Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
15 фев 2017, 18:14

Еврокомисията започна процедура срещу Румъния заради квотите за местни стоки в супермаркетите

От Дневник
Последна промяна в 19:01 на 15 фев 2017, 3532 прочитания, 26 коментара
Европейската комисия започна процедура за нарушение срещу Румъния заради закона, който изисква най-малко 51 процента от хранителните и земеделски продукти, предлагани в големите търговски обекти, да идват от местни производители.

Той противоречи на законодателство на Европейския съюз за свободното движение на стоките, съобщава информационният сайт "Зиаре", цитиран от БТА. Румъния има два месеца да отговори на Еврокомисията.

Миналото лято румънският парламент одобри закон, който задължава хипермаркетите да продават най-малко 51% произведени в Румъния хранителни стоки като месо, плодове, яйца и зеленчуци. Изискването се прилага само за магазините за хранителни стоки, които имат оборот от над 2 милиона евро годишно, а търговците, които нарушават закона, са заплашени от глоби в размер между 100 000 и 150 000 леи (22 200 - 33 300 евро).

Още при въвеждането си нормативният акт беше критикуван от сдруженията на собствениците на търговски вериги и беше отлаган многократно. Според Асоциацията на големите търговски вериги (AMRCR) законът "подкопава принципите на съвременната търговия", лишава потребителите от избор и ще доведе до покачване на цените.

Всеки румънец оставя месечно на касите в хипермаркетите и супермаркетите в Румъния около 83 евро за хранителни продукти и продукти за лични нужди и нужди, свързани с жилището, тоест 21.6% от средната заплата, която е 385 евро.


За сравнение – гражданите на останалите държави в ЕС дават по-големи суми, но те са по-малък процент от средната заплата. По-голям процент от доходите си за храна харчат само българите – 108 евро месечно, или 30.9% от средната заплата, пишат румънски медии, цитирани от БТА. Делът на международните търговски вериги в Румъния е 55% от целия пазар на фона на 80% на Запад.
  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама