Напрегнат Кайро очаква парламентарните избори

Мъж продава египетски знаменца на площад "Тахрир" на 27 ноември

© Ройтерс

Мъж продава египетски знаменца на площад "Тахрир" на 27 ноември

След дните на насилие и нови загинали обстановката на площад "Тахрир" в петък и събота бе привидно спокойна. Местата на стотиците хиляди протестиращи са заети от търговците, продаващи всичко от бинокли и медицински маски до печени картофи и фланелки с надпис:"Обичам революцията от 25 януари". Зад фасадата на почти празничната атмосфера обаче се крие напрежение, че нещата може да избухнат и улиците покрай река Нил отново да потънат в хаос.


В петък на т.нар. демонстрация на милионите на площад "Тахрир" репортер на "дневник.бг" видя, че мнозинството събрали се египтяни просто да дошли да видят с очите си какво се случва на площада. Интересът им е разбираем - на държавната телевизия не може да се вярва, след като тя отново заговори за "неизвестни снайперисти" и отказва да признае вината на полицията за загиналите, а телевизиите "Ал Джазира" и "Ал Арабия" не се ползват с особена почит на египетска земя.


Още на входа на площада ни посрещат млади момчета, които искат да ни видят документите и да ни претърсят чантите. "Защо?" питаме ние и молим да ни покажат някакъв документ. "Заради сигурността" отговаря проверяващият на видима възраст около 16 години и не ни пуска да минем, преди да прерови старателно багажа ни.




Кой е на "Тахрир"?


Вътре на площада картината е пъстра - забрадени дъщери, водени от бащите си, ултраконсервативни ислямисти с дълги бради се разхождат рамо до рамо с "младежите на революцията", облечени в модерни дрехи, забили погледи в мобилните си телефони. Полицията вече не изстрелва сълзотворен газ, но се чуват подканващите викове на по-предприемчивите търговци, които ни предлагат да си купим маска за лицето само за една египетска лира (около 25 стотинки). Навсякъде има транспаранти, призоваващи за падането на управляващия военен режим.


Ммомче носи вода край стена с налепени предизборни плакати в Кайро

© Ройтерс

Ммомче носи вода край стена с налепени предизборни плакати в Кайро


В една от сградите около площада намираме аптека в полеви условия. Тя е разположена в бивш апартамент, като играе ролята на мобилен информационен център, библиотека по политилогия, място за преспиване и изпълнява още поне 2-3 функции. Довежда ни Ибрахим, който е студент по медицина и иска да ни покаже какво се случва вътре. По пода намираме разпилени десетки опаковки от най-различни лекарства, маски за лице и спринцовки. Всичко това е дарение и трябва да бъде подредено, разказва ни Раша, която енергично подрежда таблетките ибупрофен, пише нещо на телефона си и обяснява защо според нея изборите трябва да се състоят въпреки всичко.


На около 10 минути ходене пеша от "Тахрир" присъствието на полицията и армията се засилва. Един по-малък площад, "Абасиин", е отцепен изцяло, но вътре има друга демонстрация. Това са хората, които подкрепят управляващите военни, но когато свършва митингът им, те се разотиват моментално. "Платено им е да бъдат там, кучета", казва ни младият Басим, с когото се запознаваме няколко часа по-късно.


Слухове и факти


Басим, добре облечен и леко брадат египтянин, е от т.нар. революционна младеж. Той прекарва повечето си време на "Тахрир" и в околностите, но не защото си няма друга работа. Докато разговаряме с него на перфектен английски, на масата до нас сядат приятелите му Ахмед, Мохамед и Хамдан.


Всички постоянно пишат нещо на Blackberry телефоните си и разговарят за изминалия ден. "Хванали са наемници с ножове близо до "Тахрир", споделя последния слух Басим и събира погледите на всички. Те си припомнят на глас опасните дни в началото на февруари, когато Мубарак пусна на свобода затворниците и в цяло Кайро започнаха грабежи и палежи. "Виж, виж, това е вилата на леля ми, цялата я изгориха", разпалено обяснява египтянинът и ни показва снимка на телефона си.


Мъж продава портокалов сок на площад "Тахрир"

© Ройтерс

Мъж продава портокалов сок на площад "Тахрир"


Междувременно става ясно, че военните са решили първият етап на изборите да продължи два дни. Съставянето на новото правителство, ръководено от бившия премиер от времето на Мубарак Камал ал Ганзури, е отложено чак след приключването на изборния процес. Той има добра слава на улицата, но хората смятат, че 78-годишният мъж е прекалено възрастен и слаб, за да ръководи "правителството на националното спасение".


В последните часове преди изборите в Кайро продължават да обикалят камионетки с високоговорители, призоваващи хората да гласуват за този или онзи кандидат. Отвсякъде гледат усмихнати лица от предизборните плакати с дълго и широко обяснение на предизборната им платформа. Всички са нащрек. На улица "Рамзес" в центъра на града се спираме от погледите на загрижени търговци, наполовина спуснали кепенците на магазините си и готови да побягнат. Пред нас виждаме тълпа с пистолети и събрани от земята камъни. Секунди по-късно хората се разотиват и ние не разбираме какъв е бил проблемът. Предстоящите избори обаче готвят изненади.


Всичко, което трябва да знаете за: