Български открития в Британската библиотека

Български открития в Британската библиотека

© АвторътПървото нещо, което виждате, са балконите. Погледът неволно започва да се издига по белите колони между тях, спира се на всеки етаж, плъзга се бързо по тънките парапети и поема отново нагоре. Така няколко пъти, преди да стигне до тавана. В този момент се усещате малки като в безкрайния космос. Британската библиотека, в която преди малко сте влезли, създава това усещане.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Някой може ли да посочи точния адрес на тази библиотека, моля?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на paco112
  paco112
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ако потърсиш в гугъл мисля лесно ще я откриеш.

 3. 3 Профил на sjaakiie
  sjaakiie
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  The British Library
  96 Euston Road
  London
  NW1 2DB

  Това трябва да е и сайтът на библиотеката: http://www.bl.uk

  "I'm quite illiterate, but I read a lot."
 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#2] от "paco112":
  До коментар [#3] от "sjaakiie":

  Благодаря ви сърдечно!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Много приятно четиво. Мерси.

  E PLVRIBVS VNVM
 6. 6 Профил на Полупроводник
  Полупроводник
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Сещам се за оня сайт "Изгубената България". Създателят му, в едно интервю, сподели, че голяма част от снимковия материал е намерил именно в Библиотеката на Конгреса и Британската библиотека. Невероятно е колко много неща имат за нас, които дори ние не знаем.

  Never argue with an idiot. They will only bring you down to their level and beat you with experience.
 7. 7 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Да поставиш сърбин да се греже за средновековна българска литература,е все есно- "вълк да пази стадото".Нищо лично.

 8. 8 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 422 Неутрално

  "Milan Grba WW1 lecture – the first time Brits and Serbs really met,Milan Grba gives this fascinating lecture entitled “Britain and Serbia in the First World War: British policy, public responses and humanitarian assistance” at the British Library Conference Centre at 6.30pm on Monday 3 November."Неговите лекции са насочени преди всичко към популяризиране на сръбската литература в Англия и отразяването на Първата световна война в най-добра светлина-за Сърбия, и сатанизирането на България.

 9. 9 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Още една изключително интересна книга беше намерена в британска библиотека наскоро:

  "Оказа се, че книгата е отпечатана в огромен тираж само седмица след Съединението на Княжество България с Източна Румелия и целта е била да информира или, ако искаме да бъдем по-точни – да дезинформира населението и да го подготви психологически за евентуална нова „Кримска война“ (цяла Европа срещу Русия). Макар че е издадена от Патриотична организация, тя

  отразява официалната политика на Англия по българския въпрос

  от средата на ХІХ век и до Съединението. Включвана е сетне и в сборник от важни за английската политика документи. Тази книга най-после ми обясни защо Русия е изтеглила офицерския състав от българската армия при обявяване на Сръбско-българската война.
  Съединението на Княжество България с Източна Румелия е предизвикало огромна тревога в Британската империя. Както винаги, вдигнал се шум, че и това е дело на руския царски двор, който постепенно се стремял да постигне Санстефанска България с излаз на Егея.
  Първата страница на книгата започва с едно огромно заглавие: „ИСТИНАТА ЗА ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ“!?! И първото изречение гласи, че революцията в Източна Румелия (Съединението) застрашително подновява целия източен въпрос!
  Внушава се, че към коренното гръцко население между VІ до ХV век по тези земи се заселили някои варварски племена, между които и диваците – българи. Тия дивашки племена взаимно се изтребвали, докато в ХІV и ХV век дошли турците и въдворили ред и порядък в региона.
  Подчертава се, че турците са добре управляваща раса, но направили

  голяма грешка, че не форсирали потурчването на завареното местно население

  Вследствие на това през последния ХІХ век руски емисари развили сепаратистко движение сред родствените им славяно-българи, организирали и въстание, докато накрая след брутална война им създали и държава.
  Интересно е твърдението, една пропагандната лъжа, че под покровителството на генерал Гурко диваците-българи изклали, избесили и живи изгорили над един милион гърци и турци, за да може българите да добият превес по тези земи.
  В края на войната Русия се опита да изгради една Велика България…“ – пише в книжката. Но Англия не позволила, защото „Гърция има законното основание да наследи турската власт южно от Стара планина“ (цитат). Впрочем в Гърция и сега смятат, че Източна Румелия е била втора гръцка държава и има клубове „Източна Румелия“, на чиито стени виси нейната карта.
  „Тук жизнено най-важният въпрос е да не се допусне Русия да стъпи в Константинопол. Англия много добре знае това. Неслучайно похарчихме 100 милиона лири и 50 000 човешки живота през 1854 г. (в Кримската война), за да я спрем!“
  Тук искам да допълня, че в много английски източници пише, че ако не е била намесата на Англия в Кримската война, Русия щяла да освободи България още тогава – четвърт век по-рано. В Добруджа се били разположили превантивно английски войски, край Варна били изградени военнополеви болници.
  Цялата въпросна английска книга „Българите такива каквито са“ възхвалява гърци и турци и внушава, че „ако се налага някой да измести турците между Стара планина и Егейско море – то това трябва да са гърците и в никакъв случай българите!“ „Гърците са наши приятели и по инстинкт, и по традиция, и по интереси!“ – твърди книжлето.
  Иска ми се да прокоментирам следния цитат от книгата:

  „Гърците са много по-висша раса в сравнение с българите

  и ще третират по-справедливо от тях мюсюлманите!“ Всеки знае как се третират мюсюлманите в днешна Гърция и как – в България! Само един факт бих споменал: докато в България никнат като гъби нови и нови джамии, то в Гърция джамия може да се разруши (ако някъде е останала), но не и да се построи нова такава. А от опит знам, че там държавна работа на друговерци не дават и правата им са съвсем ограничени…
  Едва по време на Балканските войни депутатите братя Чарлз и Ноел Бъкстон, след продължителна обиколка, срещи и разговори с обикновени хора установяват истината и декларират в английския парламент, че на Балканите най-толерантни към друговерците и съседите си са българите, а не гърците.
  От разглежданата тук английска книга става ясно, че Великобритания вдига в тревога цяла Европа. Тогава тя е най-мощната империя в света и като такава предупреждава Русия, че ако одобри това Съединение и остави руските офицери, то срещу нея ще воюва заедно цяла Европа. При опасността да се загуби дори допуснатото по размери Княжество България, какви други варианти са оставали на Русия, освен да изтегли офицерите си и да оголи войската ни срещу насъскваната Сърбия?
  Героизмът на българските войници обаче, всеотдайността на капитаните и сержантите, ентусиазмът на целия народ от двете страни на Стара планина не остават скрити за многобройните кореспонденти и наблюдатели от цял свят. В крайна сметка Западна Европа се убеждава, че това Съединение не е дело на царските руски емисари, а стремеж за частично обединение на народа ни и го признава като свършен факт!"

  Никола Филипов, Лондон

  https://slivensega.wordpress.com/2015/09/06/%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE/

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 10. 10 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 535 Неутрално

  http://www.bl.uk/manuscripts/FullDisplay.aspx?ref=Add_MS_39627

  Ето го Четвероевенгелието на цар Иван Александър. Сканирано е със страхотна резолюция и може да се разгледа наистина в детайли!

 11. 11 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#7] от "demos":

  и аз веднага това си помислих! поне да беше хърватин или босненец.

 12. 12 Профил на gogo3345
  gogo3345
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Джокер има право: в Библиотеката на Американския конгрес има много за България!!! А Британската библиотека, в която съм ходил веднъж, е наистина огромна като съдържание!

 13. 13 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 246 Неутрално

  [quote#7:"demos"]Да поставиш сърбин да се греже за средновековна българска литература,е все есно- "вълк да пази стадото".Нищо лично. [/quote]

  [quote#11:"basilicum"]и аз веднага това си помислих! поне да беше хърватин или босненец. [/quote]

  Ех, ама много сте интересни значи.

  А българин да се грижи за дигиталазицаията какво е? Божествено право?

  Човекът е професионалист, избран с конкурс и отговаря за цяла Югоизточна Европа. Вие какво си мислите, че обикаля със запалката и гори великобългарски ръкописи?

 14. 14 Профил на vxa15365434
  vxa15365434
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Има и злокобни посетители. Ленин е изучил там организацията на йезуитския орден и по подобие на тази организация е организирал болшевишката клика в Русия.

 15. 15 Профил на Nikola Filipov
  Nikola Filipov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Преди няколко години отпечатах в три български вестника статия "Българските съкровища в Британската библиотека". С Милан Грба сме приятели, а аз лично вечесъм дарил над сто български книги на историческа и патриотична тематика. Тук бих само споменал, че всички книги с фалшификации на историята, които се печатат в Скопие, НЕПРЕМЕННО СЕ КУПУВАТ И ЗАВЕЖДАТ в Британската библиотека, докато веднъж не бяха приети дори като дар занесените от мен книги, издадени от Македонския научен институт в София. Така че има право човекът споменал за вълка и стадото. Македонският научен институт в София е обявен за фашистки институт, а в последните десетилетия там постепенно се насажда тезата, че великият македонски цар Самуил успял да утвърди Македонската си империя в непрекъснати войни срещу българите!?!

 16. 16 Профил на Nikola Filipov
  Nikola Filipov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добавям, че през 2007 г. възвикна скандал, защото беше обявено и написано на табелките, че средновековните български четвероевангелия са написани на македонски език. А и сега за преписа на Иван Александровото четвероевангелие, което е направено в град Сяр, населен по онова време само с българи, на табелката пише, че е сръбско четвероевангелие. Няма значение езикът... Важно е кой е и какъв е шефът!

 17. 17 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#15] от "Nikola Filipov":

  Но само с констатации нищо няма да постигнем.България трябва да предприеме конкретни мерки за предотвратяване на фалшифицирането на историята от сръбски и македонски псевдоисторици и да популяризира истинската история на България,Балканите и историческите факти,показващи мястото на страната ни в световната наука и култура.

 18. 18 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#13] от "drumbass":

  Всички знаем,как се печелят конкурси,когато се мобилизира сръбското лоби в света,какъвто случаят.Това в Англия, никак не е трудно,имайки предвид българските победи над английските сили по времето на Първата световна война и негативното отношение на англичаните към България по този повод.Сръбските служби избират професионалисти,на които поставят конкретна задача.Можем да се убедим от дейността на Граба до сега-тя е в полза на сръбската култура и история.Неговите лекции са показателни и могат да се намерят в нета,за незнаещите английски,има Гугъл-транслейт.Няма данни български историци да са фалшифицирали чужда история-всеки,който твърди обратното-може да направи справка,да получи от нас историческите доказателства за българската теза и да се убеди в това,защото българската историография вече не е подчинена на продажната БКП/БСП и нейните ментори в Москва.Не можем да кажем същото за сръбската такава-сръбският президент и ултрас на Шешел-Николич заяви,че Западните покрайнини е понятие,което не съществува,например.Свидетели сме,как в БЮРМ се фабрикуват кичозни паметници на български царе и герои произведени в леярни и ателиета в Белград?!Или драстичният пример-"македонците"задраскват текст в български средновековен ръкопис,който показва,че той е именно български и записват "македонски"-деяние,което се съизмерва само с унищожаването на древни паметници на човечеството от ИДИЛ.Да си спомним изложбата на средновековна,българска книжнина в Брюксел,която бе наречена "Македонски,средновековни ръкописи"?!

 19. 19 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#9] от "vinetu":

  Поради проруските настроения в България сред Освобождението от Османско робство,западът е бил настроен срещу България,за да намали руското влияние на Балканите и стремежа й да достигне проливите,ограничава младата българска държава,разпокъсва я и спъва процеса за нейното обединение и независимост.От друга страна,Русия и Австро-Унгария не са искали да има силна балканска страна в този регион,за да могат по-лесно да го упражняват властта си над него.България попада в центъра на кръстосания "политически огън" между великите сили и сепаратистичните тежнения на своите съседи,и губи.Русия наказва България,за дето е дръзнала да води независима политика,като сваля един добър монарх,радетел на българската независимост Батенберг,насъсква Сърбия да нападне България "в гръб",през 1885г,и с бомбардировките над Варна през 1915,когато загиват невинни граждани,организира публичен линч и убийства в София,на български политици,които дейности продължават до 90-години на миналия век.

 20. 20 Профил на vxa15365434
  vxa15365434
  Рейтинг: 850 Неутрално

  [quote#16:"Nikola Filipov"]Важно е кой е и какъв е шефът! [/quote]

  До коментар [#16] от "Nikola Filipov":

  Милан Грба ръководи българският отдел на Брит. Библиотека не само заради сръбското лоби, но и защото от 1944 до 1990 България не позволяваше имиграция на нейните граждански и беше затворила със Желязна завеса, минни полета и клъонове границите. Затова няма българско лоби, няма българско влияние ...

 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  ВИИ Карл Маркс

  В нашта Библиотека пише, че СССР и Югославия
  затвориха Соцлагера от соцлагери
  с Железни завеси против западъчни съблазни.

  Британската е съгласна с нашта.
  Поне по тази точка.

  До коментар [#20] от "vxa15365434":

  Милан Грба ръководи българският отдел на Брит. Библиотека не само заради сръбското лоби, но и

  защото от 1944 до 1990 България не позволяваше имиграция на нейните граждански и беше затворила със Желязна завеса,
  минни полета и клъонове границите.

 22. 22 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 2247 Гневно

  До коментар [#10] от "vari":
  Само където рижаците отбелязват, че е на славянски език или на неустановен език.
  Пръст в това със сигурност има и гореспоменатия шумадийски свинепас...

  Мома, връщай 12 и 12А!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах