Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
17 фев 2017, 14:26

Еврокомисията подкрепи Литва в забраната на руска телевизия

От Дневник
Последна промяна в 14:37 на 17 фев 2017, 6543 прочитания, 131 коментара
Европейската комисия одобри днес действията на Литва, която спря руска обществена телевизия, призовавала в програмата си към насилие. Комисията отбелязва, че правилата в ЕС позволяват спирането на сигнал, когато медията подстрекава към омраза, предаде БТА.

Руската телевизия "РТР Планета" излъчва от Швеция. Вилнюс е доказал, че има очевидни и тежки нарушения на правилата срещу речта на омразата в програмата на телевизията.

Изказвания, прозвучали в програмата, са заплашвали с военни действия, окупация и разрушаване на няколко държави, включително Литва, Латвия и Естония.

В директивата на ЕС от миналата година, която засяга този въпрос, бе разширен обхватът на случаите, в които подобна забрана за излъчване може да бъде приложена. Директивата обхвана реч на омразата в медиите на основата на етнически произход, вяра, сексуална ориентация. Очаква се тези правила да обхванат и платформите в интернет за видеосподеляне.

Литовските власти са съобщили на ЕК за случая през декември миналата година и са спрели сигнала на рускоезичната телевизия за три месеца. На основата на предоставените доказателства комисията оценява, че предприетите от Вилнюс мерки са оправдани и съразмерни. Литва спира посочената програма за втори път, след като през 2015 г. отново се наложи прекъсване на сигнала по подобни причини.

Макар че преди са били спирани отделни предавания, забраната на "PTP Планета" бе първото ограничаване на цяла телевизия в Литва. То бе взето на фона на опасенията на балтийските страни, че Русия се опитва да засили влиянието си в тях с телевизионни предавания, насочени към рускоезичните малцинства.

През 2016 г. властите в съседна Латвия закриха местния сайт на покровителстваната от Кремъл мултимедийна информационна агенция "Спутник". "Не считаме "Спутник" за надеждна медия, а за нещо друго, инструмент за пропаганда", каза Раймондс Янсонс, говорител на латвийското външно министерство.

През август 2015 г., припомня "Спутник", Латвия отказа да регистрира офиса на информационната агенция "Русия днес" с мотива, че редакционната ѝ политика противоречи на конституцията.

  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама