Идва краят на кабелите

© Associated PressДните на десетките кабели, свързващи телевизори, компютри и мобилни телефони с електропреносната мрежа, може би са към края си благодарение на система за безжично презареждане на домакински уреди. Новата технология разчита на скорошен научен пробив и според компанията WiTricity може да изпраща електроенергията "безжично" до различни устройства, пише "Таймс".


Според WiTricity тяхната технология е безопасна за хората, тъй като реално преносът на енергия става посредством магнитни полета.


Самото откритие е базирано на научния принцип на Резонанса, според който преносът на енергия става между два предмета със сходна естествена честота на трептене. Когато обектите са с еднаква резонантна честота, те обменят енергия, без реално да имат ефект върху околната си среда и намиращите се в нея други предмети. По същия принцип кристална чаша може да бъде счупена от акустичните вибрации от гласа на певица, изпълнила дадена нота.
При технологията WiTricity преносът на енергия се осъществява между две магнитни намотки – едната от които включена в контакта, а другата - към домакински уред, например лаптоп. Електромагнитните вълни се прехвърлят между намотките и втората получава електричеството, нужно за захранване на преносимия компютър, чиято батерия на практика става излишна.


Приложимостта на технологията бе демонстрирана миналата седмица на конференция в Оксфорд, където пред присъстващите изпълнителният директор на компанията Ерик Гилър показа телевизор, включен в прототип на устройството.


Основно предимство на WiTricity пред сходни лазерно базирани технологии е, че не изисква пряка видимост между излъчвателя и приемателя на електрическия заряд.


Съществуват обаче и някои пречки. При сегашното ниво на технологията могат да бъдат захранвани само низхоразходни уреди. Самият пренос на енергия пък не може да става на повече от два метра, макар надеждите да са след време да бъдат достигнати и разстояния от порядъка на 30 метра.

Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на Стария Бен
  Стария Бен
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Идва ерата на облъчването

 2. 7 Профил на iph770
  iph770
  Рейтинг: 210 Весело

  е тогава съседите ше ми крадат тока мнооого сериозно!!

 3. 35 Профил на Цонев
  Цонев
  Рейтинг: 514 Неутрално

  108, магнитните полета са напълно безвредни (или съвременната технология не може да я докаже тази вредност) все пак живеем в/у огромен магнит - планетата Земя... А и едно от най-безвредните образни изследвания в медицината е ЯМР...

  And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...
 4. 42 Профил на Цонев
  Цонев
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Никакво...ориентират се по магнитното поле на Земята (но това е спорно - сега се приема, че по поляризираната светлина), но дори и да е така - мисля, че тези слаби полета нямат и трилионна част от земното...Има оромни магнитни аномалии по Земята и не съм чул там да има различна заболяемост или пчелите да кацат на лайна, а не на цветя..
  пр. Курската магнитна аномалия

  And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...
 5. 43 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Стар крадец си татииии, крал си кво ли неееее
  обачИ татиии - май гладен ще се мрееее ...
  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 6. 57 Профил на Цонев
  Цонев
  Рейтинг: 514 Неутрално

  108, не разбрах как точно влияят на тялото и на коя част по-точно токовете на Фуко и ако има болест кажи и името... Само не искам източници от рода на филма "Великата тайна на водата" и подобни... Пък при ЯМР магнитното поле е милиони пъти по-силно от споменатите по-горе и процедурата е да кажем близо час... (има значение и колко градуса е загрята ютията - 20 или 200..)

  And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...
 7. 58 Профил на steppenwolf
  steppenwolf
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Тези от WiTricity са големи манипулатори. Тази технология може да си има някакви предимства, но само за маломощни прибори. Това крушки телевизори перални ми иглежда като научна фантастика. Като гледам как са го нарисували, се предполага излъчването да е изотропно. Е не стига че се пържим сега с мобилни телефони wireless устройства, ами и енергия ще се предава безжично. Пълни глупости.

 8. 60 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 927 Весело

  интересен е стремежът на българина да се изкара по-умен и от най-умните, а ако същевременно ги изкара и глупави, ще е направо повод за напиване. Някакви хора с познания по физика на ниво 8ми клас са тръгнали да се опитват да оборят публикации на учени в журнали като Science и Annals of physics... А това са доса по-сериозни издания от секцията "технологии" на дневник или даже таймс, и там не може сулю и пулю да си публикуват бъртвежите. Вярно че и превода в дневник е малко аматьорски, ама изказвания от рода на "тва ще е като голяма микровълнова фурна" "или "това е най-обикновен трансформатор" са 19х по-аматьорски. Ако беше "обикновен трансформатор" дали щяха да го публикуват в горепосочените списания. А пък за Тесла сигурно въпросните учени не са и чували, нищо че имат докторски степени по физика и работят в областта на теорията на магнитното поле. Обаче наш ганю е чувал за тесла и всичко му е разбрал на писанията, ама простите учени им трябвали 100 години да го открият. Ех, защо наистина най-високотехнологичното българско изделие е права лопата?

  Относно ефектите върху здравето, без да са посочени данни какво магнитно поле ще се генерира и с какъв интензитет, не мога да си обясня откаде изскочиха хора да казват че ще е вредно за здравето? Айде някой от тия дето са сигурни че ще е вредно да каже кое магнитно излъчване се счита за "вредно" по някакъв стандарт, че да не е така голословно.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 9. 61 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 927 Неутрално

  "А променливото поле поражда т.н. токове на Фуко и явлението хистерезис във всеки проводник попаднал в обсега му"

  Хистерезис е "памет" и съществува само във феромагнитните материали, които се "магнетизират" от външно магнитно поле и остават магнетизирани когато полето се премахне. Хистерезисната крива е характеристика на редица метали и сплави, тя не се "поражда" ей така просто. Тъй като човешкото тяло не е феромагнитно, и желязото в кръвта ти не може да бъде изсмукано с мощен магнит, посочването на такива явления и уреди като индукционния поялник или индукционната готварска плоча не допринасят с нищо за доказване на думите "доказано е че магнитните полета са вредни за здравето" Всеки който се съмнява може да си купи една ндукционна плоча, да я включи и да си сложи ръката. Ако се нагрее, ще му дам 3 лева и бутилка лимонада.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 10. 67 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 927 Весело

  я сега ЕМР да се опита да нагрее вода с магнитно поле генерирано от индуктор... без присъствието на феромагнитен материал (и с алуминии и мед става, но ефективността е много по-ниска). А също може и да провери каква е разликата между микровълните, използвани от печките и телефоните, и магнитното поле, генерирано от променлив ток течащ през проводник. И ако може да ни обясни защо пациентите подложени ядрено магнитен резонанс (където се генерират много силни магнитни полета) не излизат от скенера със сварени вътрешности?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 11. 68 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 927 Неутрално

  ако разбира се пациента се е нагълтал с ножици и бръснарски ножчета, гледката няма да е много приятна на изхода на камерата...

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 12. 70 Профил на Цонев
  Цонев
  Рейтинг: 514 Неутрално

  DareDebil, евала...
  Аз това се опитвам да кажа... При магнитно поле около 3-4Т при ЯМГ плобите не изкачат (дори по лекарска преценка може да се сканира човек с малки средства за метална остеосинтеза - например игли на фалангите на ръка - стига да не са близо до важни органи и да има риск да се предвижат) всичко друга е мит...
  А за желязото в хемоглобина - то не в метална решетка...

  And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...
 13. 82 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Идва ерата на безжичната енергия, моля не заставайте на пътя и !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 14. 85 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 927 Неутрално

  радостно е че има хора като jeri, които явно разбират за какво пишат и постовете им са интересни и информативни. Естествено преобладават такива като "наказан от господ" и noob...

  Първо, коя страна точно в европа е въвела това за което се говори в статията, а именно пренос на енергия чрез резониращи LC системи, с цел захранване на електроуреди? Португалия ли? Или там са прекарали електричество миналата година? Къде е доказано с изследвания и тестове че магнитни полета са причина за зачестилите случай на рак на кожата? Щото то и слънцето има такъв ефект.

  Второ, как точно преди 100 години, в зората на електричеството, в първите дни след откриването на радиоактивността от Кюри, ората са знаели че силни магнитни полета причиняват рак? Тва Тесла ли го е записал някаде, в ония тайни документи, дето ФБР ги е взело? А те са супер тайни, но всички в тоя форум явно са ги чели и знаят как става тая работа с преноса... Интересно как оживяват машинистите на влаковете докато стигнат целта си, като над главата им висят множество кабели с напрежения от рода на 15, 25 или 30 киловолта? Или всички уморат на по 30, ама световните железници го пазят в тайна.

  И накрая наказания от господ... с тоя черпак дето ловиш полета, на какво разстояние ги хващаш от проводниците, а? 1 см, 1 м? А пък аз да ти кажа "четох" че и при 1000 волта, и 0.000001 волта, електроенергията се пренася чрез поле. А не чрез електрони, които се движат със скоростта на охлюв, но създават електромагнитни вълни на повърхността на проводника. Затова и при изолираните коаксиални проводници вълната се движи с около 0.7 от скоростта на светлината. При променлив ток електроните на практика се трептят назад-напред под влиянието на ЕДН. И накрая не, НЕ Е ВЪЗМОЖНО, опитай се да си го обясниш сам, ако не ти помагат и учебниците по физика, се откажи. Ще ти подскажа че говориш за "електроенергията с над 1000волта напрежение се пренася..." а в задачата се пита може ли да има пренос в статично поле.

  Иначе напълно съм съгласен с jeri че това няма особен смисъл и практическо приложение, особено при бъдещите електромобили, където 20-30-40% загуби биха означавали много пари и много разпиляна енергия. МОже би има смисъл за малки устройства в дома или офиса, като безжични телефони, да се премахне необходимостта от батерия. Но при положение че батериите са евтини и имат много по-висока ефективност, тази технология е обречена.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 15. 87 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Къде са тия хора дето се оплакват и на кой се оплакват???? Моля, споделете с нас последните провбиви на напредналата наука! Къде са тия пробиви? за човек който лови полета с черпаци от проводници по които не тече ток, а има поле, сте доста наясно явно с "новите" открития. Уравненията на Максуел са на 100 години и никой не е доказал че са грешни, макар и да се отнасят само за 2 определени случая. Докато не се появи по-добра теория, тази ще си важи, а това с черпаците и статичното поле е много малко вероятно да се потвърди от каквато и да е теория.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 16. 88 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Е, ама аз не се казвам научен от господ и нямам НИКАКВИ основания да смятам че са търсили каквото и да било друго. Вие като по-така близък с господ защо не го питате какво точно са търсили?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 17. 94 Профил на Geraka
  Geraka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Както винаги ние българите се изказваме по всичко все едно сме специалисти, макар и повечето тука хора да се основават на знанията си по физика от 6-7 клас. Аз поне си признавам, електричеството ми е слабо, макар и да знам основните закони и принципи, и все пак едно нестхо ми идва на ум: След като тези хора правят разработки над тая технология, тя трябва все пак да работи все някак и опитите да са да се увеличи точно потенциала на магнитните полета. От друга страна след като фирмата е още нова и очевидно не е номер 1 на борсата както Епъл примерно, явно тея разработки още не са дали плодове, но това не значи че няма да дадат - поне хората се трудят за разлика от вас които само знаете да критикувате!

  Semel scriptum, decies lectum
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах