Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
12 дек 2016, 11:56

Доклад показа европейските държави с най-добри условия за избягване на данъци

От Дневник
Последна промяна в 12:06 на 12 дек 2016, 3999 прочитания, 18 коментара
Кипър, Ирландия, Люксембург и Холандия са сред петнадесетте държави, предлагащи най-добри условия за избягване на данъци, показва доклад на неправителствената организация "Оксфам" (Oxfam), цитиран от EUObserver.

Бермудските острови са на върха на списъка, следват ги Каймановите острови и Холандия. Ирландия е шеста, на седмо място е Люксембург, а Кипър е на десето. Британските Вирджински острови, Джърси и Бахамите също са в списъка.

Собствениците и акционерите на големите международни компании печелят най-много от тези практики, ощетявайки националния бюджет, отбелязва изданието.

Според "Оксфам" избягването на данъци е една от основните причини за увеличаващото се неравенство в света, довело до това, че най-богатите 62 души в света имат също толкова имущество, колкото и най-бедните 3.6 млрд.

В рамките на десет години средното ниво на корпоративните данъци по света е паднало от 27.5% до 23.6% и тенденцията се засилва.

Изследването разглежда нивата на корпоративните данъци, данъчните облекчения и дали съответната държава участва в международните усилия за борба с избягването на данъци.

През април Европарламентът гласува нови мерки против укриването на данъци, базирани на принципа, че те трябва да се плащат там, където са генерирани печалбите.

Дори след скандала "Люкслийкс" редица европейски държави продължават да предоставят удобни условия за укриване на данъци и пране на пари, пишеше през ноември в доклад на Европейската мрежа за дългове и развитие (European Network on Debt and Development – Eurodad).

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер обмисля по-ниски глоби за компаниите, които доброволно признаят, че са нарушавали данъчните правила на Брюксел. Идеята цели да ускори "излизането на светло" на нарушителите, тъй като разследванията на ЕК отнемат по няколко години.
  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама