Депутати в Полша предложиха окончателна чистка във Върховния съд

Въпреки призивите от съдии и правозащитни организации опозицията не успява да организира някакъв значим обществен протест срещу действията на управляващата партия.

© Agencja Gazeta, Reuters

Въпреки призивите от съдии и правозащитни организации опозицията не успява да организира някакъв значим обществен протест срещу действията на управляващата партия.Депутати от управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (PiS) внесоха в парламента проект на закон, определящ да бъдат подменени всички членове на Върховния съд с изключение на онези, назначени от правосъдния министър. Това предизвика незабавни протести от опозицията и обвинения, че партията увеличава до недопустими предели влиянието си над процеса за назначаване на съдии в нарушение на конституционното разделение на властите.


Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 1132 Неутрално  Истината е, че вече в Полша съдийте ще бъдат назначавани по същия начин, както в Русия.

  Какво падение !


 2. 2 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Управляващата партия май малко се поувлече. В момента Министърът на правосъдието е и Главен прокурор. Като получи власт да назначава и Върховни съдии по собствено усмотрение нещата отиват на зле.

 3. 3 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Полша, Унгария, Севрна Корея и България - единен фронт срещу Демокрацията.

 4. 4 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  "Депутати в Полша предложиха окончателна чистка във Върховния съд"

  Прилагат закона за лустрация на комунистическите кадри. Левичарска Европа не може да понесе декомунизацията в Полша, а приема с охота бившата комунистическа номенклатура и бившите комунистически ченгета , преоблекли се в демократически дрехи за свои партньори в България. Вече години наред Съселът е партиен шеф на ПЕС. Какво да коментираме повече.

 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  Тези започват да стават по–зле и от нас. Да не започнат да възхваляват Качински като сияйно слънце за света.

 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  "Депутати в Полша предложиха окончателна чистка във Върховния съд"

  Така трябва да стане и в България. Пълна подмяна на висшите магистрати , съдии и прокурори и замяната им с млади непокварени юридически кадри при нова система на оценка на кадрите и носенето на отговорност за техните действия.
  Браво на поляците.

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  До коментар [#6] от "tacheaux":

  Не. Най-добре е магистратите да бъдат избирани пряко от народа. Както е в САЩ.

 8. 8 Профил на otis5
  otis5
  Рейтинг: 397 Неутрално

  В Полша е на власт най-демократичната и антикомунистическа партия ПИС!Това разбира се не се харесва на руските опорни точки и полските комунистически олигарси.Особено след свалянето на полският самолет с президента военният елит и иконата на Солидарност и антикомунизма Анна Валентинович.Сега като у нас крадецът вика дръжте крадеца.Стар комунистически трик за заспал материал.

 9. 9 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#8] от "otis5":

  Ти идиот ли си или само се правиш? Валентинович беше една дърта смахната вещица. Качински(тоя дет се гътна) си беше безгласна буква. Тоя дето остана си е чиста проба комуне(по душа) и псевдодиктатор. И русофобията му не е достатъчна за да компенсира всичките му недодтатъци.

 10. 10 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#4] от "tacheaux":

  Като не разбираш не пиши. Положението в Полша няма нищо общо с нашето. Там отдавна няма остатъци от комунизма в съдебната система. Всъщност и в политиката като така, с изключение на (о иронио) ПИС, където има няколко егземпляра. Самият Качински е под съмнение впрочем.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах