Ами ако британците поискат да се върнат в ЕС

Ами ако британците поискат да се върнат в ЕС

© ANDY RAIN, EPAВеликобритания още не е излязла от ЕС, а някои вече очакват да се реинтегрира. Макар че договорите предвиждат подобен вариант, той е сложен за прилагане и европейците ще накарат британците да платят скъпо за скиталчеството си.


А ако, след приключването на Брекзит, британците дойдат, подобно на буржоата от Кале (през 1347 г. - бел. ред.), в дрехи от груб плат и с въжета на вратовете, за да помолят смирено за повторно присъединяване към ЕС? Никой в европейските столици не се съмнява, че Великобритания наистина ще напусне ЕС на 31 март 2019 г., когато часовникът удари полунощ. Мнозина обаче смятат, че тя ще поиска, когато политическите обстоятелства го позволят, да се върне в европейското семейство - толкова тежки се очаква да бъдат икономическите и дипломатическите последици.


Неспособността на правителството на британският премиер Тереза Мей да заеме последователна позиция за преговори и дълбоките разделения на политическата класа около напускането на ЕС, "меко" или "твърдо", на практика увеличават вероятността да видим това "непокорно дете" на европейската класа да се завръща по-бързо от очакванията. Но не при каквито и да е условия.
"Брекзит ще се състои, предупреждава високопоставен европейски дипломат. Британците са прекалено ангажирани, за да отстъпят въпреки дебатите отвъд Ламанша."


"Тези, които биха предложили отказ от Брекзит, биха се осъдили на политическа смърт", добавя представител на комисията, натоварена с преговорите за излизане от ЕС.


"Подкрепилите Брекзит не могат да се отрекат, макар че всички изпитват съмнения доколко той е добра идея", анализира Оливие Коста, професор по политически науки в Бордо и в Европейския колеж в Брюж.


"Ще е необходимо политическо сътресение през идните 18 месеца, за да се променят нещата, например нови парламентарни избори, които днес е трудно да си представим", съгласява се цитираният по-горе дипломат. Което предполага най-малкото "коренна промяна на общественото мнение. Обаче, макар че се забелязват изменения, те не са достатъчно значими, за да поеме някое правителство риска от ново допитване", подчертават в комисията.


"Не трябва да се заблуждаваме, предупреждават в Брюксел. Това, за което се говори във Великобритания, не се отнася до завой в политиката, а до съдържанието на преходния период, който ще последва излизането."


Британска гордост


Всъщност предсрочните парламентарни избори не доведоха до победа на противниците на излизането от ЕС: Лейбъристката партия водеше кампания за "мек" Брекзит, т.е. запазване на тесни връзки с ЕС.


Либералдемократите, подкрепящи оставането в ЕС, отново показаха, че са в маргинална позиция. И най-вече поддръжниците на шотландската независимост от Шотландската национална партия, които открито се противопоставят на Брекзита, понесоха тежки загуби.


"Тереза Мей със сигурност загуби позиции, но беше отхвърлена нейната стратегия за "твърд Брекзит", т.е. пълно прекъсване на връзките с ЕС", подчертават в комисията. "На практика британските избиратели потвърдиха резултатите от референдума на 23 юни 2016 г., но не искат рязко напускане."


От всяко положение, извън политическите и правни аргументи, "има една британска гордост, която изисква да не се отказват от поетия курс, дори ако си дават сметка, че правят глупост", шегува се дипломат, работещ в Брюксел.


Дори ако се предположи, че британците може бързо да променят мнението си, не е сигурно, че това ще бъде юридически възможно. Задействането от Лондон на чл. 50 от Договора на ЕС на 29 март без съмнение е неотменимо.


"Въпреки че договорът не казва нищо по въпроса, Върховният съд на Великобритания реши, че връщането назад е невъзможно, в унисон с комисията и с Европейския парламент", припомня Оливие Коста. И дори ако останалите държави решат с единодушие да прекъснат действието на чл. 50, "ще бъдат поставени условия, защото не може и дума да става да позволим на Лондон да ни лази по нервите, както прави от 40 години насам", отсича рязко европейски дипломат. "Не може и дума да става Великобритания да се ползва от серия от изключения или от отстъпка в приноса си към бюджета, което ще бъде неприемливо за Обединеното кралство."


Фотогалерия: Листовките, които спечелиха референдума за Брекзит >


Накратко, откъдето и да се погледне проблемът, никой няма интерес Брекзит да не се състои. В замяна на това е възможно ново присъединяване след излизането, както предвижда параграф 5 на чл. 50.


"Колкото повече време минава след референдума от 23 юни 2016 г., толкова по-възможно става евентуално завръщане", резюмират в комисията. В частност естествената еволюция на електоралното тяло ще действа в полза на европейците. Шейсет и четири на сто от гражданите на възраст над 65 години гласуваха за напускането, а 71 на сто от тези под 25 се обявиха за оставането в ЕС. Както грубо напомни лидерът на либералните демократи Винсънт Кейбъл, "раят очаква мъчениците на Брекзит". "Това е въпрос на друго политическо поколение, на различен електорат", признават в комисията.


"Както се казва в чл. 28 на конституцията от 1793 г., "едно поколение не може да обвърже със своите закони бъдните поколения", подчертава Оливие Коста. Икономическите последици на Брекзит (които се очертава да бъдат болезнени), както и дипломатическите (предвид, че Лондон рискува да се приближи към своята изолация, когато е настъпил часът на големите континентални съюзи) ще изиграят важна роля за нова кандидатура.


Без подаръци


На практика има риск проблемът да се появи от страната на ЕС, който няма никакво намерение да помъква отново британската тежест, още повече че еврофобите все още ще са част от пейзажа във Великобритания.


"Независимо какво мислят в Лондон, никой няма да има желание да им направи и най-малката отстъпка след Брекзита. Изобщо не е сигурно, че по-федералистки настроените страни като Германия или Франция ще приемат нова кандидатура. Необходимо е единодушие на двадесет и седемте", анализира Оливие Коста.


Великобритания няма вече да може да иска привилегирован статут като този, който беше получила. "Ако след 10 или 15 години ЕС включва два отделни кръга, еврозоната и по-широка общност, обединена около Общия пазар, може би дори статут на асоцииран член, това ще улесни завръщането на Великобритания", смята европейски дипломат. Ако такова завръщане се състои, то ще е през задната врата. И тя ще отведе в стая, съседна с европейския дом. Брекзит или завръщане у дома, Великобритания ще остане трайно отслабена. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9978 Неутрално

  Великобритания винаги е била с единия крак вън т ЕС. Сред 10 години ще бъде същото, да го наречем "с един крак вътре в ЕС :)"

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2748 Неутрално

  Ами ако британците поискат да се върнат в ЕС ??? Нека първо да си плАтат да излязат, пък ако поискат да се върнат, да си плАтат за вход.

 3. 3 Профил на Dimiter Tsvetkov
  Dimiter Tsvetkov
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Ако Брекзит е бил просто непредвидено недоразумение, то изводът би бил стряскащ, Не виждам британската политика в ролята на даст ин дъ уинд.

 4. 4 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 4856 Неутрално

  "Брекзит или завръщане у дома, Великобритания ще остане трайно отслабена"

  Непрекъснато се пише, че Лондон ще загуби от излизането си от ЕС. Самият ЕС, надали ще спечели! Дори само с отпадането на вноската на Великобритания. Да не говорим, че е втората икономика в Европа, ядрена сила, постоянен член на Савета за сигурност на ООН. ЕС ще бъде доста отслабен и изцяло в ръцете не Берлин

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5422 Неутрално

  До коментар [#4] от "daam":

  В Париж имат други планове относно хегемонията на Берлин.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Това е игра на нерви.По-интересно е кой ще я последва.

 7. 7 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  "Брекзит или завръщане у дома, Великобритания ще остане трайно отслабена"Непрекъснато се пише, че Лондон ще загуби от излизането си от ЕС. Самият ЕС, надали ще спечели! Дори само с отпадането на вноската на Великобритания. Да не говорим, че е втората икономика в Европа, ядрена сила, постоянен член на Савета за сигурност на ООН. ЕС ще бъде доста отслабен и изцяло в ръцете не Берлин
  —цитат от коментар 4 на daam


  Пък през цялото време целия свят се заблуждаваше че ядрото на ЕС е Берлин+Париж+Бенелюкс. Добре че 'скритата истина' въобще не се оказа Лисабон+Братислава+Балтика:)

  Както и да е, да, наистина напускането на Англия е шит и за нас и за тях, но не виждам как това доказва че постъпват правилно. И да, след едно поколение и ние и те ще се справим с последствията, но пак, не виждам как това доказва че постъпват правилно.

 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3081 Весело

  Може и ЕС да загуби парите от вноската , но за сметка на това се отърва от постоянно включената "ръчна" ...

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4559 Любопитно

  Решението бритаския народ вече го взе на референдума, а двете основни партии - лейбъристката и консервативна партия също подкрепят Брекзита! Какво повече има да коментираме тогава!? UK трябва да напусне ЕС! Точка!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Великобритания все още е голям играч, но вече не е световна империя. ЕС, макар и отслабен и ообеднял след спирането на британските вноски, все пак представлява третият най-голям общ пазар след Индия и Китай и най-голямата икономическа групировка (по размер на БВП) в Света.
  Така че, загубите за Великобритания са по-сериозни. Мисля си, че реинтеграция ще има, ноо, както казват и в статията, и тя няма да е каца с мед за британците. Да не забравяме, че Нейно Величество Елизабет II все повече остарява и смяната на трона в следващите 10 години е повече от вероятна. Макар британските монарси да не управляват пряко - поне от времето на Джордж III насам, влиянието им е доста голямо. При това е абсолютно непрозрачно и задкулисно. Така че смяната на дълго управляващ монарх винаги е означавала сътресения в политическия курс на страната, като често е застрашавало самата монархия. В условията на сътресения след Брекзита, надали имат нужда от още проблеми.

  E PLVRIBVS VNVM
 11. 11 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Великобритания все още е голям играч, но вече не е световна империя. ЕС, макар и отслабен и ообеднял след спирането на британските вноски, все пак представлява третият най-голям общ пазар след Индия и Китай и най-голямата икономическа групировка (по размер на БВП) в Света.
  Така че, загубите за Великобритания са по-сериозни. Мисля си, че реинтеграция ще има, ноо, както казват и в статията, и тя няма да е каца с мед за британците. Да не забравяме, че Нейно Величество Елизабет II все повече остарява и смяната на трона в следващите 10 години е повече от вероятна. Макар британските монарси да не управляват пряко - поне от времето на Джордж III насам, влиянието им е доста голямо. При това е абсолютно непрозрачно и задкулисно. Така че смяната на дълго управляващ монарх винаги е означавала сътресения в политическия курс на страната, като често е застрашавало самата монархия. В условията на сътресения след Брекзита, надали имат нужда от още проблеми.

  E PLVRIBVS VNVM
 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#9] от "Иво":

  Ами да си хващат пътя, но излиза, че работата не е толкова проста, защото те искат, да не си платят дължимото по договор, да излязат, но да останат в пазара на ЕС.
  И коя част от народа е взела решението: "Шейсет и четири на сто от гражданите на възраст над 65 години гласуваха за напускането, " - пенсиите:).
  Става точно както е у нас - пенсиите крепят БСП-то, крепят русофилството и всякакви зависимости, които ни пращат на кино, така е и там, пенсиите гласуват, а активното население ще плаща и понеже партиите също се крепят ня електората, как да си обидят пенсиите, нали утре ще губят избори - кръга се затваря, само че това е порочния кръг.
  Иначе нещата са ясни, освен конкретната вноска, ЕС губи около 7% от БВП, а ВБ ако не постигне някакъв по-мек вариант на напускане, ще загуби много сериозен пазар.
  Това последнотпо може да е много сериозен аргумент, за обратно решение - връщане след излизането.
  И още нещо, вижте с какви рекламни и дълбоко лъжовни послания се стигна до Брекзит-а - на подобни дивотии могат да клъвне по-глупавата, необразована част от хората - толкова по "решението на народа".

 13. 13 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Ами ако британците поискат да се върнат в ЕС
  ---------------------
  Ще поискат, ако протекат дълбоки реформи в ЕС - рязко приключване с левундерството, което ни продават за "либерализъм" , интеграция на база действителни , а не измислени либерасто-толерастки ценности, премахването на широко прилаганите двойни стандарти,защита на общоевропейските интереси от всеки - Русия , Близък изток, за съжаление и от САЩ вече, че ги удари шайбата в главата много лошо последните 20 годинии.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 14. 14 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Най-добре за всички ще е англичаните да вървят на райната си.Като за начало.

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4627 Весело

  Първо ще ги е срам да си го признаят пред себе си, после ще ги е срам да си го кажат!

  Ако гласувате за предателите на България в БСП, вие я обричате на смърт!
 16. 16 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  До коментар [#4] от "daam":

  Няма печеливши от Брекзит...! И Великобритания и ЕС, губят! С отпадането на вноската на Великобритания, отпадат и разходите в посока острова. Освен това, доста финансови и всякакви други институции, които досега носеха приход за Лондон, се местят в посока ЕС.
  Може да е била втората икономика в ЕС, но е била в ЕС, подчертавам в ЕС. И, едва ли ще си остане такава, след напускането. Загубата на пазар с 500 млн. потребители, не е малка работа.
  И какво, като ЕС ще се командва от Берлин и Париж? Все от някъде ще се командва...! Поне за България, това не е от голямо значение. На България и трябва силен и стабилен ЕС. Това обаче, не е в интерес на Великобритания. Да мислим, за нашия интерес и да оставим англичаните да си пият чая и да си обгрижват тъмнокожите поданици на кралицата...!

  Искам да съм негър, в щата Алабама...!
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4559 Любопитно

  До коментар [#12] от "tsvetko_51":

  Цветко, знам, че мнозинството от тези, които подкрепиха Брекзита са възрастни хора, че мнозинството гласували с ДА бяха от провинцията, а не от големите градове! Това е така, но кажи ми това променя ли резултата от референдума - ами НЕ разбира се! Спомням си колко шумна кампания имаше преди референдума, всеки, имаше възможността да се запознае с мнението на двата лагера. Да бяха се активизирали по-добре младите и образовани бритнаци за да спечелят те. Не го направиха. За съжаление това е явлние в почти целия ЕС - много млади европейци не се интересуват от политика, а трябва защото политиката (ците) може да променят и влошат живота им. Това ще им бъде за урок на всички! Трябва да бъдеш активен политически, иначе може да бъдеш яко прецакан, както се случи в UK.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Няма такъв вариант. Годините след Брексит ще бъдат изключително важни за ЕС. Реформи които да сега не са провеждани и политики които да сега са били стопирани от ВБ, ще се осъществят. Вярвам че 10 години след излизането на ОК, ЕС ще е много различен, дали за добро или лошо не се знае, но със сигурност Съюзът няма да по английски тертип и разбирания.

 19. 19 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Разни мръсници лъжеха на едро, за това какво е ЕС, как работи, какво е тяхното място.

  Няма да е хубаво за никого, но се радвам че в ОК решиха да излязат. Време е всички лумпени и необразовани тъпаци в ЕС да видят какво може да се случи, ако решиш да излезеш.

  Надявам се експортно ориентираната към ЕС индустрия да си излезе от ОК. 40 години изключения и не мирясаха - добре, бъдете си сами.

  Има един вулгарен македонски политически клип - после еб@не - нема каене. Довиждане ОК и пак си помислете колко сте изключителни, невероятни, изобщо най-чудните.

  До коментар [#12] от "tsvetko_51":

  Много добре казано.

  preklara rara
 20. 20 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иво":

  51.9% voted to leave the EU -- с две думи населението е почти по равно разделено по въпроса

  аз лично при такава поляризация не виждам как може да се взимат с лекота решения

 21. 21 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1820 Разстроено

  Забележете посланията от листовките. Днешната пропагндна машина може да ви накара да кажете на бялото черно и обратно и в двата случая да си мислите че сте прави.

  Не нищо вече не вярвам на 100%. Съмнявам се вече и в "най-достоверните изтовници"

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 22. 22 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1820 Разстроено

  "Брекзит или завръщане у дома, Великобритания ще остане трайно отслабена"Непрекъснато се пише, че Лондон ще загуби от излизането си от ЕС. Самият ЕС, надали ще спечели! Дори само с отпадането на вноската на Великобритания. Да не говорим, че е втората икономика в Европа, ядрена сила, постоянен член на Савета за сигурност на ООН. ЕС ще бъде доста отслабен и изцяло в ръцете не Берлин
  —цитат от коментар 4 на daam


  :) Какво е "Савет"

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 23. 23 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Всъщност, всичко зависи от това, колко е ценна за останалите си партньори в ЕС. Имам съмнения, че много кръгове ще натиснат да и се даде привилигерован статут 'под масата'. Връзките са твърде много за да се скъсат изведнъж.
  Ясно е и какво искат популистките лидери, които спечелиха с референдума - хем да вземат бонуса от напускането, хем да НЕ изпитат негативите. Почти можеше да им се получи, но ... Шотландия и Ирландия вероятноще объркат сметките им. Брекзита наля още повече вода в желанието им да се отделят от UK. Без тях, а с еманципираната Британска общност Англия се превръща в една наистина второстепенна държава.
  Има и друга старана на медала. Факт е, че няма друга европейска държава, която да заеме мястото им. И като финанси, и като транс-атлантическа връзка. Германия има траен комплекс, а и трудно би била приета за лидер от всички.

 24. 24 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 810 Неутрално

  ЕС ще бъде доста отслабен и изцяло в ръцете не Берлин
  —цитат от коментар 4 на daam


  ЕС е станал по-силен с приемането на жалката икономически Великобритания по милост през 73-а, та сега щял да отслабне? След като я тегли на буксир повече от десетилетие, подари й милиардния бизнес на европейската финансова и стокова търговия, а за награда нонстоп търпеше стоически всички подли английски удари под кръста? Я пак?
  А що се отнася до "ръцете на Берлин", бих казал единствено "И Слава Богу!". Защото другите алтернативи - Вашингтон, Москва или Пекин, никак не ми се нравят!

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иво":

  100% съгласен и ако въобще си правя труда да пиша, то е само с една цел, ако успявам да предизвиквам и някои от по-младите тук и въобще, особено когато е около избори, но и по принцип.
  То ако човек се замисли, няма нищо лошо да си по-далеч от политиката, но поне в наши дни и особено в Европа, веднъж че има възможнсот за реално въздействие чрез гласуване, писане на разни заявления и обръщане към институциите, както и чрез протести, когато се стигне до там и затова чрез активност, включително политическа може да си подобрим или поне да не позволим да се влоши живота.

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#19] от "edin slep":

  "Няма да е хубаво за никого, но се радвам че в ОК решиха да излязат. Време е всички лумпени и необразовани тъпаци в ЕС да видят какво може да се случи, ако решиш да излезеш."

  Споделям това мнение, и дори, без да се хваля съм писал същото, още когато се заговори за референдум по въпроса и ако за нещо съжалявам, то е че това не се случи малко по-рано и по възможност със страна с по-малко значение за съюза - например Гърция, макар че са ни съседи и това конкретно за нас, българите и отношенията на балканите нямаше да е добре.
  Но, каквото - такова и все някой трябваше да получи този урок - е, британциоте сами си го докараха до главата и ще трябева да си сърбат попарата и честно, ще ми стане особено приятно, ако след некоя и друга година, тръгнат да кабдидатстват отново:).

 27. 27 Профил на Момчил Костов
  Момчил Костов
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Ще поискат да се върнат само в мокрите сънища на някои платени журналисти и ЕС сектанти. Благодаря за минусите на последните ;)

 28. 28 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 810 Неутрално

  И какво, като ЕС ще се командва от Берлин и Париж? Все от някъде ще се командва...!
  —цитат от коментар 16 на tww09306483


  Само заради истината: ЕС е СЪЗДАДЕН като общ проект на двете континентални свръхсили - Франция и Германия. Великобритания драпа повече от десетилетие да я приемат, но трябва Де Гол да слезе от сцената, за да се умилостивят водещите европейски нации към болната бабичка.
  Наглостта на британците е безгранична и в представянето на цялата история около икономическия им възход, тя се разказва като последица единствено от таланта на една "велика" дама - Тачър, но никой не коментира, че именно след влизането си в ЕС ОК получи изключителни права в областта на фондовата търговия на ЕС. Това бе истинската причина за златния дъжд над Лондон, Тачър просто събираше постъпленията, които й бяха подарени.
  Е, сега ще гледаме последиците от идващата суша. Ще е зрелищно и много, много поучително за някои вироглавци в ЕС, които си въобразяват, че могат да скачат колкото си искат по главите на немци и французи!
  Пак да повторя - ЕС, това са Франция и Германия! Великобритания е просто шут, който си похапна хубавичко на европейската маса, игра успешно ролята на троянски кон в полза на САЩ, а сега отново отива на мястото си - в блатата!

 29. 29 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 628 Неутрално

  ЕС ще бъде доста отслабен и изцяло в ръцете не Берлин
  —цитат от коментар 4 на daam


  Това изречение е оксиморон. Европа може да бъде истински силна единствено, ако попадне изцяло в ръцете на Берлин...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 30. 30 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#4] от "daam":В Париж имат други планове относно хегемонията на Берлин.
  —цитат от коментар 5 на Незнайко в Слънчевия град


  Може би...Но по мнението на роднини, живеещи във Франция, френското правителство право каквото каже фрау Меркел...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 31. 31 Профил на half_truth
  half_truth
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  "има една британска гордост, която изисква да не се отказват от поетия курс''
  —цитат от коментар 0 на 0


  Не са толкова тъпи. Възпитават ги като народ, който ръководи и развива света благодарение на традициите си. Традициите са причината за английската гордост. Няма да позволят политики на ЕС, целящи размиване на традициите им. Още по-малко ще се оставят да ги ръководи някой друг. Освен ако Бруксел не възприеме английските традиции.

 32. 32 Профил на half_truth
  half_truth
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  френското правителство право каквото каже фрау Меркел...
  —цитат от коментар 30 на philologist

  Колко жалко за френския народ. Създал огромна култура в миналото, а сега ще успее ли да я запази? Затова се отделиха англичаните.

 33. 33 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Ще поискат да се върнат само в мокрите сънища на някои платени журналисти и ЕС сектанти. Благодаря за минусите на последните ;)
  —цитат от коментар 27 на Момчил Костов


  Но ако наистина се случи, публично ще се покаете ли, или ще се скатаете ни чул ни видял?

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8223 Неутрално

  Британците се оказаха доста инатливи и на инат ще излязат, даже да са по- зле.

 35. 35 Профил на dup50528334
  dup50528334
  Рейтинг: 183 Любопитно

  Интересно! "...не е вето, Но..."
  http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-scotland-politics-40868557

 36. 36 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иво": 51.9% voted to leave the EU -- с две думи населението е почти по равно разделено по въпросааз лично при такава поляризация не виждам как може да се взимат с лекота решения
  —цитат от коментар 20 на Xumpomo name

  Ами да са си направили закона така, че референдум да важи при 60 и повече процента вот за едната алтернатива. Кой им е виновен, че не са го направили така?

  Нашият закон също трябва да се промени за 60+ процента и да отпадне клаузата да са гласували повече от гласувалите на предишните парламентарни избори. За да има представителност, е достатъчно да са гласували повече от 50% от имащите право на глас. Нищо от това, разбира се, няма да стане, защото политическата ни клика няма интерес, а напротив.

 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3923 Неутрално

  Британската тъпотия ,която се нарича Брекзит ще доведе до трайно отслабване както на самата Великобритания ,така и на нейната "тежест" в световен мащаб!

 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4627 Неутрално

  Това да не е концерт по желание!?
  Няма да си играем на "иди ми - дойди ми"!

  Ако гласувате за предателите на България в БСП, вие я обричате на смърт!
 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4627 Неутрално

  Британската тъпотия ,която се нарича Брекзит ще доведе до трайно отслабване както на самата Великобритания ,така и на нейната "тежест" в световен мащаб!
  —цитат от коментар 37 на bat_plamen


  Искат сами да са си господари.
  Само дето в днешния свят такова нещо е невъзможно.
  Особено за не толкова големи държави, каквато е Англия (нарочно написах Англия).

  Ако гласувате за предателите на България в БСП, вие я обричате на смърт!
 40. 40 Профил на zuk_trombon
  zuk_trombon
  Рейтинг: 1621 Весело

  Ами ако баба ми стане мъжка?

  немалка част от тях (Българските масони) са просто едни впиянчени ченгета от Държавна сигурност, които си играят на рицари и се обличат в чаршафи.
 41. 41 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Истината е, че е налице една световна тенденция, която не е за пренебрегване. Мисля, че излизането на ВеликоБритания беше много добре премерен ход от тяхна страна. Прилича малко на теория на конспирацията - но тези части от процента, които решиха нещата, всъщност са планирани - така каквото и да стане - никой не е виновен - "така се е получило". ВБ обаче следва тенденцията на световната история (поне в сегашния контекст) и в никаквъв случай няма да пострада. Тенденцията е същата - тази която докара Тръмп на власт, а също и Радев у нас. И Тръмп - уж критики, уж непремерени изявления, щели да го импийчват, обаче в действителност - нищо подобно. Светът върви (за мое съжаление) към отказ от либералните ценности, повече авторитаризъм, консерватизъм, национализъм.
  Западът се отвръща от това на което ни учеше и явно е задълго.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 42. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4627 Неутрално

  До коментар [#41] от "tak40309320":

  Светът става все по-егоистичен!
  Май е свързано с все по-големия недостиг на суровини.

  Ако гласувате за предателите на България в БСП, вие я обричате на смърт!
 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4627 Неутрално

  До коментар [#41] от "tak40309320":

  Светът става все по-егоистичен!
  Май е свързано с все по-големия недостиг на суровини.

  Ако гласувате за предателите на България в БСП, вие я обричате на смърт!
 44. 44 Профил на stoyaniva
  stoyaniva
  Рейтинг: 472 Весело

  Гледам, че тук мнозина на чужд гроб без сълзи плачат...

 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3869 Любопитно

  Не са толкова тъпи. Възпитават ги като народ, който ръководи и развива света благодарение на традициите си. Традициите са причината за английската гордост. Няма да позволят политики на ЕС, целящи размиване на традициите им
  =========
  Значи ...под подобни статии можем да мислим и разсъждаваме искрено ,а колкото по на югоизток отиваме сме по корумпирано мислещи ....така ли ?
  До коментар [#31] от "half_truth":

  Bukalemun
 46. 46 Профил на half_truth
  half_truth
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  До коментар [#45] от "eti mehter":

  На Югоизток всички държави са корумпирани. Управляващите върхушки целенасочено държат масите на ръба на бедността. Така могат да им обясняват, че е така заради лошия запад, който богатее за тяхна сметка. А националните им лидери/диктатори се борят за интересите на народите си. Това са югоюзточните традиции на управление. И да се размият, ха дано, няма да е загуба за човешката цивилизация нито за самите югоизточни народи. Лек ден.

 47. 47 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1242 Весело

  Лично аз ще ги приема най-сърдечно!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах