Китовете са произлезли от същество с размери на миеща мечка

Въпреки че Indohyus изобщо не прилича на съвременните китове, двата вида споделят анатомични сходства.В търсене на липсващото еволюционно звено на съвременните китове, учени откриха техен сухоземен братовчед – същество с размерите на миеща мечка и наподобяващо малка сърна, съобщава Ройтерс.


Предишни молекулярни изследвания предполагаха, че най-близкият роднина на китовете е хипопотама, но изследователите са установили, че четириного същество, живяло в Кашмир преди 48 милиона години, известно като Indohyus е прародител на сегашните китове и делфини.


Животинката е живяла предимно на сушата, но се е гмуркала във водата, за да се предпазва от хищници. Въпреки че Indohyus изобщо не прилича на съвременните китове, двата вида споделят анатомични сходства. Структурата на черепа и ушите са подобни на тези на ранните китове и както и други животни, прекарващи много време във водата има масивни кости, помагащи му да се закотвя в плитчини.
"Открихме най-близкия изчезнал роднина на китовете и наистина няма друго същество, с което те да споделят толкова много общи черти", казва професор Ханс Тюсен от факултета по анатомия към колежа по медицина в Университета в Охайо, САЩ.


Indohyus принадлежи към древен род бозайници, известни като raoellidi, живели по времето на първите китове преди около 50 милиона години. Сегашни представители на семейството са камилите, прасетата и хипопотамите. ДНК изследванията показват, че хипопотамите са най-близък жив родственик на китовете в днешни дни. Те се появяват едва преди 15 милиона години.


Първоначално учените предполагаха, че предшествениците на китовете са били месоядни сухоземни, които са се преселили в океана за да ловят риба. "Определено историята не е такава. Indohyus е бил тревопасен", казава Тюсен. Изследователите вярват, че Indohyus е започнал да прекарва във водата все повече време и постепенно се е превърнал в малък кит.

Ключови думи към статията:

Коментари (81)
  1. Подредба: Сортирай
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах