Откъс от "Граница" на Капка Касабова

Откъс от "Граница" на Капка Касабова

© Люба Халева, Жанет-45"Дневник" публикува откъс от българското издание на "Граница" на Капка Касабова, което ще излезе на книжния пазар утре в превод на Невена Дишлиева-Кръстева. Пътеписът на живеещата във Великобритания българка бе посрещнат възторжено във Великобритания, където се появи преди няколко месеца. В него Касабова пътува през времето и пространството по една от портите на Европа - пограничните райони на южна България, някога бариера пред опитващите се да избягат от Източния блок. За този период става дума и в откъса.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 10908 Неутрално

  Комунистическите каскети мразеха свободата и сега я мразят.

 2. 2 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Комунистическите каскети мразеха свободата и сега я мразят.
  —цитат от коментар 1 на chicago514


  T.e. да "живееш в Англия" за българите означава да обяснваш на англичаните какви зверове за сънародниците ти. Иначе няма да те търпят. От времето на Георги Марков насам. И това е "свобода".

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Не можах от този откъс да добия представа за художествените качества на книгата или за нейната правдивост, както идали корекно са представяни фактите, но хората които сме живяли в тези години и почти сигурно имаме познати, които са били граничари (редовни войници) по границата с Турция и Гърция, би трябвало да знаят, че такива случаи си бяха нещо нормално.
  А колко точно са били на брой и кои са били извършителите, би трябвало да не е чак толкова трудно да се установи, при наличие на желание, чрез архивите в гранични войски.
  Няма как тази информация да не е била налична, не знам дали и до днешни дни, предвид непрекънатото "прочистване" на архивите и не за друго, а защото залавяне или убиване на нарушител на границата в този период, винаги се е награждавало, т.е. то е отбелязвано като актив на отделния човек, на командира на заставата и разбира се на стоящите над него началници.
  Искам да кажа, че това се е отчитало и било актив за тези хора, следователно следи от това е имало, а може би има и до днес, за да не опираме до какво се знае официално и какво се говори между хората по въпроса.

 4. 4 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Архив на "гранични войски" не съществува. През далечната 1991 г. правех проучване за убитите нарушители на границата. В една малка стая бяха нахвърляни стотина прашни папки с избелели от времето документи. Долнокачествената хартия (основно жълтеникав пилюр) беше успяла да съхрани бледи следи от безсмислени формуляри и сводки, натъпкани без никакъв логичен ред. Прегледах почти всички папки - колкото да се убедя, че нищо няма да науча от тях. Не се е водела никаква статистика за "загиналите" на границата. Не са изготвяни никакви годишни "отчети". Пълна мърлящина!
  В Държавния архив положението не беше по-розово. Там имаше откъслечни сведения за 105 "случая" на застреляни "нарушители". Толкова!
  Архивите са живи, ама друг път!

 5. 5 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 628 Гневно

  Архив на "гранични войски" не съществува.Архивите са живи, ама друг път!
  —цитат от коментар 4 на uporit


  Като няма архиви, ще има измишльотини.
  Авторката Касабова се прави на 'разседваща журналистка':

  Според някои източници, това е oфициалният брой чуждестранни туристи

  Според друг източник...

  Граничарите незнайно защо не го убиват...

  Стотици са застреляни. Стотици са и тези, които успешно са я прекосили @колко стотици ма Капке?@

  Взел бил със себе си всичките си спестявания, които граничарят си присвоява, след като отнема живота му

  оставяше впечатлението, че зверското убийство на баща му е било извършено не от "турците", а от МГБ, наследник на масовите убийци от НКВД и предходник на по-новото КГБ @айдеее, и КГБ го отнесе@


  Човек - това е една особена болест по маймуните.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах