Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
11 яну 2017, 12:21

Плевнелиев призова Тръмп да не се сближава с Владимир Путин

От Дневник
Последна промяна в 16:06 на 11 яну 2017, 6741 прочитания, 276 коментара
Президентът на България Росен Плевнелиев се подписа заедно с още 16 бивши и настоящи европейски лидери под писмо, в което призовават новоизбраният държавен глава на САЩ Доналд Тръмп да не се сближава с руския си колега Владимир Путин, съобщава "Вашингтон пост". Според тях целта на руския лидер е да разклати демократичния ред на Стария континент.

"Путин не се стреми да направи Америка велика за разлика от нас, вашите съюзници", пише в писмото, подписано от 17 лидери от Централна и Източна Европа.

Те припомнят, че страните им са обвързани със САЩ с редица договори, и призоваха новата американска администрация да заеме твърда позиция в защита на общите им цели и интереси, които са мир, атлантическата сила на НАТО и свобода.

Освен Плевнелиев сред подписалите се под документа са още бившите президенти на Румъния Траян Бъсеску, на Естония Томас Хендрик Илвес и на Латвия Вайра Вике-Фрайберга. Там личат още имената на бившия министър на външните работи на Швеция Карл Билд и бивши министри от Чехия, Полша и Литва.

Те предупредиха Тръмп, че ако се сближи прекалено много с Русия, рискува да има сериозни последствия от тази политика не само за Европа, но и за САЩ. Според тях, ако новоизбраният американски президент реши да отмени санкциите срещу Русия за намесата ѝ в Украйна и анексирането на Крим, може да деморализира всички, които се стремят към евроатлантическата интеграция. Това се отнасяло най-вече за Източна Европа, където се очаква засилване на екстремистките и антизападните течения при подобен сценарий.

"Ние сме истинските съюзници на САЩ. Наши войници проляха кръвта си в името на трансатлантическата сигурност. Ние бяхме с вас в Ирак и Афганистан. Когато Америка е силна, ние всички заедно сме силни", пише още в писмото.
  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама