Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
17 фев 2017, 08:05

Идва ли постзападна епоха и други въпроси от Мюнхенската конференция за сигурност

От Дневник
Последна промяна в 08:05 на 17 фев 2017, 3839 прочитания, 53 коментара
Един от най-авторитетните световни форуми - Мюнхенската конференция за сигурността, ще посрещна днес световни лидери и експерти, които да обсъдят предизвикателствата пред Европа.

Новият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис ще бъде сред тях - за него това ще е първо посещение в Европа от началото на мандата му. Като представители на САЩ ще дойдат още държавният секретар Рекс Тилърсън и вицепрезидентът Майк Пенс, който ще се срещне с канцлера Ангела Меркел. Меркел ще присъства на събитието за пръв път от 2015 г.

Волфганг Ишингер, председател на конференцията, бивш посланик в САЩ и един от влиятелните германски дипломати от последните две десетилетия, каза, че "днес международната сигурност е в най-нестабилната си точка от края на Втората световна война насам".

"Част от основите на Запада и на либералния световен ред са отслабени. Враговете на отворените общества са в настъпление. Либералните демокрации показаха, че са податливи на кампании за дезинформация в международната политика на "постистината".
Ишингер посочва, че гражданите на демократичните държави все по-малко вярват, че системите на техните общества ще им донесат полза и все повече предпочитат национални решения и затворени граници пред глобализацията и откритостта.

"От друга страна, нелибералните режими изглеждат все по-стабилни и действат уверено, докато намаляват волята и способността на западните демокрации да оформят международните отношения и да бранят основания на ясни правила либерален ред. САЩ може да се превърнат от доставчик на стоки и международна сигурност в източник на повече едностранна и може би националистическа външна политика.

В крайна сметка може да сме на прага на една постзападна епоха, в която незападните играчи оформят международните отношения, често успоредно или дори в конкуренция именно с многостранните рамки, оформили фундамента на либералния международен ред след 1945 г."

Президентът Румен Радев също ще участва в конференцията и ще проведе двустранни срещи със свои колеги.

  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама