Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
10 фев 2017, 09:50

Стена от бронирано стъкло ще пази туристите под Айфеловата кула

От Дневник
Последна промяна в 14:45 на 10 фев 2017, 4225 прочитания, 24 коментара
Стена от бронирано стъкло ще пази посетилетите на Айфеловата кула - една от най-прочутите атракции в света, съобщи кметът на Париж.

Съоръжението ще е с височина два метра и половина и ще се издига в основата на кулата, където на опашки чакат желаещите да се изкачат на металната конструкция, издигната от екипа на Гюстав Айфел преди повече от 100 години.

Напоследък високата 324 метра кула е посещавана всяка година от повече от 7 милиона души, от които три четвърти са чужденци.

И в момента има метални заграждения на подхода към нея, които бяха издигнати по време на европейското първенство по футбол през 2016г.Но поредицата от атентати във Франция, започнали преди две години, предизвикаха гибелта на стотици хора и наложиха въвеждането на извънредно положение и извънредни мерки за сигурност. Преди броени дни инцидент имаше пред Лувъра.

Проектът за стъклената стена ще бъде предложен за обсъждане и одобрение от комисията, следяща строителството около градски забележителности, а след това - и от министерствотона околната среда.

"Имаме три цели: да подобрим изгледа (на защитните съоръжения), да направим достъпа по-лесен и да подсилим сигурността на посетителите и персонала", се казва в официалното изявление на кметството.Първоначалните изчисления показват, че стената ще струва около 20 милиона евро. Те ще са част от предвидените за следващите 15 години близо 300 милиона евро за пребоядисване на кулата, подновяване на асансьорите и подмяна на хилядите лампички по нея.

Проектът вече има своите критици, като най-крайните от тях вече наричат Айфеловата кула "крепост" и "новият бункер". Един от основните проблеми, според тях, е че стената от бронирано стъкло ще обхваща доста широк периметър. Идеята е тя да обхване две малки части от парка под кулата на север и юг от нея и на входа към тях да се правят проверките за сигурност на притежаващите билети.

Изглежда има спорове и за това от какво да бъдат направени загражденията, защото зам.-кметът Жан-Франсоа Мартенс, който отговаря за туризма, казва, че те може да са и от ковано желязо. Според него властите се надяват строителството да започне до края на годината.  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама