Унгария пусна хиляди имигранти до влаковете към Австрия и Германия

Унгария пусна хиляди имигранти до влаковете към Австрия и Германия

© Reuters

Властите в Унгария отвориха касите на централната жп гара в столицата за хилядите бежанци и имигранти, които са се струпали в чакалните от дни насам.


Така те ще могат да се качат на влаковете, потеглящи към Западна Европа – нещо, което досега им беше забранявано и те бяха принудени да пътуват с таксита, леки коли и камиони, попадайки в мрежите на трафикантите на хора.


Над 70 от тях бяха открити мъртви в изоставен унгарски хладилен камион в Австрия. В разследването на трагедията  досега са арестувани четирима български граждани и един афганистанец.




Очевидец на "Ройтерс" разказва, че веднага пред касите в Будапеща са се извили опашки.


В репортаж на държавнитя телевизионен канал М1 се казва, че в понеделник сутринта имигранти и бежанци с валидни документи и снабдени с билети са допускани да се качат на влаковете, потеглящи за Мюнхен.


Германия съобщи, че няма предвидени специални влакове, което да превозват чужденците към страната. Значителна част от идващите през Балканите стотици хиляди хора казват, че крайната им цел е Германия или Швеция.


"Не, няма специални влакове", каза Шефен Зиберт, говорител на канцлера Ангела Меркел. "Хората, които влизат в Унгария, трябва да се регистрират и да търсят статут на бежанци там", написа той в профила си в "Туитър".



В действителност, хиляди от тях са стъпили на територията на ЕС на гръцките острови и би трябвало според регулациите на съюза да бъдат регистрирани първо в Гърция. Това обаче очевидно не се случва и огромното мнозинство от тях са събирани от държавата по островите с круизни кораби, прехвърляни на континента и директно пренасочвани към гръницата с Македония.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: