Путин и Ердоган се разбраха за среща в Анкара на 28 септември

Снимка от срещата на президентите на Турция и Русия, Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, в Истанбул на 10 октомври миналата година.

© Osman Orsal, Reuters

Снимка от срещата на президентите на Турция и Русия, Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, в Истанбул на 10 октомври миналата година.

Руският президент Владимир Путин ще пристигне в Анкара този четвъртък за среща с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, съобщи пресслужбата на Кремъл. Според сайта на руското президентство двамата са се договорили в телефонен разговор, инициативата за който е била на "руската страна", да продължат "подробния обмен на мнения по двустранни и регионални въпроси" на срещата си в турската столица.


Путин и Ердоган обсъдили "сирийската проблематика, включително в светлината на положителните резултати, достигнати в хода на шестата Международна среща по въпросите на Сирия в Астана на 14-15 септември".


На въпросната среща Русия, Турция и Иран се договориха да ускорят създаването на "деескалационна зона" в провинция Идлиб - последния сирийски район в ръцете на бунтовнически групировки, различни от "Ислямска държава".




Според съобщението двамата изтъкнали, "че създаването на четири зони за деескалация в Сирийската арабска република открива път за прекратяване на гражданската война и политическо урегулиране на кризата въз основа на принципа на суверенитета и териториалната цялост на страната".


По-рано в понеделник Путин е разговарял и с президента на Иран Хасан Рохани, за да обсъдят преминалите разговори в Астана и прилагането на споразумението за спорната ядрена програма на Техеран.