След телефонен разговор с Путин, Меркел настоя за по-сериозни санкции срещу Северна Корея

След телефонен разговор с Путин, Меркел настоя за по-сериозни санкции срещу Северна Корея

© Reuters

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха в телефонен разговор ситуацията на Корейския полуостров и осъдиха Пхенян, че не зачита резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Двамата лидери подчертаха, че такива стъпки противоречат на принципите за неразпространение на ядрено оръжие и създават сериозна заплаха за регионалния мир и сигурност, съобщава БТА.


Според тях "уреждането на тази изострена криза е възможно само с политико-дипломатически средства, чрез възобновяване на преговорите между всички замесени страни", пише в комюнике на пресслужбата на Кремъл.


На 3 септември Северна Корея обяви, че е направила успешно изпитание на водороден заряд, който може да бъде използван за бойна глава на междуконтинентална балистична ракета, което предизвика бурни реакции от международната общност. Заради действията на азиатската страна Меркел изрази подкрепа за по-строги санкции на ООН срещу нея.


В разговора между Путин и германския канцлер бе засегната и темата Украйна. Меркел приветства руското предложение за разполагане на мироопазващ контингент на ООН, но подчерта, че предлаганият мандат трябва да бъде разширен. Путин е изразил готовност да обмисли идеята за разполагане на "сини каски" не само по линията на контакт в Донбас, но и в други зони на Източна Украйна, за да охраняват служителите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които следят за спазването на Минските споразумения.


Всичко, което трябва да знаете за: