Корковата индустрия се измъква от кризата с тапите за вино

Корковата индустрия се измъква от кризата с тапите за вино

© Reuters



Преди 10 години акциите на "Кортишейра Аморим" (Corticeira Amorim), най-големият в света производител на коркови изделия, не изглеждаха привлекателни за инвестиции.


Ключови думи към статията:

Коментари (25)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Georgi Yordanov
    Georgi Yordanov
    Рейтинг: 1451 Неутрално

    Е, тук задължително се вика „НАЗДРАВЕ“ ;) !

    Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
  2. 2 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 3759 Весело

    “Лиза Пероти-Браун, която пише за сайта Robert Parker Wine Advocate, каза през април, че при дегустирането на повече от 900 вина в окръг Сонома в щата Калифорния е изхвърлила до 8% от пробите заради това, че вкусът им е бил повлиян от корка.”

    Това не е никак малко!
    Единственото спасение е ако докажат, че корковите тапи променят вината за добро!

    I Want To Believe
  3. 3 Профил на traveler1
    traveler1
    Рейтинг: 947 Неутрално

    Една радостна и добра новина!
    Пластмасовите шишета, тапи, и прочие амбалаж и опаковки са най-големия замърсител на съвременния свят, а автомобилите и енергетиката на въздуха.
    Радостно е, че пазара реагира правилно и постепенно започва да изхвърля фалшивите пластмасови заместители в полза на доказаните като корка и стъклото. Нещо подобно се случи с пластмасовите бутилки за бира, които така и не се въведоха в нормалните страни(за разлика от при нас), но накрая дори и ние взехме да ги отбягваме.

    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
  4. 4 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 2141 Неутрално

    За мене пък корковата тапа си е част от ритуала по пиене на вино. Винтовата капачка приемам само по изключение за младо, трапезно бяло вино и то с леко неудолетворение. Среден и висок клас бутилка като я видя с винт и я връщам на рафта в магазина.

  5. 5 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 2564 Неутрално

    "Процесът за индивидуален контрол на качеството NDTech, разработен от "Аморим", е резултат от повече от 700 милиона евро, инвестирани от португалската коркова индустрия в ново оборудване и изследвания"

    Това звучи внушително, да е разработен индивидуален безразрушителен ( оставаше и да е разрушителен:)) тест за всяка тапа, но това няма как да не се отрази и на цената, освен ако не става дума за редки и скъпи вина, което не се изснява в статията.

  6. 6 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 2141 Любопитно

    В португалския район Алентежу внимателно отделят кората от корковите дъбове. След това във фабриките на "Аморим" край Порто

    Забележете отново дълбоките различия и в тази условно средиземноморска страна - суровината се добива в плодородния земеделски юг и се кара за преработка в предприемчивия полупланински север.

  7. 7 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 945 Неутрално

    До коментар [#2] от "2.5":

    Всъщност, точно заради корковите тапи, когато отидеш в ресторант опитваш виното. Не е както много си мислят че е заради това дали е хубаво или лошо - това никога не е повод за смяна на бутилките. Само когато корка е развалил вкуса ти имаш право да поискаш смяна.

  8. 8 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 1002 Неутрално

    Интересно, точно по тази тема си говорихме преди седмица с едни приятел, който вняся българско вино в САЩ. Той шеговито каза, че ако китайците започнат масово да пият вино, неминуемо ще минем на пластмасови тапи, защото коркът няма да ни стигне. Аз също предпочитам корковите тапи на виното, пред всякакви пластмасови заместители и боклуци, но с увеличаването на продукцията и консумацията на вино по света ми е интересно докога ще можем да разчитаме на корка.

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
  9. 9 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4811 Любопитно

    До коментар [#8] от "andreas_hofer":

    Да, имаш право. Китай става все по-голям пазар за вино и като консумация и като внос, и даже като тяхно местно производство. Ако, търсенето се увеличи дали тези две страни - Португалия и Испания, които основно прозвеждат коркови тапи ще могат да удовлетворят увеличеното търсене на корк?

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  10. 10 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 1002 Неутрално

    До коментар [#9] от "Иво":

    Именно, Иво, точно това е големият въпрос. И си прав, китайците агресивно настъпват във винената индустрия и прозивеждат все повече вино, но също и купуват европейски винарни. Миналото лято с изненада научих, че една приятна испанска винарна до Толедо Capilla del Fraile, която произвежда чудесно вино и особено зехтин е вече китайска собственост и цялата продукция на фермата отива направо в Китай. Аз обичах да си купувам от там зехтин и вино, но когато отидох миналия септември ми казаха, че нямат нищо за продаване и всичко се контролира вече директно от Китай. Чака ни интересно бъдеще.

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
  11. 11 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 2081 Неутрално

    За мене пък корковата тапа си е част от ритуала по пиене на вино. Винтовата капачка приемам само по изключение за младо, трапезно бяло вино и то с леко неудолетворение. Среден и висок клас бутилка като я видя с винт и я връщам на рафта в магазина.
    —цитат от коментар 4 на lustmord


    Ако си "винар" повече от 20-30 г, вериятно помниш и финала на ритуала "отваряне на корковата тапа": Да прегледаш добре дали някое парченце корк не се е разделило с тапата, и попаднало в бутилката (и от там в чашата). Става паралелно с оценката "докъде тапата е влажна". Както и третия стадий на визуалната проверка на виното в чашата - дали няма парченца корк в нея. Това след като оцениш цвета и "блясъка" на виното, и по време на преценяването на цвета на (червеното) вино по ръба на чашата.

    Да не споменавам несръчното отваряне на бутилки от някакви недоразумения, които в 30% от случаите разкъсваха тапата на две (или тирбушонът излизаше от дъното на тапата, което беше малкото зло)

    Що се отнася до скру'ъп капачките: Зависи дали сси купуваш вината от България или по други места. Тук цените на вносните вина средна класа не са функция на качеството им/покупните цено от производителя, а от "колко крайният потребител може да плаща".

    По други държави това е бая различно.

    Е, да си призная без бой-и 'мен ми беше криво с пластмасовите имитации на корковите тапи в началото, и със скру'ъп алуминиеви капачки. Да не говоря за "тетра'бокс'а" (Кутии по 3-5-10 л, виното в алуминиево фолио). После...свикнах:)
    До коментар [#4] от "lustmord":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  12. 12 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 2081 Неутрално

    До коментар [#2] от "2.5":Всъщност, точно заради корковите тапи, когато отидеш в ресторант опитваш виното. Не е както много си мислят че е заради това дали е хубаво или лошо - това никога не е повод за смяна на бутилките. Само когато корка е развалил вкуса ти имаш право да поискаш смяна.
    —цитат от коментар 7 на bcbg


    Не много прав:) Едва 1-2% от консуматорите на вина ПОМНЯТ ТОЧНИЯТ вкус на специфично вино от преди седмица+++, та могат да го сравнят с вкуса на току що отворената в ресторант бутилка. Докато 95% от по свестните консуматори на вино могат да различат ВКИСНАТО/развалено (поради неправилно съхраняване) вино .

    Това е и главната причина сомелие'то да отвори бутилката на спомагателната маса (и ПЪРВО да провери колко от тапата е влажна, и да я помирише) И САМО след което да покаже тапата на поръчалият виното, и да сипе 10-15 мл' за проба и одобрение.
    До коментар [#7] от "bcbg":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  13. 13 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 2081 Неутрално

    ...Единственото спасение е ако докажат, че корковите тапи променят вината за добро!
    —цитат от коментар 2 на 2.5


    Не виждам това как да стане, за свестните вина. Виж, за калпавите-не е тайна: Добави ябълка разрязана на четвъртинки/осминки в кана калпаво червено вино. И ги поохлади заедно-прави ЧУДЕСА!

    За калпави бели вина само газирана вода помага, + яко изстудяване.

    П.С. Имай предвид че алкохолът те хваща кратно по бързо ако си газираш питието: Важи от концентрати до вина.
    До коментар [#2] от "2.5":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  14. 14 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4811 Любопитно

    До коментар [#10] от "andreas_hofer":

    Да, така е.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  15. 15 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 3759 Неутрално

    До коментар [#11] от "Мойше! Толкоз!!!":

    “Да не споменавам несръчното отваряне на бутилки от някакви недоразумения, които в 30% от случаите разкъсваха тапата на две (или тирбушонът излизаше от дъното на тапата, което беше малкото зло)”

    Най-често причината е калпавият корк, ползван за въпросната тапа.
    Това би могло да се приеме и за като косвен атестат за качеството на виното в такава бутилка.

    I Want To Believe
  16. 16 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 945 Неутрално

    До коментар [#12] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Мойше, може в страните които познаваш да е различно, в страни като Франция, Италия и Белгия това или неадекватната температура са единствените поводи за да смениш поръчана бутилка в ресторант. Така е по закон, но разбира се, нищо не пречи на един собственик да направи жест. Колкото за вино купено в магазин или аукцион, нямаш никакво право за смяна, даже да си хвърлил хиляди в една бутилка.

  17. 17 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10163 Неутрално

    Проблемът при съхраняване на виното не е само тапата, но тя е също много важна. Коркът е класическото решение и част от марката :)
    А защо не и част от вкуса :)

  18. 18 Профил на znayko84
    znayko84
    Рейтинг: 655 Неутрално

    Не съм познавач, но за мен виното трябва да е в стъклена бутилка и с коркова тапа. Хубавите вина, които съм пил винаги са били в такава, като корка на тапата не се е разпрашавал като на българските евтинджоси от едно време :D

  19. 19 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 2081 Неутрално

    До коментар [#16] от "bcbg":

    Вино от магазин не се сменя, освен ако не си купил кашон, и после на всички бутилки (бяло вино в светли бутилки) в дъното виждаш утайка. Което е "производителен" дефект, а не поради лошо съхранения. Преди година вносител на 'тал'янско вино ми смени кашона+бутилка бонус, без да гъкне дори.

    В що годе свестен ресторант в Европа (нямам опит във Франция, в Италия-бая) рядко ще ти дадат вино, ако "тапата е мокра догоре"-в 90% от случаите виното вече е вкиснало. Причината-калпава тапа в съчетание на неправилно съхранение година две.

    Проблемът всъщност не е толкоз акутен в съхранението-всеки що годе грамотен вносител на вина знае как да съхранява вината "на склад". Най сериозният проблем (предимно за вина от "новия свят": Южна Америка, ЮАР и Австралия/Н.Зеландия, е гафът с превоза: Контейнер вино пътува седмица до две от там до Европа/нашенско. Ако контейнерът е на горния ред, слънцето му...е*ава майката на виното! Един нашенец, вносител на южноафрикански вина от най голямият производител там (КТ...дабъл ю, нещо такова) фалира след една пратка от такива вина, които "се свариха в бутилките" след седмица на слънце. Всяко зло на добро-това даде повод/оправдание на другите вносители да си веят гащите в чужденеция по често, на сметка на НАП-"проверявахме" къде слагат контейнерите с вина.

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  20. 20 Профил на bellend
    bellend
    Рейтинг: 522 Неутрално

    единственият сериозен проблем с отваряне на бутилка в ресторант лично за мен не е корка - виното не е декантирано. отваряне на бутилка добро и по-нагоре от добро вино 2-3 часа преди консумиране в дикантър - абсолютно задължително.

  21. 21 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 4460 Неутрално

    "За мене пък корковата тапа си е част от ритуала по пиене на вино. " коментар 4.
    Една уважаваща себе си бутилка вино, просто трябва да е с коркова тапа. :)

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  22. 22 Профил на Cassi
    Cassi
    Рейтинг: 4200 Неутрално

    Аз, като потребител, нямам проблем с капачките за вино. Понеже от няколко години открих за себе си австралийските и южноафриканските вина, които в повечето случаи са на винт, ми е все тая капачката - най-важното е виното да е добро и качествено.

    Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
  23. 23 Профил на ivan_
    ivan_
    Рейтинг: 4027 Любопитно

    До коментар [#8] от "andreas_hofer":

    Е то виното не е промишлен продукт.
    Колко ще му увеличите производството за да не стигне корка?

  24. 24 Профил на ivan_
    ivan_
    Рейтинг: 4027 Любопитно

    До коментар [#19] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Мойше доста одавна можеш да транспортираш контейнер по море с контролирана температура.
    Цената е различна, но...

  25. 25 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9618 Любопитно

    Ха наздраве, за корковите тапи за виното.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах