарязал банката и сега една година се учи как се прави бира. Докато се учи, експериментира."


Ивайло обяснява, че търси подходящи търговци. Праща им бири. Ако ги харесат и мислят, че могат да правят пари, поръчват. Нужно е да купят поне един палет. Бирата продава и в няколко пъба в Колчестър, Бристол и ресторант Карамел в квартал Ууд Грийн в Лондон.


Какви са плановете ти?, питам, отпивайки последната глътка от бутилката.


"Освен черната бира, произвеждаме вече бяла (пшеничена) и розова (с хибискус). Всичките са с био розова вода от България. Искам да се концентрирам върху експорта. Крафт бирите не се пият от всички. Затова трябва да продавам в повече страни. Освен това искам да си направя собствена пивоварна. Трябват ми около 20 хиляди паунда за това: 10 хиляди за апаратура, 5 хиляди за наем на помещение за една година и останалите да тръгне бизнесът."


Няма ли да е по-евтино в България?.


"Нямам нищо против да се върна в България, но ми се струва, че бизнес се прави по-лесно в Англия. Разбира се, най-важното е хората да харесват бирата и тя да се продава."


Като се разделяме, каня Ивайло на разходка, която организираме до къщата на Дарвин през уикенда. Той е видимо заинтригуван, защото наскоро си е купил фотоапарат и сега експериментира с него. Нямам съмнение, че Ивайло може да стане и добър фотограф. Той е тип Форест Гъмп.
 

"Разходки из Лондон" е новата рубрика на "Дневник".
Нейни автори ще бъдат Десислава Дякова и Бойко Боев. Те са създатели и на социалния проект "Разходки из Лондон", чиято цел е да свърже българите с Лондон и лондончани и са автори на блога bulgariansinlondon.com.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 2012 Неутрално

    Веднага му повярвах, че бирата му е биобира от рози!... Британците и те нищо не разБИРАт от бира

  2. 2 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 5172 Весело

    Бира с екстракт от магарешки бодил
    би била далеч по-полезен и търсен продукт

  3. 3 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2814 Неутрално

    Невидимата ръка на пазарната икономика и пазарните свободи да води и да го направи милиардер! Исляма дано не завладее скоро добрата стара Англия,че ще му отрежат главата.
    Желая му успех !

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  4. 4 Профил на Chavo64
    Chavo64
    Рейтинг: 1337 Неутрално

    Всъщност напоследък в цяла Европа и Англия стават популярни "странните" бири с нестандартен привкус или аромат. Човека е уцелил нишата засега. Успех.

    chavo64
  5. 5 Профил на kirsner
    kirsner
    Рейтинг: 941 Неутрално

    Черна драфт бира от розова вода върви трепач с бело телешко шкембе с конфитюр от дюли. Особено ако човек се е позапекъл малко....

  6. 6 Профил на jazz
    jazz
    Рейтинг: 405 Неутрално

    От Бай ти Ганя с розовите мускали в пояса до интелигентен пич, който произвежда "крафт" бири с розова вода в Лондон. Има развитие! Лошото е , че:

    "Нямам нищо против да се върна в България, но ми се струва, че бизнес се прави по-лесно в Англия."

    и е прав, и сигурно няма да се върне в България!

  7. 7 Профил на waterfall
    waterfall
    Рейтинг: 843 Неутрално

    Един асеновградчанин нали е направил бонбони с розова вода или масло или есенция - които се използвали като парфюм, защото кожата задържала аромата - факт, доказан от японски учени, който нашенецът използвал. Но той си е в България.
    http://dnes.dir.bg/news/perfume-bonboni-12507925

  8. 8 Профил на лизард
    лизард
    Рейтинг: 517 Неутрално

    Има я и в България - пробвах я в Трите трола на Оборище. Трудно е за описване какъв точно и е вкусът - странен е най-доброто определение.

  9. 9 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 582 Неутрално

    Олеле

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    властта ражда паразити
  10. 10 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 1680 Неутрално
  11. 11 Профил на Един препатил
    Един препатил
    Рейтинг: 3902 Неутрално

    Никога не съм харесвал питиета със
    странични привкуси.
    Но древните са казали - за вкусовете
    не се спори.
    Желая на Ивайло здраве и успех!



  12. 12 Профил на Nazlim S
    Nazlim S
    Рейтинг: 728 Неутрално

    Гледах едно преданане, където за да получат последния продукт бира, използува saliva заради Amylase & Lipase. Yuk!

  13. 13 Профил на dobrich
    dobrich
    Рейтинг: 1771 Неутрално

    В Англия има всякаква бира, така че - защо не от розова вода?

  14. 14 Профил на Дъската ми хлопа
    Дъската ми хлопа
    Рейтинг: 232 Весело

    [quote#5:"kirsner"]Черна драфт бира от розова вода върви трепач с бело телешко шкембе с конфитюр от дюли. Особено ако човек се е позапекъл малко....[/quote]
    Ясен си ми къф си разбирач. Не е конфитюр от дюли, ами морска вода от Резово с малко къри. Другото е точно.

  15. 15
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  16. 16 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7943 Неутрално

    Жалко,че най-инициативните и предприемчивите напускат България.И защо не,след като тука никой не се интересува от тях.Тука трябва да си мутра и мафиот,за да правиш бизнес.е,може би не всички,но повечето.

  17. 17 Профил на Дъската ми хлопа
    Дъската ми хлопа
    Рейтинг: 232 Весело

    [quote#16:"rosiraycheva50._"]Жалко,че най-инициативните и предприемчивите напускат България.[/quote]
    Не знам как точно си представяте ситуацията, но този наш убавец пробва да продава нелегален алкохол нелегално по битаци на острова. Общо взето е клошар, сайтчето му заема място в мрежата колкото комар в космоса, то и посещенията му толкоз...

  18. 18 Профил на foxa5
    foxa5
    Рейтинг: 1902 Неутрално

    Малко странно като вкус ми се струва ама за вкусове да не спорим. Късмет и успех на нашенеца.

  19. 19 Профил на Батков-вън
    Батков-вън
    Рейтинг: 684 Неутрално

    20 хиляди паунда за нова микропивоварна в Англия. В БГ за 50-60 хил лв не можеш да се справиш, защото изискванията на закон, ХЕИ и не знам си кой са толкова много и толкова крайни, че инвестицията ще ти е поне 50% отгоре

  20. 20 Профил на tak40309320
    tak40309320
    Рейтинг: 406 Неутрално

    Много ми е интересно на този пич родът му от колко поколения е комунистически?
    17?
    Да, добър опит.

    има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
  21. 21 Профил на trayan1980
    trayan1980
    Рейтинг: 264 Неутрално

    Това за първи път го чувам...Какъвто и да е родът му, на мен би ми било интересно да я пробвам

  22. 22 Профил на maane
    maane
    Рейтинг: 606 Неутрално

    Тази статиика е пълна тъпотия и дезинформация(с ква цел не сванах) щото нито един от посочените адресите е реален.

  23. 23 Профил на Bulgaria China
    Bulgaria China
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Аз лично използвам БИО изворна вода Rose Drops за готвене (освен за пиене)
    http://www.rose-drops.com/
    Можете да я поръчате и онлайн с безплатна доставка rose-drops.com/bg/shop/





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах