На 28 ноември 1907 г. Тодор Паница убива Борис Сарафов и Иван Гарванов

© Дневник

Тодор ПаницаНа 28 ноември 1907 г. по заповед на Яне Сандански в София са убити задграничните представители на ВМОРО в България Борис Сарафов и Иван Гарванов. Убийството слага началото на междуособна война в организацията, тлееща след разгрома на Илинденско-Преображенското въстание и смъртта на Гоце Делчев и Даме Груев. Извършено е от Тодор Паница в дома на Сарафов, където трябва да се проведе среща между т.нар. вътрешни и външни дейци. След него ВМОРО се разпада на враждуващи крила, а през следващите десетилетия от ръката на нейни дейци са извършени и десетки други братоубийства, което слага край на българската кауза в Македония. Сарафов и Гарванов са сред най-изтъкнатите дейци на ВМОРО почти от създаването му. Първият активно сътрудничи с Гоце Делчев и Гьорче Петров, а по време на Илинденско-Преображенското въстание е началник на Главния щаб в Битолски революционен окръг. Вторият е член на Солунския комитет от 1899 г. и под негово ръководство на Солунския конгрес на ВМОРО (1903 г.) се взема решение за вдигане на въстание. Убиецът пък е член на ВМОРО от 1902 г., а след краха на въстанието се сближава с Яне Сандански. Заради убийството на Сарафов и Гарванов е осъден на смърт от Кюстендилския конгрес на ВМРО през 1908 г., но присъдата е изпълнена едва през 1925 г. от Менче Кърничева в Бургтеатър във Виена.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 3 Профил на PUFI
  PUFI
  Рейтинг: 374 Неутрално

  така е то,това сме ние българите сами си правим всичко!никой не ни е виновен,цялата нация е виновна!!!

 2. 6 Профил на meteor
  meteor
  Рейтинг: 380 Неутрално

  македонската тема ако и да е била една каца с барут, то българите от македония са я превърнали в една каца с л..на.След това убийство, са убити може би повече българи от българи, отколкото турци. За съжаление!!...дълга история, лошото е, че не е повод за гордост

 3. 8 Профил на ggogggo
  ggogggo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  както се казва, с такива съратници, за какво са ти врагове...

 4. 19 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Тоя Яне Сандански го направиха квази-герой разни като Славейката Трифонджи - квази-патриоти. Историческата истина, която я има дори във фолклорното наследство като "пари нема - действайте", е че той си е както правилно го оприличава №12 - мутра с кауза, нещо като "национално-отговорен бизнесмен" тип Илия Павлов, само дето даже и бизнес няма, ами пладнешки обири.
  Освен това се пропуска и друг интересен факт, който може да бъде прочетен в сериозните изследвания за ВМ(О)РО - не е много сигурно българското му самосъзнание. В определени моменти тоз комита обявява че ще се бори за разни Балкански федерации, прегръща се с турци, сърби, гърци и т.н. Въобще - най-прилича на опортюнист с авантюристични наклонности, яхащ определени каузи в зависимост от момента. Това е личното ми мнение на база какво съм прочел за него.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах