Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
16 фев 2017, 21:23

Германия и Австрия разследват имами, шпиониращи за Турция

От Дневник
Последна промяна в 21:23 на 16 фев 2017, 2808 прочитания, 24 коментара
Германия и Австрия разследват дали Турция използва ислямски духовници, за да шпионира поддръжници на Фетхуллах Гюлен на тяхна територия, и са категорични пред Анкара, че няма да търпят подобни дейности.

Вчера германската полиция претърси апартаментите на четирима имами, подозирани, че шпионират в полза на Турция, съобщи агенция "Ройтерс".

Обиските са извършени в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Рейнланд-Пфалц по подозрение, че духовниците събират информация за последователи на базирания в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен. Той е бивш съратник на президента Реджеп Ердоган, а сега обвиняван, че стои зад опита за преврат през юли.

Федералната прокуратура съобщи, че имамите са действали по заповед, дадена на 20 септември 2016 г., на турския религиозен съвет, наречен Дианет.

По думите на правосъдния министър Хайко Маас те са били членове на турско-ислямския съюз за религиозни дейности DITIB – най-голямата асоциация на джамии в Германия, която води

имами от Турция да служат на имигрантските общности.

"Очевидно е, че влиянието на турската държава върху DITIB е голямо. Асоциацията трябва истински да се разграничи от Анкара", каза Маас.

Наскоро началникът на вътрешното разузнаване Ханс-Георг Маасен предупреди, че Германия няма да толерира турски разузнавателни операции на своя почва. Миналия месец федералната прокуратура започна разследване на дейностите на турското разузнаване на германска земя след жалба на депутата Фолкер Бек.Говорител на организацията отхвърли обвиненията и подчерта, че разследванията не се водят срещу нея или в нейни храмове, а са срещу индивиди.

Австрия също разследва подобни информации. Преди дни депутатът от "Зелените" Петер Пилц показа пред медиите бележки от турското посолство във Виена и турското консулство в Залцбург, доказващи, че Сдружението на турско-ислямските културни организации в Австрия (ATIB)

изпраща на дипломати доклади с информация за организации, подкрепяни от Гюлен.

След това информацията се препраща към Анкара.

Пилц заяви, че ще внесе в парламента доклад, документиращ действията на Турция на територията на Австрия. В доклада, озаглавен "Бъди бдителен, турчино" - посегателството на Турция над Австрия", той обвинява турския президент и неговата Партия на справедливостта и развитието (AKP), че искат да оказват влияние и следят населението с турски корени в Австрия и в други държави.

"Хората в Австрия, които не следват сляпо Ердоган, са изложени на голяма опасност", подчертава Пилц. Екипът му работи по публикуването на подобни документи от 30 други държави в Европа, Африка и Азия. Той говори за

"световна шпионска мрежа" от аташета по религиозните въпроси

в различни посолства, по думите му - "много често основните агенти на Ердоган".

Пилц заяви също, че турската тайна служба МИТ вероятно има около 200 информатори, действащи на територията на Австрия, което я нарежда на второ място по брой на сътрудниците след сътрудниците на руските тайни служби в Австрия.Според него имамите, пращани от Анкара в Австрия, осигуряват най-вече информация за последователите на Гюлен, но също и за турските кюрди, опозиционни политици и журналисти.

Документите, които той е предал на австрийската полиция, разкриват комуникация между аташето по религиозни въпроси в турското посолство във Виена и Дианета в Анкара. От ATIB и от турското външно министерство отхвърлиха обвиненията на Пилц.

Говорителите на австрийското канцлерство и на вътрешното министерство, които следят за спазването на съответните закони, заявиха, че техни експерти разглеждат случая, но казусът не е стигнал до прокуратурата.
  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама