България е сред 10-те най-нещастни държави в света (обновена)

© World Happiness ReportТе са на един и същ континент, принадлежат към едни и същи международни институции и са част от единен пазар, но гражданите им са на двата далечни полюса в световна класация за щастие.


Това са Дания и България.


Едната оглавява огласеният вчера първи по рода си доклад World Happiness Report и е в компанията на следващите я Финландия, Норвегия и Холандия. Другата е на почти дъното (147-о място сред 156 държави) и се нарежда заедно с Конго, Танзания, Хаити, Коморските острови, Бурунди, Сиера Леоне, Централната африканска република, Бенин и последната - Того.Докладът обхваща периода между 2005 г. и 2011 г., а поводът за публикуването му е конференция на ООН за щастието на нациите, започнала в понеделник. Той е дело на базираният в САЩ  Earth Institute (част от Колумбийския университет) и редактиран от директора на института Джефри Сакс, Ричард Леярд и Джон Хелиуел. Авторите са събрали данни от няколко световни социологически и икономически проучвания, както и информация от национални и международни анкети.


Топ 10 на най-щастливите държави:


1. Дания
2. Финландия
3. Норвегия
4. Холандия
5. Канада
6. Швейцария
7. Швеция
8. Нова Зеландия
9. Австралия
10 Ирландия


Най-нещастните държави са и сред най-бедните. Хората в четирите най-щастливи имат доходи до 40 пъти по-високи от тези в най-нещастните, посочва докладът. Скандинавците живеят средно с 28 години по-дълго от гражданите на "нещастните" страни.


Авторите подчертават, че икономическият растеж и парите не са единственият определящ фактор. Типичен пример за това са САЩ, които за последните 30 години са постигнали забележително икономическо развитие, но усещането на хората за щастие е останало почти непроменено (страната е на 11-то място в класацията).


Взети заедно, много по-важни са и такива неща като здравословното състояние, усещането за свобода, силните връзки в обществото и възможността да разчиташ на някого, стабилните семейства, доверието към управляващите, отсъствието на корупция.


В доклада е използван индекс с оценка от 0 до 10, като челните десет държави са постигнали показател от 7.2-7.8, докато последните (сред които и България) - под 4.


Сред заключенията на доклада са още:


- безработицата причинява също толкова нещастие като раздялата или загубата на близък човек; на работното място сигурността и добрите отношения носят повече удовлетворение от размера на заплатата и работното време


- когато хората се държат добре, това прави повечето в обществото щастливи


- в развитите държави жените са по-щастливи от мъжете, докато в бедните картината е по-скоро смесена


- хората се чувстват най-нещастни, когато са на средна възраст.


© Reuters


Как се измерва щастие


Как може щастието да бъде измерено и класифицирано? Експертите, изготвили доклада обясняват, че за добро или лошо това може да стане по три начина:


1) когато за щастието се говори като за актуално състояние: "Щастлив/а ли си сега?";


2) като емоционален спомен: "Колко щастлив/а беше вчера?" и


3) като оценка за живота като цяло: "Колко щастлив си от живота си като цяло тези дни?".


Хубавото в случая, е че запитаните дават различни отговори на различните въпроси, т.е. разбират разликата между тях. Така например въпроса "Колко си щастлив сега?" респондентите традиционно свързват с актуалните си занимания.


Експертите отбелязват, че е нормално заради различията между отделните индивиди, нации и култури е нормално да има и различия в отговорите, които респондентите дават на един и същи въпрос. Това може да се случи и когато останалите аспекти на живота им са едни и същи и така да се създаде грешна оценка за степента им на благосъстояние.


Така например има твърдени, че изследвания, в които участват  предимно т.нар WEIRD хора (Western, Educated, Industrialized, Rich Democracies) от западни, образовани, индустриализирани богати демокрации, те няма как да бъдат представителни за останалата част от световното население в други държави и култури. Именно затова е важно да се съберат данни от различни държави и култури, за да може да има възможно най-малък шанс за грешна преценка за размера на щастието.


© Reuters


Какво да правим с такава информация


Бащите основатели на САЩ признаха за неотменно човешко право стремежът към щастие. Британските философи говореха за разпределение на максимално благосъстояние сред максимално възможния брой хора. Бутан се прочу, че замести измерването на Брутния вътрешен продукт с това на Брутното национално щастие. В Китай говорят за идеала за "хармонично общество".


Въпреки това повечето хора смятат, че понеже щастието е субективно и е въпрос на личен избор, то и преследването му трябва да е индивидуално, а не продукт на държавна политика. Този традиционен възглед започва да се променя, твърдят авторите на доклада. Причината е, че щастието все пак може обективно да се измери, оцени и свърже с характеристики на личното или общественото състояние. Отговорите на хората на въпроса дали са щастливи често дава важна информация за обществото, да разкрият подмолни кризи или сили, да станат нуждата от промяна.


Авторите говорят за два вида щастие - афективно (свързано с личното състояние, приятелите, семейството, работата) и оценъчно (зависимо от цялостната преценка за живота, обществото и удовлетвореността от мястото в него), които отразяват предвидими причини.


Но как тази информация да се отрази в политиката на властта? Докладът предлага три стъпки:


- измерване на щастието на населението (системно и подробно, на различни нива, включително фирми, училища, лични лекари и въвеждане на някакви общи фундаментални въпроси и показатели, за да са релевантни отговорите и за останалите);


- изясняване какво по-точно имат предвид хората, общностите, нацията (не само моментното състояние, а дългосрочни оценки; натрупване на база данни);


- използване на тези данни за промяна на перспективата и техниките при формулиране на политики за здравеопазване, образование, сигурност и законност, подобрена околна среда, намаляване на бедността и т.н. (сектори, които поглъщат огромни средства, но трудно ефективността им не се измерва само с финансови параметри).


В този смисъл показателят БВП не може да ни покаже колко удовлетворени и щастливи са хората, дали се чувстват включени в управлението и доколко добро и устойчиво е то.

Ключови думи към статията:

Коментари (303)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на darkwing
  darkwing
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Странно що най-щастливите държави са и първи по брой самоубийства на калпак?
  Скандинавските самоубийци, най-щастливите самоубийци на света!!

 2. 2 Профил на glupcho68
  glupcho68
  Рейтинг: 1040 Весело

  Ми да най-нещастни сме затова пък кокошките ни са най-щастливите на света.

  Понякога се случват и хубави неща в живота ни!
 3. 3 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  "Най-нещастните държави са и сред най-бедните".
  Кратко и ясно. И напълно разбираемо, защо не трябва никога повече да се дава шанс на социализма - всички са еднакво бедни, т.е. еднакво нещастни.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 4. 4 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  "Хората в четирите най-щастливи имат доходи до 40 пъти по-високи от тези в най-нещастните, посочва докладът."

  "Авторите подчертават, че икономическият растеж и парите не са единственият определящ фактор."

  Авторите са в явно противоречие. Може и парите да не са единствения, но очевидно в голяма степен са определящ фактор.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 5. 5 Профил на silviani
  silviani
  Рейтинг: 435 Разстроено

  оххххххххххххххххххххххх..............
  ама си е истина, мътните го взели.....

 6. 6 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  "икономическият растеж и парите не са единственият определящ фактор."

  Както казват даскалите по математика, кинтите са необходимо, но не достатъчно условие. Или, по-скоро, не достатъчно, но абсолютно необходимо.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 7. 7 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  До коментар [#1] от "darkwing":защото щастието не може да се измери-дори за всеки човек то е нещо различно...

 8. 8 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Тук се грижат кокошките да са щастливи,уличните кучета да не са дискриминирани...В другите държави за хора ли се грижат?!Брей,колко странно!

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 9. 9 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 693 Весело

  Аз пък съм щастлив! Искам да се похваля. Вероятно няма винаги да е така, но се нядавам да е.

 10. 10 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Е, това отдавна се предаваше вирално като проучване - богатите, бедните и България - оказахме се феномен като държава която е средно богата но мрънка все едно е на нивото на Хаити.

 11. 11 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Това е уникална българска народопсихология - подозирам свързана с непрекъснатото взиране в "канчето на другите" !

  Възможно ли е да сме толкова нещастни колкото и жителите на Хаити да речем, които преживяха едно от най-тежките и разрушителни земетресения?


  На зъл ОРЕХ зъл ПРЪТ!
 12. 12 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 2118 Весело

  Щастието не е в парите, но не е и в тяхната липса.

 13. 13 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 597 Неутрално

  "нарежда заедно с Конго, Танзания, Хаити, Коморските острови, Бурунди, Сиера Леоне, Централната африканска република, Бенин и Того"
  ......все близки нам държави :)))))

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 14. 14 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 1041 Разстроено

  Естествено! С това "положително" мислене...
  Всичко живо само реве и мрънка , всеки се оплаква , на всеки все някой друг му е виновен , я "държавата" , я Бойко , я Костов , я марсианците , но никога той и всички са прости , освен той. Всички са комунисти , седерасти , герберасти , други "расти" и са виновни за мизерното съществуване на мрънкача. Но мрънкача е невинен за собственото си положение , то не зависи от него , то е по вина на другите.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 15. 15 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  Поредните наивни спекулации, които биват безкритично възпроизвеждани от "медиите" и после одърдорвани от тълпите скучаещи "коментатори".

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 16. 16 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#3:"dgd"]дава шанс на социализма - всички са еднакво бедни, т.е. еднакво нещастни.[/quote]
  Конго, Хаити, какъв социализъм бълнуваш!

 17. 17 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#13] от "saseff":

  Посещавали ли сте някога тези държави за да твърдите "че са близки нам"? Явно не сте и между другото сам давате отговор на парадокса на това изследване.

  На зъл ОРЕХ зъл ПРЪТ!
 18. 18 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 538 Неутрално

  [quote#2:"glupcho68"]Ми да най-нещастни сме затова пък кокошките ни са най-щастливите на света. [/quote]

  И бандитите и полютиците... Тук да си бандит и полютик!
  А, забравих - катаджия и митничар, ама те са към бандитите...И полютиците.
  Значи обобщавам - бандит!

  Любов и светлина!
 19. 19 Профил на ЗаНи3А
  ЗаНи3А
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Всяка държава е щастлива по своему, ние не може да бъдем в който и да е доклад - ние сме щастливи, че сме родени в България..., но само толкова...

  Обогатявай своя свят, опознавайки света на другите...
 20. 20 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 700 Весело

  парите не са щастие-но са негов най-добър заместител

  -----------
  нещастният човек по принцип е беден а бедният по принцип е......

 21. 21 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  В Скандинавските държави не е минал комунизмът на цървулите и нямат Отворено общество за циганите.

 22. 22 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  До коментар [#16] от "ban":

  Искам да кажа, че ливичарските бълнувания са един сигурен начин да си беден, а не че в Конго има социализъм.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 23. 23 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Докато разчитаме на външни фактори, за да бъде щастливи, то ще сме нащастни. Когато разберем, че причините да сме щастливи са в самите нас, а не в това дали имаме последен модел автомобил, мобилен телефон или дреха, то тогава ще усетим и промяна. Който не може да промени начина си на мислене, нищо не може да промени.

 24. 24 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 693 Весело

  Богатите също плачат, но плачат в Кадилак.

 25. 25 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  Българина си е мрънкач и нещастен на генно ниво!

  Доказва го факта, че макар и зад граница, живеещ в "щастлива" държава, пак е нещастен, все нещо не му харесва, все мрънка. Който е живял зад граница, знае що за хора са мнозинството от сънародниците ни зад граница.

  Обратно един датчанин и в БГ да го оставиш да живее, ще почне да се оплаква, значително по-късно от средния българин. Познавам множество живеещи в БГ чужденци и всичките успяват да намерят положителното в живота, за разлика от мнозинството българи.

  Абе мрънкала сме, той и форума си го доказва

 26. 26 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1503 Любопитно

  "България е сред 10-те най-нещастни държави в света" !------ --------------------- ------------------- ---Това много добре го знаем, тъй че е безсмислено да ни го повтарят през месец !

 27. 27 Профил на SELECT * FROM DUAL;
  SELECT * FROM DUAL;
  Рейтинг: 440 Весело

  Аз пък съм щастлив...

  Veni.Veneri.Vamoozi or Veni.Vermini.Vomini? That is the question...
 28. 28 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#9] от "vloti":

  Много харесвам такива хора,няма щастие без воля за щастие!

 29. 29 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 770 Весело

  До коментар [#3] от "dgd":

  И коя от най-нещастните държави е сеоциалистическа? Защото скандинавските държави най-много се доближават до социализма

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 30. 30 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#9] от "vloti":

  Браво на коментара ти човек

  На зъл ОРЕХ зъл ПРЪТ!
 31. 31 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#12:"marsena"]Щастието не е в парите, но не е и в тяхната липса. [/quote]
  Като се замисля, бушмените в "Боговете сигурно са полудели" си бяха по-щастливи, преди оная контурна бутилка да им дойде до главите - буквално Но пък да си тъжен на трамвайна седалка е една идея по-тъжно от тъгата на задната седалка на Кадилак, да речем...

 32. 32 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#22:"dgd"]че ливичарските бълнувания са един сигурен начин да си беден[/quote]
  Какви левичарски бълнувания бе човек, в Дания, и в Скандинавските страни има много повече комунизъм, отколкото в бившия СССР някога е имало!

 33. 33 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 567 Неутрално

  А Ямайка къде е????
  Там са много щастливи . . .

 34. 34 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 700 Весело

  [quote#1:"darkwing"]Странно що най-щастливите държави са и първи по брой самоубийства на калпак?
  Скандинавските самоубийци, най-щастливите самоубийци на света!![/quote]
  реално погледнато - прав си!
  така е и с баницата - един умира от преяждане на баница , друг от глад
  ---------
  рано или късно всички гушкаме босилека - но не е без значение какво сме правили преди да го гушнем

 35. 35 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  А българина няма основание да е толкова нещастен, колкото е всъщност. Бидейки най-бедни в Европа, сме много по - богати от наистина бедните страни! Но сме по нещастни от населяващите ги.

 36. 36 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  [quote#1:"darkwing"]Странно що най-щастливите държави са и първи по брой самоубийства на калпак?
  Скандинавските самоубийци, най-щастливите самоубийци на света!! [/quote]


  естествения подбор.
  Нещастна умират. Щастливите живеят.

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 37. 37 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4329 Весело

  До коментар [#25] от "niakoi_si":

  Тъй де, тъй, матряла е виновен, че не може да оцени брилянтното управление, което имаме. Не ги е срам.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 38. 38 Профил на ajder
  ajder
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Б.Б. не вярва на поръчкови проучвания

 39. 39 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Аз съм щастлив.

  Макар и да нямам обективна причина за това.

 40. 40 Профил на herman-kardon
  herman-kardon
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#1] от "darkwing": ей веднага да се изкажем подобаващо негативно.

 41. 41 Профил на glupcho68
  glupcho68
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#18] от "petranica":

  Като се позамислим доста хора би трябвало да са щастливи и за тях все има откъде да смучат кинти.

  Понякога се случват и хубави неща в живота ни!
 42. 42 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 661 Неутрално

  О да! Българите са най-бедните, най-нещастните, с най-висока безработица, с най-висока корупция е... верно, най бедни в ЕС, е .. верно корупцията не е ясно как се мери, е... верно безработицата е на половината на тази в Испания, но иначе сме най-зле! А забравих за 1/3 разочаровани германски инвеститори и за това че имаме най-слабия отбор по футбол.

  Айде аман вече бе бухали и кукумявки злокобни, това някакво извратено удоволствие ли ви доставя да ревете постоянно като вдовици и да убеждавате хората в България в тяхната малоценност и в това че са второ качество!

 43. 43 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 770 Весело

  1. Дания
  2. Финландия
  3. Норвегия
  4. Холандия
  5. Канада
  6. Швейцария
  7. Швеция
  8. Нова Зеландия
  9. Австралия
  10 Ирландия

  В тези държави има социалистически неща като безплатно здравеопазване и безплатно образование

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 44. 44 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 770 Весело

  До коментар [#33] от "yokicha":

  Сигурно са 11-ти от зад напред.

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 45. 45 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#42] от "gsb":
  Пожелавам Ви винаги да сте на това мнение...

  Любов и светлина!
 46. 46 Профил на мрачен интелектуалец
  мрачен интелектуалец
  Рейтинг: 605 Неутрално

  това не е вярно! аз съм щастлив

 47. 47 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Абе, че щастието не е в парите е вярно, по-скоро се обуславя с количеството им.....По-малко кинти у джобчето, по-нещастен......Повече пари у сметката ти , по-щастлив.....Други пък казват, че с пари не се купували най-важните неща в живота. Лъжа. Здравето и образованието се купуват с пари, и то с много пари. Всеки иска да е здрав и образован, а не болен и невеж.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 48. 48 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  До коментар [#37] от "Тони!":

  Айде да се хванем на бас, че матриала който и да го управялва, все ще е нещастен, а?

  За 20 и кусур години, как пък не успя тоя матриал да си намери, кой да го ощастливи, а?

  Гойко може да е всякакъв, ама е прав - "матриала не струва". Чисто статистически се доказва.

 49. 49 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#3] от "dgd":
  "...никога повече да се дава шанс на социализма..."
  Де го чукаш, де се пука! Не знаех, че в "...Конго, Танзания, Хаити, Коморските острови, Бурунди, Сиера Леоне, Централната африканска република, Бенин и Того..." е имало социализъм.
  1. Не съм сигурен, но в изброените най-щастливи държави, много "намирисва" на социализъм;
  2. Ако все пак имаме нещо общо с "нещастните", то е във факта, че и преди и сега ни управляват диктатори. Това, че българския самодържец още не запазва трофеи във фризера, не го прави по-малко отвратителен!

 50. 50 Профил на МАХАТМА ГАНДИ
  МАХАТМА ГАНДИ
  Рейтинг: 388 Весело

  Не може да бъде, ние сме най+щастливите, с ББ и ЦЦ всичко ни е наред. Подарявам Трабанта!!!!!!

 51. 51 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  До коментар [#43] от "be_free":

  Че то и в БГ има.

 52. 52 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 3111 Весело

  И аз съм щастлив!

  TAKE THE RED PILL!
 53. 53 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Интересното е, че нивото на щастие в България е на нивото на държави в които голяма част от населението няма в къщи течаща вода или питейна такава, разрушени са от земетресение (Хаити), населението гладува или е имало гражданска война!

 54. 54 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Бурунди и България - рамо до рамо в нещастието. Така е от Алеково и даже от Аспарухово време през богомилите, ааааааааааааааааааааа!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 55. 55 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 538 Неутрално

  живях в стокхолм 2 години и на север от стокхолм в град упсала и авеста , по гадно место за живот в европа няма , супер студено около 6 месеца, хората отвратителни нацисти , про4утата социална политика ти стига само за храна , а самите скандинавци много от тях работят само на 20 4аса може би над 40 процента от тях и държавата ги подпомага но парите стигат само за храна и дрехи , единствената им привилегия е , 4е имат безплатно образование , медецина и канселски жилища , но пак повтарям осигурен ти е нормалния минимум за живот и е супер скотска държава

 56. 56 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#44] от "be_free":

  Съмнява ме
  Сутрин като станат, сгъват си една трева и цял ден ги обливат вълни от щастие

 57. 57 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  Ама какво да си говорим - погледнете форума. Позитивните се броят на пръстите на едната ръка.

  Всичко живо - реве, псува, мрънка, оплаква се... Това си е българина.

 58. 58 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  [quote#32:"ban"]в Скандинавските страни има много повече комунизъм, отколкото в бившия СССР някога е имало[/quote]
  Да, но също така има частна собственост, възможност да пътуваш, възможност да започнеш бизнес ако не ти се стои на държавна хранилка и искаш да си купиш по-луксозна къща например или да пратиш децата си в по-.хубаво училище. Все неща, които соца отрича и не позволява. Така че, не ми говори колко социалистически са скандинавските страни.

  Не са - те са повече социални, а това е друг въпрос.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 59. 59 Профил на МАХАТМА ГАНДИ
  МАХАТМА ГАНДИ
  Рейтинг: 388 Весело

  А аз хем съм щастлив, хем съм и гей!!!! (Два пъти щастлив)

 60. 60 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Докато наричате страната си "държава" все ще сте нещастни.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 61. 61 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Каквото ни е гражданското общество, общественото съзнание, такава ни е и щастието. Просото манталитет на нацията….

 62. 62 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Преди да се обябвяват най-нещастните нации в света трябва да се вземат предвид културните особености на всяка странат. В БГ на въпроса "Как си?" е общоприето да се отговаря с "Горе-долу" дори човекът, който отговаря, току-що да е спечелил 6 от тотото. (Обратно, на Запад ще ти кажат че са супер дори току що да са банкрутирали.) У нас това са смного стари суеверни наслоявания, че ако признаеш, че си добре, непремено нещо лошо ще ти се случи. И всички сме в тази матрица, дори да не го съзнаваме. Но друго ме притеснява - това суеверие съществува и в други православни страни като Сърбия, Русия, но те не попадат в класацията за най-нещастни. Значи има и обективни фактори, които стоят зад самоопределението ни като нещастни, но в никакъв случай не бива да приемаме резултатите 1 към1.

 63. 63 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 9829 Неутрално

  Така е, даже най нещастните си имат име седераси

 64. 64 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1970 Весело

  [quote#55:"dgidgo"]единственаа им привилегия е , 4е имат безплатно образование , медецина и канселски жилища , но пак повтарям осигурен ти е нормалния минимум за живот и е супер скотска държава [/quote]

  Да, това вече напомня на социализъм, прави са другарите във форума

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 65. 65 Профил на Felix
  Felix
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Много интересно как го мерят това щастие. Аз самият не мога да дам обективна оценка на моето щастие/нещастие, та някой друг ли??

  И бих искал да знам къде е Бутан в тази класация. Там за основна икономическа (!!) мерна единица не се приема Брутния вътрешен продукт, а Брутното вътрешно щастие (http://en.wikipedia.org/wiki/Gross_national_happiness). Щеше да е любопитно да се сравним с "професионалистите"

 66. 66 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Точно преди седмица си говорех с научния си ръководител в Копенхаген за тези класации. Както каза той, това е част от културата, винаги да гледаш позитивно на нещата. Даде пример с баба си, която винаги го питала "Всичко е наред, нали?", "Справяш се добре с ученето?" и т.н. За сравнение онзи ден се прибрах в София и въпросите, които ми зададе баба ми бяха: "Много е студено там, нали?" и "Много ли ти е трудно в докторантурата?"

  В същото време погледнете една класация за броя на самоубийства на глава от населението в световен мащаб, втората по щастие Финландия е сред водещите държави, "щастливите" скандинавци са известни с депресиите си, а и по принцип са доста меланхолични като хора. Както каза супервайзорът ми с особеното си датско чувство за хумор: "Ние затова сме толкова щастливи, нещастните се самоубиват."

 67. 67 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#53] от "Ал Бънди":

  Не е интересно! Това е така защото постоянно се реве ама отвсякъде се реве от журналистите ( най-вече) от политиците и респективно и от хората АУУУУУУ КОКО СЪМ ЗЛЕ! Немам пари а си плата тока, ама си земах едно HTC тука от МТЕл че голема далавера.
  Нещастието е и в това, че ние не искаме да сме добре, а да сме по-добре от останалите. Българина и 10 000 евро месечен доход да има, пак ще е нещастен ако съседа има 10500

  СТИГА! България е държава като всяка друга европейска държава. Има своите лоши страни, но и своите хубави такива. България е южна държава и сравненията със скандинавците са неуместни. Сравнения с Италия, Испания, Гърция, Португалия смятам че не обективно погледнато, няма голяма разлика (почвайте да цъкате минуси нихилисти такива)

 68. 68 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#65:"Felix"]къде е Бутан в тази класация[/quote]
  Държава, в която си украсяват стените на къщите със стилизирани чепове за здраве (ако правилно си спомням), няма как да е истински нещастна...

 69. 69 Профил на dilive
  dilive
  Рейтинг: 469 Неутрално

  колко много истина има в тези думи

  [quote#14:"Karla LaVey"]

  Естествено! С това "положително" мислене...
  Всичко живо само реве и мрънка , всеки се оплаква , на всеки все някой друг му е виновен , я "държавата" , я Бойко , я Костов , я марсианците , но никога той и всички са прости , освен той. Всички са комунисти , седерасти , герберасти , други "расти" и са виновни за мизерното съществуване на мрънкача. Но мрънкача е невинен за собственото си положение , то не зависи от него , то е по вина на другите. [/quote]

 70. 70 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Не мисля. Защото каква е дефиницията за щастие и може ли едно сухо статистическо проучване да бъде обективно по тази тема? Като знам какво щастие изразяват студените холандци, финландци или ирландци, честно казано ми се струва доста плоско и повърхностно. Всяка държава определя щастието си според народопсихологията си традициите си например? Не мога да се съглася просто с такова общо заключение.

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд


ощеЗа да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах