Волейболният "Левски" очаква през 2019 г. да се нанесе в зала за 5 млн. лева

Волейболен клуб "Левски" ще има своя зала до края на 2019 г., обявиха от клуба съвместно с инвеститора Garitage Investment Management. "Левски арена" ще струва 5 милиона лева, като капацитетът на съоръжението ще бъде 1700 зрители.


Залата ще бъде част от изграждащия се многофункционален жилищен комплекс Garitage Park, който се намира в квартал "Малинова долина". "Левски арена" ще отговаря на всички изисквания на международната федерация за провеждане на мачове от Шампионката лига, като няма да може да приеме единствено финали в надпреварата при мъжете.


Спортният комплекс ще включва също зала с три тренировъчни игрища, паркинг, конферентна зала, пресцентър, миксзона за медиите и кафене. Съоръжението ще може да се използва от жителите на града, като в залата е предвидено да се играе баскетбол и футзал.




Президентът и треньор на "Левски" Владимир Николов заяви, че основната трудност при проектирането на залата е бил изборът на местоположението ѝ. Според бившия волейболист забавянето е дошло заради проучването на възможността "Левски арена" да бъде построена в кварталите "Дружба" и "Люлин".


"Щяхме да обявим проекта още преди една година, но той щеше да бъде в един друг столичен квартал. От днешна гледна точка, за наша радост, имаше хора, които бяха против и се съобразихме с мнението им. През тази година проектът се разви и достигна до това, което представлява днес", каза Николов.


Волейболният "Левски" очаква през 2019 г. да се нанесе в зала за 5 млн. лева

© Garitage Park


Залата ще се намира между два жилищни блока в Garitage Park. За да не бъде нарушена визията на мултифункционалния комплекс, голяма част от съоръжението ще се намира под земята. Николов заяви, че иновативният подход няма да попречи за осветяването на помещението с естествена светлина през деня.


"Това беше най-правилното и най-логичното решение за нас. Реално залата щеше да е с височина 15 метра. Това щеше да наруши визията на целия комплекс, който е създаден отдавна и изглежда доста красиво. Нещо, което инвеститорите не биха искали да се случи", каза Николов.


Според него това, че залата се намира в един от крайните квартали на София, няма да попречи на зрителския интерес към мачовете на "Левски". Николов отличи добра пътна инфраструктура и наличието на метро в близост до строежа на съоръжението.


"Радвам се, че имахме възможността да разработим такъв социален проект, който освен че е рядкост за България, е съобразен с всички изисквания за спортовете, които ще се практикуват. Особено голямо предизвикателство за проектирането на залата беше да осигурим всички удобства за ползване от състезатели и публика и то по начин, че тя да се впише успешно в цялостния проект, без да променя общата визия и концепция", заяви арх. Илиан Илиев, проектант на залата от "Архитектурно студио Планинг".


Gаritage Park вече е в процес на строителство, като инвеститорите са предвидили етап I, който включва офис сгради 1 и 2, да бъде завършен до декември 2018 г., а етап II, който включва спортната зала "Левски арена" и офис сгради 3 и 4, да бъде факт през декември 2019 г. Общата инвестиция в многофункционалния комплекс възлиза на до 200 милиона евро, обявиха от Garitage Investment Management.


В последните два сезона "Левски" има проблем със залите за домакинствата и подготовката си, като ползва различни съоръжения. Тази година сините играят в "Универсиада".

Ключови думи към статията: