Блатер свика кризисна комисия с двама арестувани

Джефри Уеб няма да може да присъства на заседанията на комисията, защото е арестуван

© Reuters

Джефри Уеб няма да може да присъства на заседанията на комисията, защото е арестуван

Президентът на ФИФА Сеп Блатер свика кризисна комисия, която да се занимава със спешните въпроси във ФИФА покрай арестите на седем водещи ръководители в сряда. Самият той вече втори ден не се е появявал на публично място.


Кризисната комисия ще взима спешни решения между заседанията на изпълкома. Всички решения обаче след това ще трябва да бъдат одобрени от изпълнителния комитет. Тя вече е провела първото си заседание тази сутрин.


Комисията включва президента (Блатер) и по един представител от всички континентални конфедерации. За членове на комисията обаче са избрани и Джефри Уеб и Еухенио Фигередо, които са сред арестуваните в Цюрих. Това означава, че остават петима членове. 




Европейският представител е президентът на УЕФА Мишел Платини, който се обяви срещу Блатер и е склонен за отлагане на изборите за нов лидер на ФИФА в петък. В личен разговор на четири очи Платини е призовал 79-годишния швейцарец да се оттегли, но той е отказал.


"Ако президентът не може да ръководи събранията, най-дългогодишният вицепрезидент трябва да го направи", се казва в съобщението на ФИФА.


Конфедерацията на африканския футбол вече обяви, че се противопоставя на отлагането на конгреса на ФИФА и изборите за нов президент. 


Организацията се е събрала в Цюрих и е потвърдила подкрепата си за Блатер в изборите срещу йорданския принц Али. 


Самият Блатер също се противопоставя на предложението на УЕФА изборите за президент да бъдат отложени с шест месеца.


Швейцарецът все още не се е появявал на публично място след арестите. Той пропусна насрочената си реч пред медицинска конференция под егидата на ФИФА в цюрихски хотел - третата му пропусната изява за последните 24 часа. 


Очаква се той да се изкаже пред делегатите на конгреса на церемонията по откриването му.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: