Стоунхендж се оказа гробищеМистерията около Стоунхендж в Англия поне частично е разбулена. Мистичният древен олтар с издигнати в кръг камъни е гробище, съобщава Ню Йорк Таймс.


Британски археолози оповестиха, че около мрачните монолити издигащи се на платото Салисбъри са открити останки от кремирани човешки тела датиращи от 3000пр.Хр. Археолозите предполагат, че мястото е използвано за гробище поне до 2500пр.Хр., когато са били издигнати първите камъни.В един от гробовете е открит каменен скиптър, вероятно принадлежал на владетел от династията, която е издигнала монолитите."Сигурно е, че погребалните церемонии са били основна част от обредите извършвани в Стоунхендж през по-голямата част от съществуването му", казва Майк Паркър Парсън, от Университета в Шефилд, Англия. Доскоро някои учени настояваха, че енигматичните кръгове от концентрично разположени камъни обкръжени от ров и земен насип са били светилище използвано за лечебни ритуали и предсказания. Тази идея е застъпена още в средновековната литература, но в същото време съществуват и текстове описващи Стоунхендж, като гробница. Вероятно има елемент на истина и в двете хипотези, коментират британските археолози.


В телевизионна конференция организирана от National Geographic Society, д-р. Парсън описва кремираните останки от три отделни погребения - обгорели кости и зъби, датирането на които е извършено през последните седмици. Според изследователите, в Стоунхендж са били кремирани и погребани най-малко 240 души. Данни от други археологически проучвания показват, че на Британските острови погребенията са били рядкост в древността и че кремацията е била широко разпространен обичай сред елита на обществото.


Според Андрю Чембърлейн, археолог от Шефилд може да се предположи, че погребенията в Стоунхендж са на поколения представители от един и същ знатен род. В подкрепа на подобно предположение са сравнително малкият брой погребения от ранния период на гробницата, сравнени с големия брой кремации от по-късните векове, когато се предполага, че семейството се е разраснало. Като се вземе под внимание величието на монумента, може да предположим че кремираните на Стоунхендж са били видни личности.", казва д-р Паркър Парсън.Най-ранното погребение датира от 3000пр.Хр. Второто погребение е от 2900пр.Хр., а последното е от 2500пр.Хр. - времето когато са положени първите камъни.

В миналото учените предполагаха, че Стоунхендж е използван за гробище само за кратък период от време – около 2700пр.Хр. - много преди да бъдат издигнати отличителните монолитни камъни. Въпреки, че повечето от кремираните останки са открити преди десетилетия, д-р. Паркър Парсън казва, че едва през последните години методите за датиране чрез въглероден анализ са усъвършенствани достатъчно, за да се извърши прецизна оценка на възрастта им.


При разкопки в близост до Стоунхендж, са открити парчета от еленови рога, които са били използвани като инструмент за копаене. Находката е открита в така наречения широк Циркус около Стунхендж - продълговата елипса дълга над 3км., за която се предполага, че е имала ритуално значение.


Джулиан Томас, археолог от университета в Манчестер каза, че с откритието на инструмента изработен от еленови рога, чиято възраст се определя между 3630 – 3375прХр. доказва, че мястото е имало специално значение най-малко 1000 години преди издигането на монолитните камъни.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Синхронност
  Синхронност
  Рейтинг: Неутрално

  Излиза, че човечеството претърпява едно
  духовно развитие, което следва определена
  едновременност, независимо от това, че
  човешки общества живеят отдалечени едни от други, без пряк контакт: египетските и
  южноамериканските пирамиди, пирамидални
  построения на територията на днешен Китай, тракийските могили и Стоунхендж...
  Юнг намеква за пръв път на тая тема, която
  по-късно е доразвита в теории.Нещо подобно
  изживяваме и днес с идентификационната
  криза на съвременните общества, този преход от болшевизъм, фашизъм,китайски
  комунизъм, арабски фундаментализъм, военни
  диктатури, южноамерикански социалистичес-
  ки носталгии и полудемокрации...
  Дано доживеем у нас едно зряло емаципирано
  и духовно укрепнало общество, в което и
  предците получат своето место според истин
  ските си заслуги. Защото народ без минало е народ без бъдеще. Остатъците на огромния
  мавзолей, параклис, светилище,обсерватория
  и наречето го както искате, доказват че на
  острова не без основа се зачитат традиции!

 2. 2 Профил на До Синхронност
  До Синхронност
  Рейтинг: Неутрално

  Забрави да напишеш във втория абзац и американски тоталитаризъм

 3. 3 Профил на do #2
  do #2
  Рейтинг: Неутрално

  Американски тоталитаризъм - BOAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH......
  Такъв комунистически термин още не бях чувал.
  Нормално - за необразовани люде дето изобщо незнят знчението на думите - нищо чудно!
  Тъпото е само, че точно такова животно американски тоталитаризъм никога не е имало! Ама никога!!! Ако ще и Ленин да въскресите от гроба, няма да немариш историк таяа глупост да я повтори.
  Освен... ако нямаш предвид всички Америки - южна и латинска включително.
  Тогава да - наистина, прав си. Било в Куба, било сега в Венцуела... Така е там има тоталитаризъм - до толквоа си прав.
  ))))

 4. 4 Профил на Пристъпи на снобизъм
  Пристъпи на снобизъм
  Рейтинг: Неутрално

  "Според Андрю Чембърлейн, археолог от Шефилд може да се предположи, че погребенията в Стоунхендж са на поколения представители от един и същ знатен род...може да предположим че кремираните на Стоунхендж са били видни личности.", казва д-р Паркър Парсън."

  Ами при условие, че общо населението на Британските острови през онази епоха е било няколко хиляди души (по-вероятно дори само хиляда), то понятията "видни личности" и "знатни родове" са изключително забавни и само отразяват нелепия снобизъм на съвременните учени. Неизвестно защо археолозите по цял свят имат манията да претендират, че находките, които намират са все свързани със "знатни особи", "аристократичен елит" и т.н. Може преди 5000 г. на дадено място да са живели 50 човека, препитаващи се със земеделие и гледане на овце, но днешните археолози веднага ще открият наличието на поне 30 "аристократични погребения". Сякаш нАучната репутация на някои хора ще се дескредитира, ако обектите на техните изследвания се окажат обикновени селяни.

 5. 5 Профил на мУнЧо
  мУнЧо
  Рейтинг: Весело

  Има едно неписано "правило" в археологията - ако не мож' разбра предназначението на даден обект, смело го определяй като религиозно или церемониално

 6. 6 Профил на За #4
  За #4
  Рейтинг: Неутрално

  Обяснявам с прост пример:
  Ако не бяха гръмнали мавзолея на Георги Димитров и например след около 1000 години някой археолог разкопае мястото където се е намирала София какво ще открие?
  Правилно - мавзолеят на робовладелец, знатен човек.
  Защото от поробените погребвани по същото време в скромни гробове в ковчези от фазер и с шперплатови пирамидки отгоре на гроба няма нищо да е останало. И са били така обрани до шушка, че мъртвите са погребвани без пръстените си - да не се загуби и малкото семейно имане. На някои даже роднините са им сваляли златните коронки.
  Така си е от веки веков.
  Само при египтяните е различно.
  Там гробниците на знатните са своевременно разграбени и мумиите унищожени. А на робите и бедняците погребвани в дупка в сухата пустиня мумиите са се запазили и до ден днешен.

 7. 7 Профил на № 4 до №6
  № 4 до №6
  Рейтинг: Неутрално

  Нелепо е да се говори за робовладелци в Стоунхендж и да се правят аналогии с Египет или пък с България по времето на Георги Димитров. Стоунхендж е обект от каменната епоха, когато броят на хората в областта е бил изключително малък. При социални групи са с малка численост просто няма как да се създаде и оформи т.нар. "аристократичен елит", "знатни родове" и тем подобни групи. Просто защото се получава нещо като във вица: много вожд, малко индианци. Малобройното население през каменната епоха е трябвало да се бори срещу трудните природни условия; ето защо и почти всички неолитни култури се отличават с егалитаризъм - просто няма как една малка човешка група да оцелее, ако има социално напрежение и деление на "видни" и "невидни" личности. Не може само поради факта, че Стоунхендж има монументални размери, веднага да обявим, че там са погребвани "знатни родове". То по тази логика, ако след 5000 години някой открие останките от нашите "монументални" 20-етажни блокове в Младост 1, веднага би трябвало да заключи, че поради размерите им там непременно са живели представители на управляващия елит - просто защото сградите са наистина огромни.

 8. 8 Профил на Bai Kolu
  Bai Kolu
  Рейтинг: Неутрално

  Още когато ги откриха каменните статуи,
  "Стоунхендж" аз ги опредилих на място за
  цирене на кучета. Едно време съм гледал
  така циряха кучетата на такива колони
  по селата. Като ги завъртят-завъртят на
  едно въже като бесило и като ги пуснат
  те се развъртат-развъртат и искрякът
  на далеч. След това не побесняват.
  ----------------------------------------
  Относно израза "Тоталитарен"
  Тоталитарен,тоталитарност,тоталетаризъм
  неправелно са приведени в речниците.
  Както няма такова нещо 6 човешки чувства
  а има само едно чувство,така и няма нито
  една система на света, която да не е в
  един или друг смисъл тоталитарна система.


 9. 9 Профил на Alexander
  Alexander
  Рейтинг: Неутрално

  Какво чудно? Цялата Земя е гробище...

 10. 10 Профил на Южна Флорида
  Южна Флорида
  Рейтинг: Весело

  Гробище - балони! Английски археолози от десетилетия се бъхтат да разберат за какво е слижел Стоунхендж и не могат да разгадаят тайната. Ню Йорк таймс е кух вестник и затова тиражът му спада катастрофално. В юнския брой на Нешънъл Джиографик има голям материал със снимки за Стоунхендж, където се преповтаря, че мистерията на древния мегалит още не е открита. Това ,че са намерени няколко гроба нищо не означава. Английските специалисти са по-склони да вярват, че Стоунхендж е ивал лечебни функции. Сините скали, които са докарани отделеч за изграждането му идват от район в който е имало лечебни извори. Много любопитно как скудоумието на предишните коментари избива в най-различни неочаквани посоки. Къде е Стоунхендж, къде са политическите брътвежи, изредени от "писачите". Българите са болни от калпава политика и затова ги избива все да политикастват. Когато обаче опре до избори гласуват като лумпени.

 11. 11 Профил на Alexander do 10
  Alexander do 10
  Рейтинг: Весело

  Дай да не се плюем на лумпени! Вгледана в последните 8 години на американската политика, цяла Европа е като сащисана! Жалко за хубавите Съединени Американски щати... Президент - идиот! И всичките му полодове, които целият свят бере волю-неволю...
  Вероятно и ти са гласувал/гласувала...
  Като идиот! Или българо-американски лумпен... Нали всеки народ си заслужавал избраниците... Така че... по-кротко...
  А Стоунхендж, както ти казваш - да не го политизираме! Но и ти самият го направи! Къде е Стоунхендж, и къде неприязънта ти към БГ лумпените? Не си ли противоречиш?
  Мy best regards!

 12. 12 Профил на Alexander
  Alexander
  Рейтинг: Неутрално

  чети "плодове". грешка на езика

 13. 13 Профил на Ганю от Америка
  Ганю от Америка
  Рейтинг: Неутрално

  Стоунхендж си остава загадка, разбира се, но същевременно и извор на разни умопомрачителни "открития" от още по-умопомрачени "откриватели".

 14. 14 Профил на Deep Blue
  Deep Blue
  Рейтинг: Неутрално

  стоунхендж е било напражено преди да се появят хора на островите и тези които са живеели там са го използвали за погребение с някакво убеждение и преклонение кам каманитесашото е и с другите каменни монументи по света

 15. 15 Профил на #6 за #4 , респ.#7
  #6 за #4 , респ.#7
  Рейтинг: Неутрално

  Браво! Ученото си е учено
  К`ва каменна епоха 3000 г.пр.Хр. те патила?
  Бронзов век (начален период) драги!
  Както казват руснаците - учи матчасть!
  Айде, на "компетентните" тук - чао!

 16. 16 Профил на do nr 15
  do nr 15
  Рейтинг: Неутрално

  In Great Britain, the Bronze Age is considered to have been the period from around 2100 to 750 BC.
  не всицхки цивилизации се развиват едновременно. в месопотамия бронзовата ера запоцхва 3000 г.преди Христа. в джунглите на Амазонка някои племена и сега са в този стадии.

 17. 17 Профил на book
  book
  Рейтинг: Неутрално

  Стоунхендж е много неща едновременно - обсерватория, светилище и гробище.
  .............................................................
  Прочетете новата книга:
  http://pravoslavie.bg/content/view/9865/307/

 18. 18 Профил на № 7 до автора на №15
  № 7 до автора на №15
  Рейтинг: Неутрално

  Интересно как "компетентен" като тебе не знае, че Бронзовата епоха в Западна Европа започва към 2000 г. пр. Хр. Прочети поне Уикипедия, ако не друго. Всички учени определят Стоунхендж за неолитен паметник, строен с технологията на Неолита. Ти обаче си на друго мнение...

 19. 19 Профил на До участниците във форума
  До участниците във форума
  Рейтинг: Неутрално

  Аве вие и археолози се извъдихте бе, какви хора сте бе, от всичко разбирате. Защо ми се струва, че сте същите дето коментирахте, сделката с външния дълг на Милен Велчев, инфлацията в страната, политическата ситуация в Косово, а сега за стоунхендж се изказвате. Бездарни безделници.

 20. 20 Профил на ....
  ....
  Рейтинг: Неутрално

  абе, мушмороци - добре известен факт е ,че около Стоунхедж са разположени масови гробове, които са се появили по време на самия му 'строеж'. Но това не го прави гробище...Да не говорим за факта,че сянката на 'водещия камък' сочи към входа по време на зимното и пролетното равноденствие...

 21. 21 Профил на Kateto Uf
  Kateto Uf
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Може да са го използвали като "Гробище за домашни любимци", само че за хора. Погребвали са ги там и при зимното или пролетно равноденствие са чакали да възкръснат. Пък може и да са възкръсвали зомбита които всъщност да са причината за изчезването на великите цивилизации

 22. 22 Профил на Kateto Uf
  Kateto Uf
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако на някой му се намира умряла котка подръка може да опита. Току виж разгадае тайнате на Стоунхендж

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах