Скоро ще има забрадки в турските университети

<title></title>
По силата на новия проект за поправката, в университетите ще бъдат допускани само жени, които връзват забрадката си по традиционния турски начин - под брадичката. <br />

© Reuters

По силата на новия проект за поправката, в университетите ще бъдат допускани само жени, които връзват забрадката си по традиционния турски начин - под брадичката.Студентките скоро може да получат правото да носят ислямски забрадки в турските университети, повратен момент за нарастващата набожна средна класа, която от дълго време се оплаква от дискриминация срещу религията й.


Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kьорхасан
  kьорхасан
  Рейтинг: Неутрално

  не само тома но ше преглеждаме студентките дали са брьснати по мулульманска традиция преди влизане в сградата на университета.Машалла

 2. 2 Профил на Демократ ефенди
  Демократ ефенди
  Рейтинг: Неутрално

  "Другите видове ислямско облекло, като например бурката, покриваща цялото тяло, все още са забранени."

  Няма страшно, скоро и това ще им разрешат, а накрая ще се приложи направо Афганистанския челен опит: Жените в къщи, защо са им такива лигавщини като университетите, които само развращават.

 3. 3 Профил на Nervy Wolverine
  Nervy Wolverine
  Рейтинг: Неутрално

  Проблемът със забрадките е, че не са израз на правата, ами вид съобщение- ето, аз принадлежа към тази група, уважавайте ме по дефолт, щото съм религиозна.

  От друга страна се наблюдава, че колкото повече учи човек, толкова по-малко религиозен става, така че хайде да ги пуснем тия жени, пък да видим след няколко години дали ще искат да носят забрадка.

  Или пък да им теглят по една лекция от областта на войнстващия феминизъм.

  В края на краищата си остава фактът, че забрадката значи- жената е различна, опасна, нечиста, трябва да е подчинена, скрита...абе дивотии.

 4. 4 Профил на Радка Забрадка
  Радка Забрадка
  Рейтинг: Неутрално

  Ясно е че всеки може да си тури забрадка, дори и мъжете - демокрацията го изисква. Според мен истинският въпрос е МОЖЕ ЛИ ВСИЧКИ КРИТЕРИИ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ДА СЕ ПРИЛАГАТ В ИСЛЯМСКО ОБЩЕСТВО. Очевидно не. И в европейските демокрации има разлики, но те не са принципни и не създават сериозни конфликти.
  А тези няколко процента турски граждани, които не са доволни от това демократично решение и се плашат от заббадките, и те имат имат избор, да си вземат бомбетата и да си търсят неислямска страна, където да живеят без талибански натиск.

 5. 5 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: Неутрално

  За жените е важно да бъдат възприемани като красиви. Забрадката е важен параван пред естетическото неодобрение на околните, ако отсъстват съответните физически качества. Затова и много жени искат да ходят забрадени. Вероятно не само мюсюлманки

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 7. 7 Профил на 5ko
  5ko
  Рейтинг: Неутрално

  Абе да ходят както си искат. #5 е прав, има засукани туркани които надали ще надянат въпросния аксесоар ама по голямата част преобладаващо от анадола не забрадки не бурка ами изобщо не трябва да излизат от домовете си да не плашат хората.

 8. 8 Профил на минаващ
  минаващ
  Рейтинг: Любопитно

  Българин, какъв геноцид какви пет лева?!

 9. 9 Профил на Друсида
  Друсида
  Рейтинг: Неутрално

  По-скоро трябва да се притесняваме от този факт. Едва ли е без значение какво става у съседите. Друг е въпросът, че мв подобни статии проблемите се преекспонират и не отразяват релността - както за Турция, така и за Румъния, и за останалите ни съседи, създават вредни настроения...Така, както навремето писатели като Андерсен и Вилхелм Хауф, създават митовете за Ориента, без никога да са били там. Митове, които отразяват по-скоро техните лични фантазии, отколкото някаква истина за тази част от Европа, бих казал. Какво е Ориента без европейските (извратени) фантазии?!

 10. 10 Профил на 123
  123
  Рейтинг: Неутрално

  Този мьрзел #6 (не искам да се обьрна кьм него под името Българин защото мисля 4е ще обидя приятелите си) като се овьргалял в ко4ината си какво му е дощло на пилещкия мозьк Я стани и поработи малко 4е да станещ 4овек ко

 11. 11 Профил на ВМОРО
  ВМОРО
  Рейтинг: Неутрално

  Днес забрадки, утре шалварки, вдругиден бурка

 12. 12 Профил на цито!
  цито!
  Рейтинг: Неутрално

  Задължителни забрадки за илиана йотова и Немилия масларова!!!

 13. 13 Профил на бумеранг
  бумеранг
  Рейтинг: Неутрално

  В момента в който направят забрадките и шалварите незадължителни, половин Европа ще се превърже с какви ли не шалове и ще се понесе в да ти падне шапката шалари. Голям бум ще настъпи в модата. Защото има нещо много практично в тоя вид облекло. И дори повече дразни любопиството - какво е отдолу?

 14. 14 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Само така! Мюсюлманките със забрадки, евреите със звезди на ревера!

  gradinko.bg
 15. 15 Профил на Преекспонат
  Преекспонат
  Рейтинг: Неутрално

  До Друсида
  Не е преекспониране. Потърси турски новини в интернет, само за това са писали от доста време. Протести за, протести против, за татуркисти, лаици, и все такива сложни неща.
  Освен това и в момента над 70% били със забрадки. Жените просто се чувстват горди мюслюманки и го демонстрират с облеклото си. Все едно някоя горда стриптизьорка в Париж да тръгне с дантелки по улицата.

 16. 16 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: Неутрално

  Като си сложат забрадките и ще видят Европа, когато си видят ушите без огледало с забрадките отгоре.

 17. 17 Профил на TR
  TR
  Рейтинг: Неутрално

  #16 искам да припомня 4е в момента в ЕС има може би пове4е турци колкото бьлгари и то с приход по голяма от б?джета на Бг да оставим вси4ко това Бг в момента е 4лен на ЕС какво ви донесе пове4е ,пове4е ли сте умни ,демократи4ни ,културни по малко ли престьпност има пове4е ли пари имате в джоба си .....

 18. 18 Профил на Друсида
  Друсида
  Рейтинг: Неутрално

  До Преекспонат
  А защо приемаш, че турските медии също са обективни. Прегледай коментариите по тази статия и ще видиш, че преобладават емоционалните реакции. Няма лошо, стига да помага в търсене на истината, но най-често - не. Очевидно и Турция няма да се размине с ислямистката вълна, за която има много емоции и малко въпроси "защо?". Защо, например ислямизмът в Алжир влиза през Техническия университет, през природо-математическите и инженерни науки? Защо ислямизмът намира толкова привърженици във всички страни на Магреба, когато същите тези страни само преди 50 години най-горещо изповядват европейските ценности и социлистиедските идеи? Какво дава Исляма на Турското общество, което Лаицизмът не може да даде? Тъжно е когато се надсмиваме, така, по принцип, от позициите на комплексирани европейци и пропускаме важните "подробности". Ние сме съседи с турците - и колко малко ги познаваме! И медиите едва ли ще ни дадат отговор на горните въпроси - поскоро - не! Днешната журналистика изцяло е възприела постулатите на академик Топенчаров, за "емоционалното" писане, на мястото на "аналитичното". Кой ли ще чете сухи анализи, гарнирани с истини, които могат да те ужасяват?? А истината е, че европейското културно влияние, включвам и социалистическите идеи в това, не успяха да решат проблемите на тези общаства, по-скоро ги вкараха в задънена улица - Алжир, Тунис, Либия, Ирак...Защо на турското общество му е нужен Ислям - военните им успешно се разправиха с левите сили, а социалната справедливост си остана далеч от обществото им като линията на хоризонта. А.., за дантелките... Беше интересен коментар. Сега е зима, студено е, но обърнете внимение на облеклото на жените през лятото - трудно ще поставите критерии за разлика с проститутките. Долното бельо е официална връхна дреха!

 19. 19 Профил на Хамлет
  Хамлет
  Рейтинг: Неутрално

  Смешно е да се разисква толкова надълго някакво парче плат!Има ли значение дали ще се носи на врата или на главата? Тенденциозно е да му се преписват някаква символична значимост-да ходи кой както ще,стига да не нарушава законите!Според мен в този дебат нещата са обърнати с главата на долу,стремежът е един - да се постигне политическо надмощие от определени кръгове,които явно нямат мнозинството зад гърба си...След като мнозинството от турците са ЗА то и реформата е съвсем на мястото си - ГЛАС НАРОДЕН,ГЛАС БОЖИ.....

 20. 20 Профил на Преекспонат
  Преекспонат
  Рейтинг: Неутрално

  До Друсида
  Абсолютно съм съгласен. Но и излизащият на анг. ислямски вестник Заман пише предимно за това. Наистина е емоция, но си е основен проблем.
  И за търсенето на истината съм съгласен с теб. Но понякога е важен крайният резултат, а не обяснението, защото обясненито не винаги води до решение. Обяснението задоволява историците и умните глави, а обикновените хора като мен имат нужда от по-прости и стереотипни решения. Заключението, че фашизмът е лош и че трябва да се изкоренява ме задоволява. Обясненията защо в Германия и т.н. не ме вълнуват много. Същото е и с исляма. Дълбоките анализи и експериментите могат да се окажат чиста загуба на време. Европа и Сащ трябва да реагират по-бързо, макар и не като в Ирак.
  Според мен в ислямските страни е по-добре да има диктатори, отколкото талибанска демокрация. По-малкото зло е за предпочитане.

 21. 21 Профил на До №20
  До №20
  Рейтинг: Неутрално

  Разсъждаваш като преекспониран талибан!

 22. 22 Профил на Друсида
  Друсида
  Рейтинг: Неутрално

  До Преекспонат
  Да, съгласен поне що се отнася до ясно и разбираемо представяне но истината. Това си е изкуство! Но не мога да приема, че истината трябва да се изопачава заради формата. Такъв е случаят с Националсоциализма, например. Хитлер ясно и просто обявява на изборите 1933 година, че ако го изберат, всеки германец най-малко ще има чиния с леща с наденица и чаша бира на масата в къщи... и това след хиперинфлацията 20-те години действа- резултатът е ясен... Но да продължим-чудесно, че си против националсоциализма, но това човешко извращение не се премахва с декларации, закони, полиция и т.н.... И Германия го доказа -обстойни и обширни анализи на тяхната политическа класа през 50-те определят, че най-ефективното средство за борба с корените на Фашизма в Германия е премахването на икономическата база - наемните работници, т.е. пролетариата. Има пролетариат, има манипулирана класа...(Франкфуртската социологическа школа още 30-те години го установява) и решението - провеждане на национална политика за изграждане на преобладаваща средна класа от малки собственици, които не могат да бъдат така лесно манипулирани политически...Знам, че анализа на първопричините у нас е голям проблем, по принцип проблем на мениджмънта, но и на обществото ни. Обществото ни не умее да търси първопричините за събитията, политическата класа-още по-малко. Задоволяваме се с козметика, политиците ни най-вече - все едно като имаме зъбобол да го лекуваме с аспирин, не да ходим на зъболекар. Честно казано, по този въпрос нещата в обществото ни изглеждат отчайващо, известен оптимизъм има в предприятията, където много бързо се разбира, че с козметични операции нещата не могат да бъдат оправени, там наистина има "светлина в тунела". Така е и с исляма , корените му са социални, някои политически го експлоатират. И след като социалдемокрацията се разтриса от корупция по целия свят, за съжаление единствен защитник остава... Исляма!

 23. 23 Профил на Хамлет
  Хамлет
  Рейтинг: Неутрално

  Друсида,не знам дали Исляма е единственото упование но "ислямистите"водят по-справедлива социална политика от предшествениците си,придържат се към своята партийна програма ето защо имат широката подкрепа на редовият избирател.Безспорно Западът има огромен принос по отношение на техническият прогрес и материалното благосъстояние но вече сме свидетели,че може би не е този пътят към човешкото щастие!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах