Няколко сценария за бъдещето на Турция

© ReutersЧетири алтернативни сценария за бъдещето на Турция през следващите 10 години предвижда свързаната с американското министерство на отбраната корпорация "Ранд", пише в."Миллиет".


В доклада се разглежда опитът на Турция по отношение на политическия ислям от кемалистката революция до идването на власт на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, както и външната политика на управляващите. Най-впечатляващото в доклада са разглежданите четири възможни сценария за бъдещето на Турция през следващите 10 години, сред които има вариант за преврат, както и вариант за шериат.


Първият сценарий предвижда, че ПСР ще следва умерен път, насочен към ЕС, и ще конкретизира силата си във властта. Ще има известно намаляване на ограниченията за изразяване на религиозността на обществени места, но няма да има усилия за налагане на ислямски закони.
Според втория сценарий ще има "скрита ислямизация" и едно ново правителство на ПСР ще следва по-агресивна ислямска програма.


Третият възможен сценарий предвижда, че Конституционният съд ще вземе решение за забрана на ПСР, но кризата ще се задълбочи. Тогава ПСР вероятно ще се появи отново на сцената под ново име, а напрежението в отношенията с ЕС ще се засили.


Четвъртият сценарий допуска, че социалните напрежения в страната ще се засилят до такава степен, че армията ще предприеме "мек преврат" или, макар и с по-малка вероятност, ще се намеси пряко.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 17 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Моят съвет към Турция е да зареже кюрдите да си правят собствена държава и да заповяда в Европа. От Европа се печели, от кюрдите се губи и то не само пари, а и животи.

  gradinko.bg
 2. 55 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Явно, че всички хора сме объркани, но Вие изглежда-най-много.Не виждате ли ,че "чифутите" искат да управляват целият свят и са втълпили в главите Ви, че Европа и Евр.съюз е някаква си божия крава.Не виждате ли , че същите Ви пращат болести/разни луди крави,прасета,спинове и какво ли не/. Не виждате ли, че всичко идва от Съединените Еврейски Щати-дори колорадският бръбар е от там, не за да имаме големи картофи, а обратното. Измислиха криза, не за да бъдете добре и сити Вие гоята, а за да умрете от глад и да станете около 1 милиард,за по-лесно командване.А Турция ще я бъде и винаги е била.Само където е време да се откажат от този солунски евреин Мустафа Кемал, който беше подчинен на другият евреин Емануил Карасо и направи така наречената революция и изби хиляди, хиляди хора и скара турците с гърци,българи, арменци и т.н.По време на султана, колкото и да са се мъчели "чифутите", вярата в Аллах давала възможност всички да живеят заедно!

 3. 56 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Виждам някаква си омраза да пръскате около себе си, разбирам Ви.Досега по някакъв начин все са настройвали българи против турци и обратното. Но искам да кажа, че един истински мюсюлманин и един истински християнин/само православен/, са братя по вяра!Бог-отец и Аллаху-Теалляа е една и съща сила.В нашият коран пише, че Иса пейгамбер е и наш пророк, заедно с останалите. А именно:Муса,Ибрахим,Сюлеймн и т.н.Това значи наред с Мойсей,Авраам,Соломон и т.н./Малко нямам доверие на католиците-те са си масони и чифути,дори папа Йоан втори бе полски евреин.И играят по гайдата на неверниците, а именно тези които управляват съединените щати.Несте ли се замисляли, защо рекламират жени с почти голи задници,филмите им нарочно са с убийства и извращения?Защо имот най-различни секти-дори се стремят и у нас да ги докарат.Някой път успяват, защото управляващите са от тях-като Надежда Михайлова,Станишев,Божков,ладенов,Луканков,Ф.Димитров,Е.Сугарев и т.н.Не ми се изреждат всичките, после Вие се чудите-какво става в тази държава?Ами те направиха така, че да няма държава.Ако иска някой да прочете повече-да влезе в "Иранският президент и махди", там да кликне на четвъртият линк и да прочете, какво е написал Ебтер!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах